Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd W Sterowniku K1P

ragnar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie dawno złożyłem kotłownie w całość, kocioł Defro Duo 15kw, sterownik K1P chyba v3 i zacząłem ogrzewanie. Generalnie wszystko ok ale..pojawił mi się "błąd"? na ekranie sterownika w diagramie zaworu 4 drogowego i nie wiem o co chodzi. Hydraulik, który mi to zakładał sam nie wiedział i mówił coś, że przyczyną tego komunikatu może być brak silnika krokowego do sterowania zaworem w co nie bardzo chce mi się wierzyć..ma ktoś jakiś pomysł? nie mam zainstalowanych czujników temp.wewnętrznej i zewnętrznej.

Z góry dziękuję za pomoc.

post-66183-0-46710000-1451574249_thumb.jpg

Opublikowano

A masz podpiety czujnik zaworu, bo z tego co widze jest zadana 50stopni a nie ma aktualnej temperatury, stad chyba ten blad

Opublikowano

Hmm..sprawdze jutro bo nie mieszkam jeszcze. Dzieki za sugestie

Opublikowano

oglądałem dziś sterownik i jest jeden kabelek, który wychodzi ze sterownika jednak nie jest wpięty nigdzie..jak na fotkach widać. Ja się na tym akurat nie znam kompletnie więc nie wiem co jest czym.

p.s Nie mam jeszcze czujnika temp.wewnętrznej.

post-66183-0-54686400-1451727125_thumb.jpg

post-66183-0-50722000-1451727146_thumb.jpg

post-66183-0-61774100-1451727179_thumb.jpg

Opublikowano

Przymocuj ten czujnik do rury nad pompą obiegową CO za termometrem który pokazuje ci na fotce około 10stopni (rozumiem to jest zasilanie na grzejniki) dokładnie na poziomej miedzianej rurce pomiędzy dwoma trójnikami i zobacz co ci wskazuje lub czy wskazuje tę wartość temp. co na termometrze w miejscu wykrzyknika a konkretnie w miejscu 0stopni (poprzednia fotka) jęśli pokazuje tą samą wartość to jest ten czujnik następnie zaizoluj ten czujnik i pozostałą część tej poziomej rurki z trójnikami lub odkręć tylną zaślepkę na sterowniku czarna/ grafitowa plastikowa pokrywa przykręcona dwoma wkrętami odsłoń złącza i zobacz w opisie gdzie wpięty jest czujnik.

Opublikowano

zdjąłem dziś ten tylny panel sterownika..czujnik, który podłączył mi hydraulik był od CWU. Ponieważ mam jeszcze 2 takie czujiki wpiąłem jeden z nich do gniazda "czujnik zaworu" i przykleiłem do rury nad pompą obiegową CO za termometrem ale bez efektu. Dla pewności to samo zrobiłem z drugim czujnikiem i też nic tzn. nie zmieniła się temperatura tam gdzie było 0st. Zmieniłem też widok ekranu sterownika i teraz przy tym błędzie jest opis: "zawór wbudowany wyłączony".. jak na fotce. Dodatkowo dołączam widok z tyłu panelu. I jeszcze pytanie: czy te czujiki nie powinny być wpięte w rurki zamiast je przymocowywać na rurki?

post-66183-0-14582600-1451837875_thumb.jpg

post-66183-0-61454400-1451837904_thumb.jpg

Opublikowano

Z fotki wyglada ze nie masz wskazan z czujnika spalin (wykrzyknik na gorze ekranu sterownika ten przy takiej chmurce) Zawor wbudowany wylaczony (jesli nie masz zaworu 3/4D i na nim silownika to niech tak zostanie, wlacza sie go w menu ustawien, nie pamietam ale chyba jak jest wylaczony wbudowany zawor to nie pokazyje tez temp. powrotu, ty masz --- moze jest inaczej, jesli tak to brak podpiecia czujnika powrotu) Czujnik temp. podajnika tylko 2stopnie troche malo... chyba nie przykrecony w gniezdzie przy rurze slimaka (w normalnej pracy powinna byc wyzsza temp. rzedu kilkudziesieciu stopni)

Z drugiej fotki wynika, ze nie masz wpietych wiekszosci czujnikow (wymagane gdy na zaworze 3/4D jest silownik, gdy go brak to sie obejdziesz bez nich, ale dobrze bylo by wiedziec jaka tam jest temperatura).

Opublikowano

Czujnik spalin zawiesza sie jak najpierw rozpalę a później włącze sterownik (przy chwilowym braku prądu jest to samo).Mam zawór 4D ale bez siłownika..nastawiany ręcznie. Narazie pale tylko na ruszcie awaryjnym wiec może dlatego temp.podajnika jest taka niska. Co do czujników to wpiety jest tylko CWU hak na fotce.

Opublikowano

Wiec jak wspomnial kolega Woytek jednak bardzo przydatna jest wiedza jaka temperatura krazy woklo twojej zabawki jaka plynie i wplywa .Sam osobiscie odrazu po zakupie wszystko sam podpinalem z pomoca woytka bo instalator mial olewke i jak przyjechali dokonczyc instalacje podlogowa podpinanei to ja sam juz mialem wszystko pieknei uruchomione i  padane jak ma byc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzieki za pomoc. Powpinalem czujniki i juz wszystko śmiga

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.