dream4you Opublikowano 28 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Witam, palę czeskim eko brunatnego w piecu Carborobot, prosto i tanio ale syf i brud ogromny. Piwnica czarna itp. Chcę zmienić ten na jakiś z podajnikiem myślé że potrzebny mi 21-24 Kw ( 150 m poniemiecki ) Tylko pytanie czy to nie będzie z deszczu pod rynne ? Obecny piecyk działa bez problemu, tylko jest wszędzie syf ( wina chyba węgla ) i smród przy napełnianiu zasobnika, bo jest ona nad paleniskiem i jest podgrzewany i ta cała para bucha po otwarciu, palić można w nim tylko brunatnym. Troszkę wypadłem z tematu pieców, co teraz jest "modne" i co warto kupić, jakie będà problemy i czy w ogóle warto ? po wpisach widać że macie ciàgłà walkę o ustawienia itp.
marekd Opublikowano 28 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2015 zobacz sobie piec firmy SEKO SEKO - YouTube
SUSPENSER Opublikowano 28 Grudnia 2015 #3 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Witam, palę czeskim eko brunatnego w piecu Carborobot, prosto i tanio ale syf i brud ogromny. Piwnica czarna itp. Chcę zmienić ten na jakiś z podajnikiem myślé że potrzebny mi 21-24 Kw ( 150 m poniemiecki ) Tylko pytanie czy to nie będzie z deszczu pod rynne ? Obecny piecyk działa bez problemu, tylko jest wszędzie syf ( wina chyba węgla ) i smród przy napełnianiu zasobnika, bo jest ona nad paleniskiem i jest podgrzewany i ta cała para bucha po otwarciu, palić można w nim tylko brunatnym. Troszkę wypadłem z tematu pieców, co teraz jest "modne" i co warto kupić, jakie będà problemy i czy w ogóle warto ? po wpisach widać że macie ciàgłà walkę o ustawienia itp. Według mnie kocioł 17 kW o mocy maksymalnej 21 kW w zupełności wystarczy. W Bogatyni klient pali w takim RBR 17 kW czeskim węglem i sobie chwali bo jest tanio i wszystko działa jak należy - też miał dość zasypowca i wymieniał na podajnikowy w tym roku - jak chcesz do niego namiar napisz do mnie na @ to Was skontaktuję i najlepiej porozmawiacie sami o plusach i minusach.
dream4you Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor #4 Opublikowano 29 Grudnia 2015 ten Bawaria Seco bardzo mi się podoba - troche cena za wysoka, bo za mój Carborobot tez płaciłęm 12 tyś i jestem średnio zadowolony, niby tanio się pali, ale czyszczenia jest sporo przy nim, zasypywania 1x na 5 dni - i 12 tys się nie zwróciło raczej teraz kolejne 10 tyś. hmmmm
Vlad24 Opublikowano 29 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Pal w tym co masz i szukaj alternatywy paleniu, a nie innego kotła na węgiel.
dream4you Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor #6 Opublikowano 29 Grudnia 2015 A DO CZYSZCZENIA KOTŁOWNI, PIECA ITP - czy nie używanie jakichś odkurzaczy ?? zastanawiam sie co kupić aby oczyścic piwnicę z popiołu - po węgłu zwłaszcza pozostał czasny pył ( wszędzie ) i czym to zebrać
nex1983 Opublikowano 29 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Nie rozumiem jak można mieć syf w kotłowni , przecież węgiel dokłada się delikatnie, tak też wyciąga popiół i zero kurzu czegokolwiek, później szmatką poprzecierac ładnie i wsio, ja w kotłowni chodzę w papciach jak po domu, mam płytki i taki sam porządek jak w pokojach. Piec trzeba czyścić systematycznie i nic się nie wydobywa poza niego, ja czyszcze co 7 dni przed wybraniem popiolu wszystkie elementy i ścianki skrobakiem. Piec wilgotną szmatką i mop w kotłowni co 2 tyg i tak nie ma co czyścić. Nie wyobrażam sobie pyłku w kotłowni czy na obudowie pieca a co dopiero syf w kotłowni.
dream4you Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor #8 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Kolega nie rozumie bo ma płytki a ja mam cegły, węgiel kupuję luzem i jest zsypywany z auta do piwnicy ( ekogroszek burnatny czeski ), no i do tego sam piec Carnorobot, śmierdzi niemiłosiernie z zasobnika przy napełnianiu. Samo czyszczenie i ilość sadzy i popiołu też nie pomaga - spora. Napewno jest w tym i moja zasługa, bo gdybym czyścił wszystko od początku pewnie by było nieźle, dla tego chcę się za to wziąć ale lekko nie będzie bo pył z węgla wsypywanego do piwnicy i podczas ładowania wiader wydobywa się na całą piwnice do tego konstrukcja piwnicy - domu ( poniemiecka ) cegły na podłodze i przepuszczanie wilgoci - wód gruntowych, no i to wszystko sprawiło że jest syf.
karoka65 Opublikowano 29 Grudnia 2015 #9 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Kolega nie rozumie bo ma płytki a ja mam cegły, węgiel kupuję luzem i jest zsypywany z auta do piwnicy ( ekogroszek burnatny czeski ), no i do tego sam piec Carnorobot, śmierdzi niemiłosiernie z zasobnika przy napełnianiu. Samo czyszczenie i ilość sadzy i popiołu też nie pomaga - spora.Jak dosypujesz węgla wystarczy przejśc w tryb ręczny, pewnie taki tryb też ma Twój sterownik, ewentualnie wyłączyć sterownik na ten czas. Chodzi generalnie o to że jak otwierasz zasobnik wentylator ma nie pracować, nie będzie wtedy żadnego dymu podczas zasypu. Możesz też wyczaić kiedy kocioł wchodzi w podtrzymanie, wentylator też wtedy się zatrzymuje i wtedy robić zasyp.
SUSPENSER Opublikowano 29 Grudnia 2015 #10 Opublikowano 29 Grudnia 2015 ten Bawaria Seco bardzo mi się podoba - troche cena za wysoka, bo za mój Carborobot tez płaciłęm 12 tyś i jestem średnio zadowolony, niby tanio się pali, ale czyszczenia jest sporo przy nim, zasypywania 1x na 5 dni - i 12 tys się nie zwróciło raczej teraz kolejne 10 tyś. hmmmm Wystarczy taki za około 8 tys i będzie znacznie łatwiejszy w czyszczeniu. "A DO CZYSZCZENIA KOTŁOWNI, PIECA ITP - czy nie używanie jakichś odkurzaczy ??" W markecie Jula ostatnio był w promocji odkurzacz do popiołu i sobie go kupiłem - ma podwójny filtr i daje radę, a kosztował poniżej 100 zł. http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/sprzatanie-i-pielegnacja-odziezy/odkurzacz/odkurzacze-kominkowe/odkurzacz-kominkowy-459014/
dream4you Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor #11 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Jak dosypujesz węgla wystarczy przejśc w tryb ręczny, pewnie taki tryb też ma Twój sterownik, ewentualnie wyłączyć sterownik na ten czas.Chodzi generalnie o to że jak otwierasz zasobnik wentylator ma nie pracować, nie będzie wtedy żadnego dymu podczas zasypu.Możesz też wyczaić kiedy kocioł wchodzi w podtrzymanie, wentylator też wtedy się zatrzymuje i wtedy robić zasyp. Niestety - mój piec jest zupełnie innej konstrukcji niż wszystkie inne na rynku. Zbiornik z węglem jest nad ogniem, teoretycznie węgiel się nie zapali bo podajnik - takie koło młyńskie zabiera porcję węgla ( przesuwa ) w miejsce docelowe - palenisko, ale ogień ( temperatura jest wysoka przy ujściu zasobnika = węgiel jest cały czas podgrzewany i przy otwarciu zbiornika bucha okrutny smród ( zgniłe jaja ) z gotujácego się węgla. To wielki minus tego pieca, nawet wygaszony śmierdzi, wówczas już nie bucha pará ale to co jest w zasobniku śmierdzi. Czyszczenie jest banalne ale nie ma bata by się nie upierniczyć ostro. Duża zaleta, prosta obsługa, zero kłopotów z ustawieniem parametrów palenia, dziecinnie proste 1 x na cały sezon, nie ma sterowania nadmuchem, przedmuchem itp, tylko ilość podawanego węgla = temperatura spalin ma być 180-200 i koniec. Nie ustawia się podtrzymania itp. piec pilnuje temperatury wody i może nie startować przez kilka godzin i nic mu nie będzie.
dream4you Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor #12 Opublikowano 29 Grudnia 2015 jako ciekawostkę zdjęcie mojego pieca po zamontowaniu, dziś już taki ładny nie jest :-)
dream4you Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor #13 Opublikowano 30 Grudnia 2015 chyba zostanę jeszcze pare sezonów z obecnym piecem a następny to Bawaria seko lub jej najnowsze wcielenie, bardzo mi się podoba czyszczenie jej i odpopielanie do worka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.