marku Opublikowano 17 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Witam stoję przed wyborem pieca który muszę dokonać w ciągu miesiąca .Na wyżej wymienione kotły otrzymałem bardzo atrakcyjne ceny u miejscowego sprzedawcy.Uprzejmie proszę o pomoc , ważna jest dla mnie bezobsługowość ponieważ pracuję od rana do późnego wieczora oraz dobry serwis. Modele do wyboru: Draco bio Tekla 25kw Dracobio duo Heiztechnik dasz pelet Q pelet duo HT Smart fire 21lazar Wszystkie wymienione są w podobnych cenach z zbiornikami ok. 220 l ( dom 220m²,ogrzewanie grzejniki plus termostaty, ocieplenie 15cm ,okna plastik 3osoby) Proszę o opinie i rady. Pozdrawiam Marek
sambor Opublikowano 17 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2015 To ty nam powiedz, który z tych kotłów ma dobry serwis i co to w ogóle znaczy - "dobry serwis" ? Przy dobrym kotle serwis nie jest potrzebny - ani dobry ani zły. Przy kiepskim kotle najlepszy serwis ci nie pomoże, Palisz w kotle a nie w serwisie! :P
marku Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor #3 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dobrze czyli sprawę serwisu mamy wyjaśnioną :D Więc który z tych kotłów jest najlepszym wyborem który sprawi że nie będę musiał martwić się o " dobry serwis"?
sambor Opublikowano 17 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Na taki dom , jeżeli nowy, to raczej 16kW. 25 kW to za duży
Lama79 Opublikowano 17 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Tekla ma bardzo fajny, prosty w obsłudze sterownik Estyma z fuzzy logic 2. Mam ten sterownik w moim kotle.
marku Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor #6 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dom ma już 8 lat obecnie ogrzewany totalnie przewymiarowanym 25kw kotłem miałowym - 16 kw czy nie za mało ? Przymierza się do 20 kw.
pastor Opublikowano 18 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 18 Grudnia 2015 16kw nie jest za malo - ja mam red compact 18 na dom 140m. jak startuje pracuje ok 1h na mocy max a potem schodzi na min czyli ok 4kw wg producenta i nie ma co robic. Po 4h pracy na mocy ninimalnej potrafi zaczac podnosic na sobie temperature bo nie ma co z cieplem zrobic ale to raczej wada instacji. Niestety nie ma tu uzytkownikow red compacta wiec nie ma z kim wymienic doswiadczen. kiedys mialem 25kw z podajnikiem i pracowal 15 min a potem stal w nadzorze nawet 2h zanim znow zaczal grzac. Za duzy piec da sie opanowac zeby spalanie bylo odpowiednie i niskie ale na to trzeba czasu. bezobslugowosc red compacta jest wileka ;-) a prawda taka ze najlepszy piec nie da rady ze zle zrobiona instalacja i automatyka. piec latwo wymienic a instalacje juz gorzej. najpierw przemysl co masz w domu, jak to sterowac a potem dopiero piec
Patrol Opublikowano 18 Grudnia 2015 #8 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Mam Daspell 15kW (powierzchnia po podłogach 221m2). Niezależnie od wersji (12, 17 czy 25kW) palnik będzie ten sam o modulacji 5-26kW. Q pellet duo bym wyrzucił z listy (ma awaryjny ruszt wodny i podobno były sprzedawane ze starszymi wersjami palników, nie wiem jak jest obecnie). Daspell ma natomiast ruszt żeliwny i jest też dostępna najnowsza wersja z serii GreenLine (5kl). Generalnie w przypadku tego kotła ciężko o awarię, w sumie najważniejsze elementy to palnik pellas + sterownik plum. W moim zestawie po 3 latach użytkowania jeszcze nic nie było wymieniane. Czyszczenie jest wygodne, sterownik daje duże możliwości, jedyne czego mogę się czepić to konstrukcja samego zasobnika paliwa - pewnie względy stylistyczne wzięły górę, przez co nie jest to typowy 'lejek' tylko konstrukcja prostokątna pasująca wizualnie do samego kotła, co powoduje, że podajnik nie wciągnie 100% paliwa i na dnie zostanie ok 20-30kg pelletu. Na forum użytkownicy narzekali na długie oczekiwanie na wizytę serwisu HT (głównie dot. innych kotłów) - czy coś poprawili w tej kwestii to nie wiem, sprawnie na pewno funkcjonuje wsparcie tel./email/forum. Pozdrawiam
marku Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor #9 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Dzięki Patrol za info. Proszę napisz mi czy masz model z palnikiem od przodu w dzwiczkach czy wbudowany oraz jak często czyścisz kocioł. Najważniejsze pytanie ile spalasz oraz jakie możliwości daje moduł sterowania który jest w opcji. Pozdr Marek
Patrol Opublikowano 19 Grudnia 2015 #10 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Palnik mam na drzwiczkach (lepszy dostęp) a kocioł czyszczę 2-3x w miesiącu. Częściej oczyszczam sam palnik (szczególnie popiół spod tacki ze wzgl na wloty powietrza) - to robota dosłownie na 30 sekund. Spalanie 15-18kg na dobę (przy +10 nawet mniej), a co do możliwości sterownika zobacz tu http://pellasx.pl/produkty/sterownik-pellas-x-r-control/ szybciej napisać czego nie ma w standardzie: harmonogram dla zasobnika cwu po dołożeniu modułu dodatkowego (dowolny programtor czasowy taniej wyjdzie), tak samo sonda lambda i czujnik temp spalin. Opcjonalnie również moduł internetowy. Pozdrawiam
marku Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor #11 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Patrol powiedz mi jak radzi sobie HT daspell przy próbach palenia różnej jakości paletow oraz czy jest opcja palenia mieszanką owsa z peletem jak u Kostrzewy ?
Patrol Opublikowano 20 Grudnia 2015 #12 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Owsa nie tykałem. Spalał każdy pellet, a najgorszy generował po prostu dużo popiołu/ więcej spieków. Innych problemów z tytułu gorszego paliwa nie miałem, a znam przypadek z Kostrzewą, gdzie pellet był już przyczyną nieuznania reklamacji
marku Opublikowano 20 Grudnia 2015 Autor #13 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Partol a jak wygląda sprawa czyszczenia palnika ,wymiennika oraz płomieniówek które są poziome ( podobno lepsze są pionowe jak w Biawrze i Lazarze )?
Patrol Opublikowano 21 Grudnia 2015 #14 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Przy palniku na drzwiach dostęp jest od wszystkiego, więc z czyszczeniem nie ma problemów - z reguły jedyna czynność przy palniku to podniesienie samej tacki, a co 3-6msc można sobie odkręcić spód obudowy i oczyścić wnętrze. Do wymiennika dostęp również ok. Co do płomieniówek to się nie wypowiem, bo nie wiem co lepsze. Oczywiście po zdjęciu rusztu żeliwnego czyści się wygodniej. Pytałeś wcześniej o owies, więc może poczytaj też o wersji palnika revo mini z rotacyjnym systemem mieszania.
marku Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor #15 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Poważne zastanawiam się nad dopłatą do palnika revo - zapowiada się rewelacyjnie . Chociaż jeszcze nie znalazłem żadnej opinii użytkownika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.