Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Draco Bio Czy Heiztechnik Dasspell Smartfire Lazar Proszę O Pomoc

marku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam stoję przed wyborem pieca który muszę dokonać w ciągu miesiąca .Na wyżej wymienione kotły otrzymałem bardzo atrakcyjne ceny u miejscowego sprzedawcy.Uprzejmie proszę o pomoc , ważna jest dla mnie bezobsługowość ponieważ pracuję od rana do późnego wieczora oraz dobry serwis.

Modele do wyboru:

Draco bio Tekla 25kw

Dracobio duo

Heiztechnik dasz pelet

Q pelet duo HT

Smart fire 21lazar

Wszystkie wymienione są w podobnych cenach z zbiornikami ok. 220 l

( dom 220m²,ogrzewanie grzejniki plus termostaty, ocieplenie 15cm ,okna plastik 3osoby)

Proszę o opinie i rady.

Pozdrawiam Marek

Opublikowano

To ty nam powiedz, który z tych kotłów ma dobry serwis i co to w ogóle znaczy - "dobry serwis" ?

Przy dobrym kotle serwis nie jest potrzebny - ani dobry ani zły.

Przy kiepskim kotle najlepszy serwis ci nie pomoże,

Palisz w kotle a nie w serwisie! :P

Opublikowano

Dobrze czyli sprawę serwisu mamy wyjaśnioną :D Więc który z tych kotłów jest najlepszym wyborem który sprawi że nie będę musiał martwić się o " dobry serwis"?

Opublikowano

Tekla ma bardzo fajny, prosty w obsłudze sterownik Estyma z fuzzy logic 2. Mam ten sterownik w moim kotle.

Opublikowano

Dom  ma już 8 lat obecnie ogrzewany totalnie przewymiarowanym 25kw kotłem miałowym -  16 kw czy nie za mało ? Przymierza się  do 20 kw.

Opublikowano

16kw nie jest za malo - ja mam red compact 18 na dom 140m. jak startuje pracuje ok 1h na mocy max a potem schodzi na min czyli ok 4kw wg producenta i nie ma co robic. Po 4h pracy na mocy ninimalnej potrafi zaczac podnosic na sobie temperature bo nie ma co z cieplem zrobic ale to raczej wada instacji. Niestety nie ma tu uzytkownikow red compacta wiec nie ma z kim wymienic doswiadczen.

kiedys mialem 25kw z podajnikiem i pracowal 15 min a potem stal w nadzorze nawet 2h zanim znow zaczal grzac. Za duzy piec da sie opanowac zeby spalanie bylo odpowiednie i niskie ale na to trzeba czasu.

bezobslugowosc red compacta jest wileka ;-) a prawda taka ze najlepszy piec nie da rady ze zle zrobiona instalacja i automatyka. 

piec latwo wymienic a instalacje juz gorzej. najpierw przemysl co masz w domu, jak to sterowac a potem dopiero piec

Opublikowano

Mam Daspell 15kW (powierzchnia po podłogach 221m2).

Niezależnie od wersji (12, 17 czy 25kW) palnik będzie ten sam o modulacji 5-26kW.

Q pellet duo bym wyrzucił z listy (ma awaryjny ruszt wodny i podobno były sprzedawane ze starszymi wersjami palników, nie wiem jak jest obecnie).

Daspell ma natomiast ruszt żeliwny i jest też dostępna najnowsza wersja z serii GreenLine (5kl). Generalnie w przypadku tego kotła ciężko o awarię, w sumie najważniejsze elementy to palnik pellas + sterownik plum. W moim zestawie po 3 latach użytkowania jeszcze nic nie było wymieniane. Czyszczenie jest wygodne, sterownik daje duże możliwości, jedyne czego mogę się czepić to konstrukcja samego zasobnika paliwa - pewnie względy stylistyczne wzięły górę, przez co nie jest to typowy 'lejek' tylko konstrukcja prostokątna pasująca wizualnie do samego kotła, co powoduje, że podajnik nie wciągnie 100% paliwa i na dnie zostanie ok 20-30kg pelletu.

Na forum użytkownicy narzekali na długie oczekiwanie na wizytę serwisu HT (głównie dot. innych kotłów) - czy coś poprawili w tej kwestii to nie wiem, sprawnie na pewno funkcjonuje wsparcie tel./email/forum.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki Patrol za info. Proszę  napisz mi czy masz model z palnikiem od przodu w dzwiczkach czy wbudowany oraz jak często czyścisz kocioł. Najważniejsze pytanie ile spalasz oraz jakie możliwości daje moduł sterowania który jest w opcji. Pozdr Marek 

Opublikowano

Palnik mam na drzwiczkach (lepszy dostęp) a kocioł czyszczę 2-3x w miesiącu. Częściej oczyszczam sam palnik (szczególnie popiół spod tacki ze wzgl na wloty powietrza) - to robota dosłownie na 30 sekund.

Spalanie 15-18kg na dobę (przy +10 nawet mniej), a co do możliwości sterownika zobacz tu http://pellasx.pl/produkty/sterownik-pellas-x-r-control/

szybciej napisać czego nie ma w standardzie: harmonogram dla zasobnika cwu po dołożeniu modułu dodatkowego (dowolny programtor czasowy taniej wyjdzie), tak samo sonda lambda i czujnik temp spalin.

Opcjonalnie również moduł internetowy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Patrol powiedz mi jak radzi sobie HT daspell przy próbach palenia  różnej jakości paletow oraz czy jest opcja palenia mieszanką owsa z peletem jak u  Kostrzewy ?

Opublikowano

Owsa nie tykałem. Spalał każdy pellet, a najgorszy generował po prostu dużo popiołu/ więcej spieków. Innych problemów z tytułu gorszego paliwa nie miałem, a znam przypadek z Kostrzewą, gdzie pellet był już przyczyną nieuznania reklamacji

Opublikowano

Partol  a jak wygląda sprawa czyszczenia palnika ,wymiennika oraz płomieniówek które są poziome ( podobno lepsze są pionowe jak w Biawrze i Lazarze )?

Opublikowano

Przy palniku na drzwiach dostęp jest od wszystkiego, więc z czyszczeniem nie ma problemów  - z reguły jedyna czynność przy palniku to podniesienie samej tacki, a co 3-6msc można sobie odkręcić spód obudowy i oczyścić wnętrze.

Do wymiennika dostęp również ok. Co do płomieniówek to się nie wypowiem, bo nie wiem co lepsze. Oczywiście po zdjęciu rusztu żeliwnego czyści się wygodniej.

Pytałeś wcześniej o owies, więc może poczytaj też o wersji palnika revo mini z rotacyjnym systemem mieszania.

Opublikowano

Poważne zastanawiam się nad dopłatą do palnika revo - zapowiada się rewelacyjnie . Chociaż jeszcze nie znalazłem żadnej opinii użytkownika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.