kriss642 Opublikowano 15 Grudnia 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam. Co myślicie o zastosowaniu programatora czasowego przy piecu z podajnikiem. Wyglądało by to tak, że ustał bym sobie godziny kiedy ma chodzić piec a kiedy ma być wyłączony. Czy jest odłączenie pieca całkowicie od zasilania przy paleniu ekogroszkiem jest bezpieczne? Gdzieś wyczytałem, że nie można tego robić przy paleniu peletem, ale zastanawia mnie jak wygląda sprawa z ekogroszkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jak odłączysz kocioł od prądu , nie zależnie od paliwa to zgaśnie. Kocioł mający zapalarkę po powrocie zasilania się sam podniesie i zastartuje a kocioł bez układu samoczynnego zapalania będzie sobie tylko stał. PS Właśnie kotły na pellet mają standardowo zapalarkę. Czyli pomysł do bani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss642 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 To wygaszanie pieca mam przetestowane. Mogę wyłączyć piec na około 8 godzin, po czym włączyć, a żar który pozostaje na retorze ładnie się rozpala. Testowałem to przy zakończonej pracy pieca - sterownik podłączony do zasilania. Tylko nie wiem czy mogę podłączyć sterownik pod wyłącznik czasowy, który całkowicie na określony czas odetnie zasilanie. W przypadku peletu istnieje możliwość cofnięcia się żaru to zasobnika, a czy w przypadku ekogroszku jest tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2015 #4 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Jak palisz pelletem w kotle na pellet to nie ma możliwości cofnięcia żaru, ale jak pellet jest paliwem zastępczym np w retorcie to już może być loteria, W przypadku ekogroszku tak dużego cofnięcia nie będzie - ale to musisz wypróbować praktycznie. PS Kocioł na pellet może mieć dodatkowe zabezpieczenie tzw "strażaka" - zbiornik z wodą i termostatem uruchamiającym polewanie paliwa wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss642 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Niestety nie mam kotła na pelet. Mam kocioł z retortą. Strażaka także mam zamontowanego, bo próbowałem palić pelletem na poczatku. Ale ze względu na nie ekonomincze spalanie pelletu postanowiłem przejść na ekogroszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 15 Grudnia 2015 #6 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 W kotle z retortą nigdy nie spalisz ekonomicznie pelletu, więc nie ma o czym pisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUSPENSER Opublikowano 15 Grudnia 2015 #7 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Bezpieczne jest, ale czy nie uszkodzisz tak sterownika o tym się przekonasz dopiero po fakcie. Lepszy byłby sterownik z programatorem dobowym na CO, CWU itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.