Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Komfort Eko Pz 15 Kw Z Pid - Problemy I Wątpliwości

mijozef

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta "kalibracja" wykonuje się zawsze po utracie zasilania i nieregularnie w czasie pracy - u mnie w K1pv4 zdarza się co parę dni. Moim zdaniem zwykły błąd softu - tak nie powinno być.

Opublikowano

Ta "kalibracja" wykonuje się zawsze po utracie zasilania i nieregularnie w czasie pracy - u mnie w K1pv4 zdarza się co parę dni. Moim zdaniem zwykły błąd softu - tak nie powinno być.

Też konsultowałem te spiekanie opału i kilka innych kwestii np. dodanie opcji spalania dobowego, chwilowego itp. które te funkcje posiadają inne sterowniki. A też tak jest u Ciebie (gdy ekran na wyświetlaczu wygaszony po dotknięciu zaniżają się temperatury= co, cwu,za zaworem, spalin? Sprawdż to u siebie i napisz

Opublikowano

U mnie wcześniej też zdarzało się rzadziej. Gdy już w miarę ogarnąłem spalanie to taka sytuacja ma miejsce codziennie mniej więcej o tej samej porze. W sumie to nie wiedziałem z skąd ten spadek temperatury, ale ostatnio akurat byłem na budowie w tym czasie i zauważyłem, że to zawór 4D żyje własnym życiem :)

Opublikowano

U mnie wcześniej też zdarzało się rzadziej. Gdy już w miarę ogarnąłem spalanie to taka sytuacja ma miejsce codziennie mniej więcej o tej samej porze. W sumie to nie wiedziałem z skąd ten spadek temperatury, ale ostatnio akurat byłem na budowie w tym czasie i zauważyłem, że to zawór 4D żyje własnym życiem :)

Nie chodzi mi tylko o sam zawór ale o wszystkie odczyty temperatur (bo dotknięciu wyświetlacza jak jest wygaszony spadają temp o 2 stopnie a jak nic się nie dotyka na wyświetlaczu i powróci to wygaszenia po ok 1 minucie to temperatury rosną spowrotem o 2 stopnie w górę.

Opublikowano

Nie chodzi mi tylko o sam zawór ale o wszystkie odczyty temperatur (bo dotknięciu wyświetlacza jak jest wygaszony spadają temp o 2 stopnie a jak nic się nie dotyka na wyświetlaczu i powróci to wygaszenia po ok 1 minucie to temperatury rosną spowrotem o 2 stopnie w górę.

Takiej sytuacji nie zauważyłem, ale generalnie jak dotknę wygaszony wyświetlacz i się podświetli to od razu wzbudza to wentylator. Zawsze w jakimś stopniu musi podnieść wentylator obroty. I po pewnym czasie się stabilizuje. W ogóle mam maksymalnie ograniczone dmuchanie a i tak jeszcze trochę za duże tego wiatru jest.

Opublikowano

Takiej sytuacji nie zauważyłem, ale generalnie jak dotknę wygaszony wyświetlacz i się podświetli to od razu wzbudza to wentylator. Zawsze w jakimś stopniu musi podnieść wentylator obroty. I po pewnym czasie się stabilizuje. W ogóle mam maksymalnie ograniczone dmuchanie a i tak jeszcze trochę za duże tego wiatru jest.

Wzbudza wentylator bo spada temperatura co itd. przyjzyj sie dokładnie na temp. przed i po dotknieciu wyswietlacza.

A działa Ci pobieranie historii alarmów na pendrive?

Opublikowano

Przyjrzę się tym spadkom temperatury i dam znać. Co do exportu alarmów na pena to nie sprawdzałem, więc nie wiem.

Opublikowano

Przyjrzę się tym spadkom temperatury i dam znać. Co do exportu alarmów na pena to nie sprawdzałem, więc nie wiem.

To sprawdz bo też nie działa.

Opublikowano

To też sprawdzę.

Opublikowano

Nie mam spadków temperatury po dotknięciu wyświetlacza - moim zdaniem to się kwalifikuje na reklamację sterownika.

Opublikowano

U mnie tez kalibracja dokonuje sie co 24h ale nie ma dużych wahnięć temperatury na kotle

Opublikowano

Witam,

u mnie też nic się nie dzieje po wygaszeniu ekranu

Opublikowano

Też konsultowałem te spiekanie opału i kilka innych kwestii np. dodanie opcji spalania dobowego, chwilowego itp. które te funkcje posiadają inne sterowniki. A też tak jest u Ciebie (gdy ekran na wyświetlaczu wygaszony po dotknięciu zaniżają się temperatury= co, cwu,za zaworem, spalin? Sprawdż to u siebie i napisz

Sprawdziłem, i u mnie nie ma takich spadków temperatur po dotknięciu wygaszonego ekranu. Exportu alarmów nie sprawdziłem, bo zapomniałem pena zabrać.

Opublikowano

W moim przypadku temperatura leci o 5 st po wybudzeniu wyświetlacza, myślicie że trzeba reklamować sterownik? 

Pozdrawiam

Opublikowano

Oczywiście. Ja już swój zareklamowałem, będzie wymiana na nowy. Prawdopodobnie tech mówi że to problem z oprogramowaniem ale moim zdaniem ten sterownik jest nie dopracowany w porównaniu np. do skzp 02. Jeszcze wiele mu brakuje.

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Posiadam piec Defro Komfort Eko 15kw. Palę nim drugi sezon i myślałem że spalanie na poziomie 25kg na dobę w pierwszym sezonie to norma ,a w drugim będzie lepiej ale jest tak samo. Ogrzewam nowy dom o powierzchni 150m2 w tym 100 m podłogi i woda 120 l. Ustawienia jakie są na sterowniku K1Pv2 to temp. kotła 68, moc kotła 98%,wentylator nieruszany, woda 48,podloga27. Zawór 4 drożny afriso ustawiony na 5 i podłoga jest na 3droznym termostatycznym. Wykres bardzo pofalowane od temp kotla, temp spalin dochodzi do 160-180 i gdy nie grzeje wody to temp powrotu ma 41°c. Palę groszkiem Skarbek i jakimś innym 28Mj. W domu ciepło bo 24 stopnie na grzejnikach głowice termostatyczne. Mam nadzieję że podałem wszystkie informacje. Moja prośba to pomoc w zmniejszeniu spalania bo to dużo 25kg na dobę. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi bo już nie daje rady a wiele ustawień praktykował em i nic. A i piec pracuje na PIDzie.

Opublikowano

ale spala caly czas 25kg niezaleznie od temp na zewnatrz, mi spala tyle ale przy -10

Opublikowano

Cały czas tak jest. Popiół jest ok , czasem pojawia się spieki. Wstawiam kilka zdjęć odnośnie instalacji i panelu. Notowałem ile spalił od 27.12 do 28.01 i wyszło 900kg.

post-66718-0-95797000-1485731367_thumb.jpg

post-66718-0-20734000-1485731377_thumb.jpg

post-66718-0-76075900-1485731385_thumb.jpg

Opublikowano

Spróbuj zmniejszyć moc kotła. Kocioł u Ciebie wskakuje sporo ponad zadaną temperaturę. Miałem to samo i spalanie u mnie też było na poziomie 25 kg/dobę. Teraz kocioł chodzi na 60% i spalanie mam ok 18 kg/dobę. Dodatkowo jeszcze obniżyłem nadmuch o 15 %.

Opublikowano

Ok. Już zmniejszyła moc na 80% i wentylator dałem na -7%,jednak korektę powietrza mam tylko do -10%. Zobaczymy co będzie za parę godzin. Dzięki za zainteresowanie moim przypadkiem.

P.S. Zastanawiam się nad zakupem siłownika do mojego zaworu Afriso. U mnie taki siłownik Afriso kosztuje 460zl ale sprzedawca poleca inny kompatybilny z tym zaworem za 360zl. Ten siłownik chyba jest niezbędny żeby pogodowka miała rację bytu? I pytanie ostatnie. Jeśli będzie ten siłownik i pogodowka to jak ustawić głowice termostatyczne na grzejnikach, bo teraz mam ustawione na połowie skali.

Opublikowano

Witajcie. Zakupiłem i zamontowałem siłownik Afriso i puściłem w obieg instalacje. Grzejniki odkręciłem na maxa i włączyłem pogodówke i co piecyk nie może dobić do zadanej temp która jest ustawiona na 68°C,minimalne otwarcie zrobiłem na 20%. Drugim problemem jest niska temperatura powrotu. Gdy piec ma włączoną opcje pompy równolegle i grzeje wodę na oddzielnym obiegu to temp powrotu wynosi 39-42°C, a gdy wyłączy pompkę od C.W.U to powrót spada do 32-34°C i ochrona powrotu wymusza zamknięcie zaworu i już się nie podniesie.Mam możliwość ominięcia pompki od C.W.U. i zrobienia tak że woda na C.O grzeje również cwu i wtedy coś tam chodzi tylko że woda w cwu trochę chłodniejsza jest niż na oddzielnym obiegu bo ma wyższą temperaturę zadaną i temp powrotu żonie na max 42°C. Już nie wiem co robić . Moc kotła teraz 67% i nadmuch na -5,temp spalin przy 100% wynosi okolo185.

Opublikowano

Jaką masz zadaną zaworu 4d?

Opublikowano

Temp 4D steruje pogodowka według krzywej takiej jak było w sterowniku.takie ustawienia są od wczoraj kiedy zasypalem o 21 podajnik 25 kołami grochu i teraz znów waypalem 25kg bo pusto w podajniki.

Opublikowano

Pytam bo kocioł głupieje jak jest otwarty zawór powyżej 45%

Opublikowano

Teraz przy tej temp -3 ma dojść do 43 i taka trzyma +-2 na zaworze tylko kociołek nie może dobić do tych 68 i utrzymuje temperaturę 60-63. No i to spalanie duże. Eko teraz niby wesola bo piekloz się skończył. zawór otwarty na 25% ,a minimalne otwarcie mam na 20%

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.