pasik1002 Opublikowano 18 Listopada 2015 #26 Opublikowano 18 Listopada 2015 nie pisałem o zaworach zwrotnych przed pompami , chodziło mi o zawory odcinające przy każdej pompie ma to wyglądać tak 1.zawór odcinający 2. filtr skośny 3 pompa 4 zawór zwrotny zaworów odcinających za zaworami zwrotnymi nie musisz dawać są zbędne
Mariusz0881 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor #27 Opublikowano 19 Listopada 2015 No dokładnie nie musze montować zaworów za zaworami zwrotnymi. Ale jak z takiego układu spuścić wodę?
sambor Opublikowano 19 Listopada 2015 #28 Opublikowano 19 Listopada 2015 Przecież masz zawór spustowy na kotle, nim spuszczasz całość
Mariusz0881 Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor #29 Opublikowano 19 Listopada 2015 No tak ale w pionach za zaworami zwrotnymi woda nie zleci. Reszta wody przez powrót zleci. Ale to nie problem tak tylko o tym pomyślałem. A powiedz mi Sambor dawać zawory na zasilaniu i powrocie przy samych rozdzielaczach? Gdzieś kiedyś czytałem ze przy rozdzielaczu od podłogówki powinnien być zawór taki jak na powrocie od grzejnika aby móc wymuszać obiegi przez pętle.
sambor Opublikowano 19 Listopada 2015 #30 Opublikowano 19 Listopada 2015 Rozdzielacze zawsze powinny mieć możliwość odcięcia, a rozdzielacze podłogówki mają zawsze zawory odcinające pętle dodatkowo z możliwością założenia siłowników na każdy zawór, czego nie mają zawory powrotu z grzejnika
Mariusz0881 Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor #31 Opublikowano 23 Listopada 2015 Witam. Panowie zastanawiam sie czy nie wykonać tak jak widać na schemacie wszystkich rur do rozdzielaczy i c.w.u 1 cal rura czarna spawana. Tylko obieg kotłowy (mam już wykonany 5/4). Chodzi o oszczędność w stosunku do miedzi i korozje z grzejnikami aluminiowymi. Co sądzicie o takim rozwiązaniu i czy 1 cal to nie za dużo? W schemacie zaznaczone rozdzielacze odpowiadają jakie pętle będą w domu. Od rozdzielaczy do grzejników i podłogówka to pex 16.
sambor Opublikowano 23 Listopada 2015 #32 Opublikowano 23 Listopada 2015 Jak masz możliwość wykonać inst spawaną to rób, 1" wystarczy
Mariusz0881 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Autor #33 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam ponownie. Czy tak zamontowany rozdzielacz do podłogówki będzie działał prawidłowo? (chodzi o belki: zasilanie na górze z zaworami a powrót z rotametrami na dole rozdzielacza)
sambor Opublikowano 7 Grudnia 2015 #34 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Tylko sprawdź gdzie masz zero na podziałce rotametrów, jak " 0 " jest na dole szklaneczki to są to rotametry które montujemy na powrocie , gdy jest "0" na górze szklaneczki to montujemy na zasilaniu .
Erpolis Opublikowano 9 Grudnia 2015 #35 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Witam Mam pytanie do osób które znają się na rzeczy a mianowicie: Jak widać na zdjeciach insalacja wygląda następująco a pytanie dotyczy powrotu. Czytając wpisy na forum już wiem gdzie jest problem. Chodzi o zbyt zimny powrót a przyczyną jest wpięcie powrotu z podłogówki bezpośrednio do pieca a nie przed zaworem 4d? Zastanawiam się czy przy modyfikacji czyli wpięcia powrotu z podłogówki przed zawór 4d poprawi się sytuacja? Przy temperaturze kotła 70 c powrót to zaledwie 45 c także trochę mało co o tym sądzicie? jakieś rady?
majschi Opublikowano 9 Grudnia 2015 #36 Opublikowano 9 Grudnia 2015 witam Słusznie zauważyłeś że podłogówkę należy wpiąć za zaworem 4d. Prawidłowe podłączenie powinno podnieść temperaturę powrotu choć zawór 4d powinien być przynajmniej o rozmiar większy. ps. aż szkoda ciąć tak pięknie pomalowane rurki
Erpolis Opublikowano 9 Grudnia 2015 #37 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Zastanawiałem się jeszcze nad dodaniem pompy krótkiego obiegu co o tym sądzisz? Pisząc za zawór 4d miałeś na myśli powrót przed zaworem?
majschi Opublikowano 9 Grudnia 2015 #38 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Najpierw należy poprawnie podłączyć podłogówkę, czyli zasilanie oraz powrót za zaworem 4d a nie tak jak masz obecnie bezpośrednio w kocioł. Jeśli temperatura powrotu nie będzie odpowiednia wtedy można myśleć o pompie kotłowej. Masz zamontowany zawór zwrotny na obiegu zasilającym zasobnik cwu ?
Erpolis Opublikowano 9 Grudnia 2015 #39 Opublikowano 9 Grudnia 2015 A po co zasilanie za zaworem 4d? Zawór zwrotny a to muszę aż sprawdzić.
majschi Opublikowano 9 Grudnia 2015 #40 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Aby zawór 4d działał poprawnie przepływy zasilania oraz powrotu w poszczególnych obiegach muszą być równe
Erpolis Opublikowano 9 Grudnia 2015 #41 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Może się mylę ale wydaje mi się że zasilanie na podłogówkę nie ma potrzeby montować za zaworem. Mam sterownik pokojowy i nie chce aby po dodaniu siłownika do zaworu 4d pokojówka ograniczając tem. na grzejnikach przykrecała podłogówkę.
majschi Opublikowano 9 Grudnia 2015 #42 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Podłogówką sterujesz za pomocą termostatycznego zaworu mieszającego, więc zmniejszając temperaturę na grzejniki nie zmieniasz temperatury czynnika który idzie na podłogówką. Chyba że na grzejniki dasz mniej niż chcesz dać w podłogówkę co jest niedorzeczne. ps 40sC na zasilaniu podłogówki to troszkę dużo
Erpolis Opublikowano 9 Grudnia 2015 #43 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Na podłogówkę puszczam 33°C zdjęcie było robione przy początkowych testach stąd 40°C Pewnie masz rację z tym zasilaniem ale zastanawiam się czy obecne położenie zasilania ma aż tak duży wpływ na zawór 4d skoro i tak na podłogówkę pobiera tylko tyle cieplej wody na ile pozwala zawór termostatyczny. Z drugiej strony jeżeli na piecu mam 65°C woda na zasilaniu 65, na podłogówkę idzie 33°C to zawór 3d podaje więcej chłodnej wody z powrotu a tym samym mniej trafia jako powrót do pieca. Nie wiem czy się dość jasno wyraziłem
fotlot Opublikowano 10 Grudnia 2015 #44 Opublikowano 10 Grudnia 2015 No tak ale w pionach za zaworami zwrotnymi woda nie zleci. Reszta wody przez powrót zleci. No właśnie, jak to jest z cieczą za zaworami w odcinkach pionowych. Czy podciśnienie spowodowane wypływającą cieczą z powrotów zabierze to co jest nad zaworem? Bo jeśli nie to jak postępować? kompresor i sssssss.
Erpolis Opublikowano 12 Grudnia 2015 #45 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Pytałem kilku fachowców i każdy twierdzi że podłogówkę wpinają bezpośrednio do pieca Myślałem jak rozwiązać problem ze zbyt chłodnym powrotem i wymyśliłem żeby zawór 3d termostatyczny zamienić na 4d
Erpolis Opublikowano 13 Grudnia 2015 #47 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Witam. Panowie zastanawiam sie czy nie wykonać tak jak widać na schemacie wszystkich rur do rozdzielaczy i c.w.u 1 cal rura czarna spawana. Tylko obieg kotłowy (mam już wykonany 5/4). Chodzi o oszczędność w stosunku do miedzi i korozje z grzejnikami aluminiowymi. Co sądzicie o takim rozwiązaniu i czy 1 cal to nie za dużo? W schemacie zaznaczone rozdzielacze odpowiadają jakie pętle będą w domu. Od rozdzielaczy do grzejników i podłogówka to pex 16. Mariusz pracujesz już na tym schemacie ? Może ktoś ma taką instalacje jak na schemacie Mariusza?
Mariusz0881 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor #48 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam. Tak 3/4 instalacji mam juz wykonane według schematu. Wieczorem wrzuce pare zdięc jak to wygląda u mnie.
Mariusz0881 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor #49 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam. O to skutki mojej pracy. Mam nadzieje ze do tej pory wszystko dobrze podłączyłem...? Został mi rozdzielacz na piętrze i rozprowadzenie pexa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.