robert1405 Opublikowano 15 Listopada 2015 #1 Opublikowano 15 Listopada 2015 Dzień dobry, To mój pierwszy piec z podajnikiem ślimakowym na ekogroszek. Piec został zakupiony w tym roku i jest o mocy 38kW. Producent kotła to Gielniak z Pleszewa. Palnik i ślimak żeliwne, retorta prostokątna - producent ekoenrgia. Sterownik Talos firmy Technotronix. Piec został zaopatrzony w zawór 4 drożny. Brak przyslony przy kominie, jest tylko klapka z przeciwagą przy wentylatorze (otwarta na około 70%) producent MM typ: WPA 06. Komin firmy plewa o wysokości około 7m. Ogrzewam dom z lat 70 piętrowy docieplony styropianem 12cm, a nastrop rzuciłem wełnę mineralną. Dom jest o pow. 230m2 + bojler140L+przesył (piec i bojler w pomieszczeniu gosp. około 8m od budynku mieszkalnego) + podłogówka w łazience. Nowe okna i drzwi w całym domu. Piętro wszędzie grzejniki Al + termostaty, Parter stare grzejniki żeliwne. Mam cały czas problem z nastawami albo niedopala paliwa albo wystepują bardzo duże spieki. Przy obrotach dmuchawy w okolicach 70% sa prawie same spieki, przy niższych obrotach niedopala paliwa na końcu retorty i jest sporo dymu z komina. Czy moją retortę należy również uszczelnić ? Mam jescze wrażenie, że płomień nie jest idealnie nad deflektorem. Przy obecnych temperaturach spalanie dobowe jest w okolicach 22 kg / dobe. Wczoraj o 17:00 zrobiłem kolejne ustawienia których jescze wcześniej nie stosowałem i wygtląda to nastepująco: 1. Tryb praca: - czas podawania 10s - pauza w podawaniu 45s - wentylator 50% mocy 2. Podtrzymanie - podawanie 7s - pauza 15min - wentylator co 15 min - moc wentylatora 20% - czas pracy w podtrz. wentylatora 15s. Temperatura zadana 57 stopni. Temperatura wew. domu około 23 stopni. Jest mało informacji na temat ustawień pieca o wielkości 38KW dlatego proszę o Wasze sugestie . pozdrawiam Robert
Gość Opublikowano 15 Listopada 2015 #2 Opublikowano 15 Listopada 2015 Kto Cię namówił na tak dużego klamota? Na ten metraż powinien być kocioł max.17-19kW. Palnik powinien być uszczelniony. Ster. Talos ma PID, w ADC nie działa? Po to jest PID,żeby nie robić samemu nastaw. http://www.ekspertbudowlany.pl/aktualnosc/id3509,talos-pid-sterownik-nowej-generacji
robert1405 Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 15 Listopada 2015 W ADC też bardzo mocno spiekał może dlatego że palnik nie jest uszczelniony, bo z tymi spiekami cały czas mam problem. Czy ADC - Automatyczna kontroli dawki to to samo co PID ? Jeśli idzie o piec to instalator z dostawcą stwierdzili, że ma 38KW tak wię było 2 na 1 ! Na czym polega to uszczelnienie palnika. Możesz mi cos podpowiedzieć ? pozdrawiam
Gość Opublikowano 15 Listopada 2015 #4 Opublikowano 15 Listopada 2015 Tak ADC to jest praca w automacie czyli PID. Jakim węglem palisz? Uszczelnienie korony palnika powinno pomóc. Jak to się robi przeczytasz tu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13995-uszczelnienie-palnika-typu-brucer-ekoenergia/
robert1405 Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor #5 Opublikowano 15 Listopada 2015 Dzieki za info. Palnik w najbliższym czasie uszczelnienie a o efektach poinformuje. Jutro wrzuce zdjecia z pracy na dotychczasowych ustawieniach. Co do węgla nie wiem muszę dopytać. pozdrawiam
SUSPENSER Opublikowano 16 Listopada 2015 #6 Opublikowano 16 Listopada 2015 W ADC też bardzo mocno spiekał może dlatego że palnik nie jest uszczelniony, bo z tymi spiekami cały czas mam problem. Czy ADC - Automatyczna kontroli dawki to to samo co PID ? Jeśli idzie o piec to instalator z dostawcą stwierdzili, że ma 38KW tak wię było 2 na 1 ! Na czym polega to uszczelnienie palnika. Możesz mi cos podpowiedzieć ? pozdrawiam Skoro tak doradzili to teraz powinni ustawić właściwie sterownik - w końcu za coś wzięli pieniądze. Tym kotłem możesz spokojnie ogrzać drugi taki dom i wtedy dopiero będzie miał co robić. Włącz ADC po uszczelnieniu palnika, dowiedz się co to za węgiel [z której kopalni np. Wesoła z Mysłowic, Pieklorz z Piekar, Bytomia lub Chwałowic] i jeśli nadal będą problemy daj znać to napiszę co i jak zmienić w menu zaawansowanym [PID] żeby to lepiej działało.
robert1405 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor #7 Opublikowano 20 Listopada 2015 Witam, Palnik uszczelniłem jest lekka poprawa ale szału nie ma. Znowu kombinowałem z parametrami i jak na razie to chyba moje najlepsze ustawienia. A ustawiłem tak: Tryb praca - czas podawania 17s - pauza 85s - dmuchawa 35% (przysłona wew. dmuchawy otwarta na około 30%, przy większym przymknięciu następuje smolenie pieca) Podtrzymanie - 10 s podawanie - pauza 20 min - dmuchawa 20% - czas przedmuchu15s Wnioski planuje zwiększyć w trybie praca pauze do 90s i może obniżę nadmuch do 30%. Jeśli piec będzie osmolony otworze przysłonę dmuchawy do 40%. W ostatni przewał włożyłem zastawkę redukująca przepływ spalin (metalowy element na popiele) którą otrzymałem wraz z piecem, ponieważ nie mam możliwości regulacji przy czopuchu. Jeśli idzie o PID to nie mam pod menu, mogę jedynie dokonywać korekty mocy. Na PID-ie spieków było mnóstwo, a moc nadmuchu była b. wysoka. Spalanie dobowe będzie na poziomie 20kg. W załączeniu diagram - dzwoniłem do producenta sterownika powiedział abym przy moim typie palnika wpisał wartość 16, wówczas będę mieć orientacyjny podgląd dobowego spalania. Myślałem jeszcze o dawce np. czas podawania 25s / pauza około 100s, ale już sam nie wiem. Tak jak napisałem wyżej to na razie chyba moje najlepsze parametry. Piec czyszczę co 2 tygodnie, następne czyszczenie jutro. W najbliższym czasie dołączę film. Proszę o podpowiedzi. pozdrawiam
robert1405 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor #8 Opublikowano 21 Listopada 2015 Proszę o opinie i podpowiedźi. pozdrawiam
Gość Opublikowano 29 Listopada 2015 #10 Opublikowano 29 Listopada 2015 Rozumiem,że jedziesz na ręcznych nastawach. Spróbuj tak: czas podawania 10s przerwa w podawaniu 90s dmuchawa na 35% w podtrzymaniu podawanie 10s co 30min,dmuchawa 20s co 30min. Napisz do kol. Suspenser i na pewno pomoże w ogarnięciu sterownika w pracy w automacie. Odnośnie ustawień osobiście jadę na dużo mniejszej mocy (1:15) 6s podawanie,90s przerwa,dmuchawa na ok.40% i kociołek pięknie pracuje praktycznie bez podtrzymania.(może 1-2 x na dobę się odstawi) Temp. oscyluje w granicach zadanej tj. 50*,temp spalin średnio 97*,zaworem 3-d na grzejniki puszczam 43* Załóż większej średnicy deflektor,najlepiej z tarczy hamulcowej wentylowanej i zawieś na wys. 15cm nad koroną palnika,ten jest za mały.(mam taki zamontowany) Dodatkowo po bokach oparłem na koronie palnika z jednej strony i od strony kosza tuż za koroną palnika 2 większe płyty szamotowe,żeby lepiej dopalić spaliny z uwagi na ruszt wodny,który niestety też mam w swoim kotle. Dzięki temu nie mam żadnego smolenia i sadzy,w kotle jest jasno.
robert1405 Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor #11 Opublikowano 29 Listopada 2015 Dziękuje za odpowiedź. Czy przesłona na wentylatorze oraz czopuch są przymknięte ?
Gość Opublikowano 29 Listopada 2015 #12 Opublikowano 29 Listopada 2015 Czopuch ma być całkowicie otwarty,przysłona na dmuchawie doświadczalnie wg potrzeb.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.