biart Opublikowano 7 Listopada 2015 #1 Opublikowano 7 Listopada 2015 Witam serdecznie forumowiczów. Mam gorącą prośbę.Proszę o pomoc w doborze podgrzeawacza wody użytkowej. Mój obecny bojler elektryczny pomału zaczyna mieć przecieki, z racji wieku iż ma już ponad 12 lat to i tak uważam że wytrzymał sporo czasu. Rozważam zakup przeplywowego gazowego podgrzewacza wody. Z racji tego gdyż kiedys ogrzewałem dom gazem i posiadam przewód kominowy , i wszystkie podłączenia wody nie będą problemem, dlatego decyduje sie na takie rozwiazanie. Mój obecny ale nie uzywany już piecyk jednofunkcyjny do CO jest zamontowany własnie w łazience co znacząco ułatwi mi montaż ogrzewacza wody. Nie chcę kupować bojlera do pieca węglowego gdyż, planuję w przeciągu 2-3 lat zagospodarować poddasze i zlikwidować węglowe centralne ogrzewanie i przejśc własnie na gazowe. Natomiast nie chcę jeszcze kupować pieca gazowego dwufunkcyjnego, gdyz uważam że może za te 2-3 lata będą innie wydajniejsze i ekonomiczniejsze modele. Bardzo proszę o radę w doborze podgrzewacza, na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę . Dużym ułatwieniem będzie dla mnie podanie konkretnego modelu podgrzewacza. Cena tez ma troche znaczenie gdyż nie chcę niepotrzebnie przepłacać na te 2-3 lata. Moja rodzina liczy 4 os, które regularnie korzystają z wody. Dziękuję za pomoc i czekam na propozycje i fachowe doradztwo. Pozdrawiam
biart Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor #2 Opublikowano 8 Listopada 2015 W temacie zapomniałem podac informację jaka odległośc bedzie dzielic podgrzewacz od miejsca poboru wody. Wiec tak najdalej bedzie kuchnia i wynosic bedzie ok 180cm , natomiast łazienka jest to odpowiednio 60cm do wanny i ok 80cm do umywalki. Jesli chodzi o serwisowanie to nie bedzie z tym problemów, gdyż niedaleko mnie jest serwis który serwisuje takie marki jak : Junkers, Vaillant, Beretta, Termet, Ariston, Buderus, Ferroli, Wolf, Fondital,Saunier duval.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.