darq1 Opublikowano 1 Listopada 2015 #1 Opublikowano 1 Listopada 2015 Witam!! Mam takie zapytanie a nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi w internecie. Jaka jest zasada działania siłownika zaworu mieszającego. Nie chodzi mi tu o funkcję bardziej interesuje mnie techniczna strona(elektryczna), jak jest to zrobione że siłownik wie kiedy ma się otworzyć a kiedy zamknąć. Czy ma wejścia wyjścia analogowe cyfrowe przekaźnikowe itd. Czy ktoś może ma jakieś rysunki itp. Pozdrawiam
sorier Opublikowano 2 Listopada 2015 #2 Opublikowano 2 Listopada 2015 Silnik, przekładnia i krańcówki. Większość siłowników do pracy potrzebuje zewnętrznego sterownika, ale zdarzają się też siłowniki zintegrowane ze sterownikami.
AdamGuitar Opublikowano 2 Listopada 2015 #3 Opublikowano 2 Listopada 2015 W zależności od zastosowanego siłownika. mamy siłowniki trójpunktowe z krańcówkami sterowane przez sterownik w zależności od zadanej temperatury i histerezy, ale są też sterowane napięciem gdzie siłownik jest sterowany napięciem w zakresie 0-10V (2-10V) w odpowiedzi zawór wysyła sygnał zwrotny. Gdy sygnał i odpowiedź z siłownika się równoważą siłownik się zatrzymuje. czyli regulacja jest nadążna za sygnałem sterującym. Np. sterownik pogodowy dla temperatury zewnętrznej pogodówki dla c.o. lub nastawionej temperatury c.w.u., ustala napięcie na poziomie 3,5V to siłownik w odpowiedzi dąży do sygnału zwrotnego na tym samym poziomie tj. 3,5V (uwzględniając temperaturę czynnika na instalację c.o., c.w.u.)
darq1 Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor #4 Opublikowano 2 Listopada 2015 Interesuje mnie zakup takiego siłownika(http://allegro.pl/silownik-naped-do-zaworow-vexve-afriso-herz-acasco-i5228634539.html)posiadam zawór czterodrogowy z vexve i temu ten siłownik. Za bardzo nie wiem jak ma być podpięty do sterownika(jakie w sterowniku muszą być wyjścia czy wystarczy przekaźnikowe, analogowe czy inne). Bez takiej wiedzy nie mogę skonfigurować sterownika.
tqlis Opublikowano 3 Listopada 2015 #5 Opublikowano 3 Listopada 2015 Link nie działa. Sterownik musi mieć obsługę zaworu mieszającego. Z tego co się orientuję, są zawory na 230V ~ i na 24V _. Siłownik na 230V ma dwa przewody, jeden na otwieranie, drugi na zamykanie. Trzeba je wpiąć odpowiednio do sterownika w wyznaczone miejsce. Jak wepniesz odwrotnie, to się zorientujesz, bo siłownik będzie działał odwrotnie. Bez instrukcji sterownika też nie ruszymy z miejsca.
AdamGuitar Opublikowano 3 Listopada 2015 #6 Opublikowano 3 Listopada 2015 Jeśli jest to siłownik trójpunktowy to jest potrzebny jeden przewód z trzema żyłami. Jedna żyła zamykanie (faza), jedna otwieranie (faza) i zero
Animus Opublikowano 3 Listopada 2015 #7 Opublikowano 3 Listopada 2015 Interesuje mnie zakup takiego siłownika(http://allegro.pl/silownik-naped-do-zaworow-vexve-afriso-herz-acasco-i5228634539.html)posiadam zawór czterodrogowy z vexve i temu ten siłownik. Za bardzo nie wiem jak ma być podpięty do sterownika(jakie w sterowniku muszą być wyjścia czy wystarczy przekaźnikowe, analogowe czy inne). Bez takiej wiedzy nie mogę skonfigurować sterownika. Jeżeli to zawór cztero-drogowy oddzielający mały obieg kotłowy, to nie stosuje się tam siłowników tylko nastawy ręczne.
AdamGuitar Opublikowano 3 Listopada 2015 #8 Opublikowano 3 Listopada 2015 Stosuje się i nastawy ręczne jak i sterownik. Wtedy sterownik pilnuje albo temperatury powrotu albo temperatury insytalacji c.o. Siłownik trójpunktowy jest przekaźnikowy, tj. sterowany impusami przez sterownik.
Animus Opublikowano 5 Listopada 2015 #9 Opublikowano 5 Listopada 2015 Jak się kto uprze to zakłada. Ma to negatywny wpływ na proces spalania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.