Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka - Małe Przepływy

gregoriusr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Instalacja jak na schemacie. Obecnie uruchomiony tylko parter. Całość robiona pod pompę ciepła dlatego grzejniki drabinkowe wpięte pod rozdzielacze podłogówki( mają służyć tylko do suszenia ręczników). Tymczasowo na jakieś dwa, trzy sezony podpięty kocioł zasypowy. Przy obecnych temperaturach wszystko grzeje ale podejrzewam, że jak będą mrozy to już te przepływy mogą nie wystarczyć. Po przykręceniu grzejników drabinkowych i zmniejszeniu tych większych przepływów przepływy na wszystkich pętlach ok. 1,0 - 1,1. Pompa zwykła lfp 25po40 ustawiona na trzeci bieg. Przy obecnych temperaturach podłogówka ustawiona na 35 stopni w pomieszczeniach jest 22, tylko jeszcze w łazience nie mogę ustawić jest zawsze dwa stopnie mniej. Czy za małe średnice rur lub zaworów czy za słaba pompka. Pozdrawiam, Grzesiek.post-60172-0-10699500-1444803906_thumb.jpg

Opublikowano

Tu problemem jest  zastosowany zawór 3-D ,Herz Calis jest zaworem rozdzielającym a powinien być zastosowany zaw 3-D mieszający np VTA 572 23-45C.

Taki zawór z 1 pompą 25/40 bez trudu podała tej instalacji.

Aby było ciepło w łazience należy zwiększyć przepływ w pętli łazienki, oraz zmniejszyć regulacją wstępną przepływ na grzejnikach.

Opublikowano

To jeszcze jedno pytanko. Temperaturę na obwód grzewczy ustawia się ręcznie. Nie miałem jeszcze sterownika do pomp jak było to instalowane. W sterowniku mam możliwość sterowania dwoma mieszaczami (sterownik euroster uni2) To jak mam zmieniać zawór to od razu lepiej kupić taki z siłownikiem i temperaturę ustawiać w sterowniku. Tym bardziej że można też ustawić krzywą pogodową w zależności od temp. zewnętrznej. Czy dobrze myślę. Taki zawór to coś w rodzaju vrg130.

Opublikowano

Dzięki,

A siłowniki 120s czy 60s.

Czy może być taki:

http://allegro.pl/zawor-3-drogowy-1-esbe-vrg131-silownik-ara661-i5153480369.html

lub tańszy herz

http://allegro.pl/zawor-mieszajacy-3-drogowy-1-herz-silownik-i5033954721.html

no i jeszcze piszesz na całość ale to na cały parter czy na parter i poddasze.

Bo poddasze całe jest w podłogówci tam też jest ok 650 m pexa. 

Czy pompka może zostać na powrocie czy lepiej na zasilanie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wyczytałem, że jednak lepsze są siłowniki 120s. Między tymi zaworami nie widzę zbytnio różnicy oprócz ceny. I jeszcze jakie ma znaczenie gdzie zamontowana jest pompa na zasilaniu czy powrocie czy przed zaworem 3D czy za.

Czy po montażu zaworu mieszającego przepływ ulega zmianie wraz z przestawieniem położenia zaworu. Bo w tej chwili z zaworem rozdzielającym po zdjęciu kapilary przy maksymalnie otwartym zaworze przepływ jest większy ale wzraz z przestawianiem zaworu przepływ się zmniejsza. 

Opublikowano

Zobacz jakie czasy siłownika obsługuje sterownik.

Jak podaję na całość to na całość, jak nie wyda ta pompa co masz to będziesz musiał coś zmienić - albo drugi zawór albo mocniejsza pompa przy jednym zaworze.

U mnie na 160m2 ( 140+20) pompa 25/40 na drugim biegu daje ok 1,6-2l/min i to wystarcza do temp 21-22C.

Pompa ma ciągnąć wodę przez zawór  mieszający, czyli musi być za zaworem , na zasilaniu.

Innych opcji pracy takiego zaworu jako mieszacz nie ma!

Przepływ przez zawór jest sumą zasilania i powrotu - zmieniają się tylko proporcje a nie suma przepływów

A obecnie masz zawór  rozdzielający trójdrogowy HERZ do instalacji grzewczych jednorurowych do pracy termostatycznej o zbyt małych przepływach!

Przestawianie termostatu powoduje powrót części czynnika z powrotem do źródła

PS

Ten siłownik zaworu Herz-a ma czas otwarcia 140s - sprawdź czy sterownik ma taką opcję, jak nie ma,

to już wiesz dlaczego ten zawór jest tańszy od ESBE

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.