jarekr Opublikowano 4 Stycznia 2017 #501 Opublikowano 4 Stycznia 2017 nie musi być ładne , ważne aby bardzo dobrze działało :)
Odysss Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #502 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Dodam wyglad mojego paleniska. Palnik tez ulega degradacji na dole.
kupfer Opublikowano 4 Stycznia 2017 #503 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Witam. Krzysss,więcej konkretów,filmy,zdjęcia wnętrza kotła mile widziane. ;) Pozdrawiam.
jarekr Opublikowano 4 Stycznia 2017 #504 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Dodam wyglad mojego paleniska. Palnik tez ulega degradacji na dole. palenisko.jpg NIc wiecznego nie ma :)
sambor Opublikowano 4 Stycznia 2017 #505 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Jak nie ma potrzeby korzystania z odpopielacza to można wstawić ruszt szamotowy np taki jak poniżej - u mnie 3 rok pracy i nic. Ten ruszt wisi niżej niż żeliwne kształtki, przez co palnik się mniej zapycha Jedyny kłopot to gwoździe z palet, które lubią wpadać w szczeliny doprowadzające powietrze. :angry:
Odysss Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor #507 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Witam Świątecznie . Nie był bym sobą gdybym czegoś znowu nie zmodernizował , rck czekał i czekał w końcu zamontowany , działa kila dni, to chyba taka wisienka na torcie kotłowni , przynajmniej na razie :) . Działa bardzo dobrze kocił jeszcze stabilniej pracuje , na temperaturę spalin kotła nie ma już wpływy : pogoda , temperatura kotła , spalin itp itd . Ogólnie kto nie ma polecam bo nie ma takiego komina w którym panuje zawsze jednakowe podciśnienie . zobacz co pisza na czystym ogrzewaniu, cyt.: UWAGA! Ze względów bezpieczeństwa RCK nie może być instalowany w kotle z dmuchawą. Jego istotą jest przecież regulowanie naturalnego podciśnienia w kominie, natomiast dmuchawa wytwarza nadciśnienie (wpycha spaliny do komina), co zakłóca pracę RCK, a także może skutkować wydostawaniem się przezeń spalin do kotłowni. czy to prawda czy nie to nie wnikam, tszukalem czegos i znalazlem takie zdanie.
sambor Opublikowano 5 Stycznia 2017 #508 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Masło , maślane - a do kotła na pellet też zalecają RCK, ba nawet są RCK montowane fabrycznie na kotle. I to są wartości amatorskich stron , gdzie króluje zbieranina wiedzy z innych for i przypadkowe zadania są wyjmowane z kontekstu. Przecież jak w kominie podciśnienie spadnie , bo dmuchawa tłoczy, to RCK się zamknie. Natomiast cofanie dymu na kotłownię jest często jak są nieszczelne drzwiczki wyczystki w kominie.
Odysss Opublikowano 5 Stycznia 2017 Autor #509 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Widzisz... wlasnie dobrze napisales, amatorskie strony. Ale skad zwykly czlowiek ma to wiedziec.Tutaj na forum ta strona jest czesto przywolywana :/ Trudno jest odroznic ziarno od plew :/
jarekr Opublikowano 5 Stycznia 2017 #510 Opublikowano 5 Stycznia 2017 i na logikę skoro wiatrak w kotle daje nadciśnienie w kominie to poco rck , skoro on ma "hamować " pracę komina , jeśli ktoś nadciśnienie w kominie to : jest to bardzo niebezpieczne ponieważ praktcznie nie ma takich układów kominowych w 100 % szczelnych czyli zagrożenie zaczadzenia ,czyli najpierw odpowiedni komin ( nie hamujący przepływu spalin ) a potem jeśli potrzeby to rck . jeśli komin ma odpowiednie światło przepływu to przyspieszone przez dmuchawę spaliny zmniejszają ciśnienie . Przy wzroście prędkości przepływu gazu spada ciśnienie . I tak to powinno działać .http://www.if.pw.edu.pl/~anadam/WykLadyFO/FoWWW_18.html
krzysss Opublikowano 5 Stycznia 2017 #511 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Witam. Próbowałem zrobić filmik płomienia w komorze dopalającej, ale temperatura jest wysoka i widać tylko białą plamę :(.
kupfer Opublikowano 5 Stycznia 2017 #512 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Witam. To zrób jak wygaśnie np. tak ;) https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20130-problem-z-temperatura-kot%C5%82a/page-12? post 228,albo Pozdrawiam.
Panstan Opublikowano 9 Stycznia 2017 #513 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Jak nie ma potrzeby korzystania z odpopielacza to można wstawić ruszt szamotowy np taki jak poniżej - u mnie 3 rok pracy i nic. Ten ruszt wisi niżej niż żeliwne kształtki, przez co palnik się mniej zapycha Jedyny kłopot to gwoździe z palet, które lubią wpadać w szczeliny doprowadzające powietrze. :angry: Witam. czy mógłbys ew podesłać link do stronki gdzie opisujesz działanie tego rusztu? Palę drewnem i węglem,w cieplejsze dni drewnem i taki patent pewnie by zdał egzamin. Rozumiem że szamotowy ruszt dajemy zamiast żeliwnego,tym samym jest on poniżej palnika. Podajemy jakieś powietrze PP ale pewnie na stałej szczelinie? Czasami robie kanapkę drewno wegiel, czy ten ruszt by w tym przypadku się takze sprawdził?
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2017 #514 Opublikowano 9 Stycznia 2017 Ten ruszt opisuję sporadycznie na tym forum i nigdy więcej niż 2 - 3 zdania o nim nie napisałem Obecny ruszt ma dwie szczeliny o szerokości 6 mm , długości 200mm. Te 6 mm to wg mnie trochę za mało , następne będą już 10mm. PP jest podawane przez komorę popielnika przez te szczeliny ok 30% i z boku przez otwory w wykładzinie szamotowej reszta. Rozpalanie jest na miarkowniku, który działa do temp 60C, po wyżej tej temp jest stała szczelina. Nie paliłem na tym ruszcie węglem - tylko różne gatunki drewna . To , że kotłem ładuję bufor pozwala na okresowe czyszczenie tego rusztu. Nie wiem jak to jest przy paleniu non stop przez kilka dni.
Panstan Opublikowano 10 Stycznia 2017 #515 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Dziękuje,wypróbuje.Nie palę klasycznie non stop,zawsze kilka h/dobę jest przerwy. Pozdrawiam.
kupfer Opublikowano 10 Stycznia 2017 #516 Opublikowano 10 Stycznia 2017 Witam. Podaje PG nad ruszt co ważne, ze wszystkich 3 stron,dlatego ruszt szamotowy bez szpar. ;) Paląc węglem jak najbardziej wskazany ruszt i po to go wymyślono. Chcesz palić tylko drewnem w okresach przejściowych,wsadź blachę na ruszt i nie wyjmuj całkiem popiołu,pozostaw 10-20 mm . szpary po bokach wystarczą na PG. Do wungla trzeba tylko blachę wyjąć,popiół z samego drewna przyda się w ogródku. ;) Pozdrawiam.
krzysss Opublikowano 23 Stycznia 2017 #517 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Witam. Wnętrze przedpaleniska. Widok do komory dopalającej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.