Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Palnika

arek001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kiedyś już zakładałem temat na forum w sprawie regulacji parametrów kotła z planikiem Ekoenergii.

Wtedy temat dotyczył wymiany palnika (wypalenie dziury w palniku) prawdopodobnie z powodu złych ustawień parametrów kotła.

Po dwóch latach od wymiany dyszy znowu staję przed wyborem palnika. Po zaleceniach serwisanta utrzymywałem kopczyk na odpowiedniej wysokości, jednak i to nie pomogło. Węgiel palił się tylko od strony podajnika. Serwisant ekoenergii zaproponował mi wymianę dyszy w cenie 150zł lub wymianę palniika na mała ekoenergiię w cenie 600zł. Pytanie co zrobilibyście na moim miejscu wymienić palnik na małą ekoenergie czy dołożyć i wymienić na palnik pancerpola. Domek ma 108m^2 a kocioł został "dobrany" 20kW. z góry dziękuję za odpowiedź. 

Opublikowano

jak będzie palił tylko ekogroszkiem - pancerpol PPs17

jak chcesz mieć alternatywę na gorsze paliwa i chcesz tą ekoenergię, to:

- wymiana na 25, ale z zaspawaniem3 z 4otworów powietrza antyspalinowego, dorobieniem sobie dosuszania do kosza. To takie minimum modyfikacji, aby to chodziło poprawnie. Inwestycja w zasadzie tylko 600zł, kosz zostaje

jak w grę wchodzi inny palnik żeliwny, a nie chcesz poprawiać ramki przy kotle, to jest jeszcze brucer-p a po 5.10.2015 będzie bardzo ciekawy nowy model, w tych palnikach może być ramka montażowa jak przy ekoenergii

Generalnie jednak wymiana na inny palnik to jeszcze kwestia zmiany kosza zasypowego

Opublikowano

Jarecki ile kosztuje dysza 25kw do palnika brucer-p , gdzieś wyczytałem że to jest zamienne z 19kw.

Opublikowano

Witam. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Sprawa z wymianą palnika się niestety nie wyjaśniła, ponieważ dzisiaj otrzymałem nowe wyceny.

Naprawa starego palnika koszt 430zł, wymiana na małą ekoenergię 420zł za dyszę i palenisko plus 220zł za slimak, kupno pancerpola 17kW za 1060zł plus swój motoreduktor. W przypadku trzeciej opcji dochodzi jeszcze przeróbka zasobnika na węgiel lub jego kupno. Zobaczymy co przyniesie jutrzejszy dzień ponieważ jadę do producenta kotła. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.