Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka Pytan... Na Temat Obsługi Kotła Z Podajnikiem

tablo888

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

stuka zawór zwrotny (szybkie otwieranie i zamykanie się zaworu powoduje "dzwonienie")

przeniesienie zaworu za pompę może nie wyeliminować efektu "dzwonienia" ale ograniczy możliwość występowania efektu kawitacji który może prowadzić do zapowietrzania się pompy  jak i całej instalacji. 

co do dzwonienia: w mojej instalacji zawór znajduje się za pompa adaptacyjna i przy pewnej "mocy" pompy (~10W) zawór zaczyna dzwonić :) powyżej i poniżej 10W nie dzwoni

jak dobrze pamiętam z instrukcji pompy, to zmiana położenia korpusu nie skutkuje utrata gwarancji

a sprawdzałeś ta pompę po resecie? może wpadło do niej jakieś "coś" z wnętrza przerabianej instalacji?

możesz odkręcić korpus i sprawdzić stan wirnika (uszkodzenia czy nic go nie blokuje) szybkie i na krotko podłączenie  zasilania tez nie "zabije" pompy

e:dopisales posta w trakcie mojego pisania :)

obieg grawitacyjny w układzie z zaworem 4d ma działać na obiegu kotłowym, czyli na tej części w której woda z zaworu 4d wraca do kotła

dla tego było Ci doradzanie użycie dużej średnicy rur aby woda miała "łatwiej" 

Opublikowano

No a jak zrobić reset tej pompy lfp. Rury będę zmieniał sam chyba z bratem .https://www.youtube.com/watch?v=eZ001535Wu0tutaj nie ma zaworu zwrotnego na obiegu kotłowym z zaworu 4d do kotła a u Mnie jest. Mówiłem instalatorowi o tych rurach cu 35 mam je nawet w kotłowni to powiedział,że takie wystarcza i nie ma kształtek do nich i zmontował po swojemu...

post-63678-0-83179300-1451134939_thumb.png

Opublikowano

zaworu zwrotnego to tam być nie powinno (obieg kotłowy powinien być poprowadzony jak najkrótsza droga) u Ciebie na pewno dało by się wyeliminować te dwa kolanka na wyjsciu z zaworu 4d :)

No a czy zawor wzrotny nie powinien być za pompą teraz jest przed jest to wlasnie taki dzwiek jak piszesz.
Gdzies czytalem na forum,ze takie polozenie zaworu moze uszkodzic pompe elektroniczną gdy jest ustawiona w charakterystyce proporcjonalnej.
.
MMruga dioda 3razy jak sie robi reset bledu.W instrukcji jest napisane wcisnij reset.Pompa jest na gwarancji ale by
la rozbierana aby zmienic polozenie.Pompa byla odpowietrzona leciala woda

sam napisałeś o resecie 

Opublikowano

No tak było napisane w instrukcji wciśnij guzik reset....Ale jest tylko jeden przycisk na pompie i nie jest napisane ile razy go wciskać. Pompa podłączona na krótko pracuje ale kręci się co jakiś czas przez moment. Nie wiem gdzie ten instalator zdobywał wiedze ale widac,że zostałem wpuszczony w maliny. A poprawić tego nie chce bo twierdzi,że jest dobrze.

Opublikowano

załóż ta pompę do cwu i sprawdź czy działa prawidłowo (jeśli nie to reklamuj)

a w kwestii "znawcy" to skoro twierdzi ze jest dobrze to czemu powrót jest zimny?

Opublikowano

Czy ktoś mógłby Mi napisać jakie części muszę kupić aby ten obieg kotłowy działał. Rure cu35 mam zawór afriso dn32. Zostawił bym resztę tak jak jest i wymienił tylko ten obieg kotłowy na większą średnice. 2kolana 2kielichowe cu 35 a co wkręcić w zawór i piec aby to połączyć?? Wywalić ten zawór zwrotny na dole przy powrocie? Po kolei od zaworu do powrotu do pieca jakie części kupić?Tej lewej strony zaworu zasilania nie chciałbym tykać czy tak może zostać sam będę robił bo instalator się wypioł:/

post-63678-0-46941400-1451242778_thumb.jpg

post-63678-0-98193100-1451242789_thumb.jpg

post-63678-0-80944800-1451242800_thumb.jpg

post-63678-0-15454700-1451242811_thumb.jpg

post-63678-0-62875100-1451242823_thumb.jpg

Opublikowano

Pompa pojechała na gwarancje:/ Był Pan instalator ogólnie wielka porażka przełożył zawór zwrotny za pompę i dzwoni jak dzwonił. Na pytanie jaka jest różnica miedzy zaworem 4d a 3d powiedział,że żadna :D Gdy Mu wyjaśniłem różnice to powiedział,że może mi zamontować rurę 100 a obieg kotłowy i tak nie będzie chodził grawitacyjnie.Cała rozmowa była bardzo nie uprzejma gość idzie w zaparte i twierdzi,że wszystko działa elegancko. Gdy przestawiam zawór na 10 grzeje pełną para kaloryfery na 5 nie grzeje wcale a powroty z zaworu do kotła są zimne na 0 powinny być rury gorące na krótkim obiegu a one ledwo co się nagrzewają.Wniosek jest taki,że układ grawitacyjny nie działa a instalator swoje,że działa ale działać nie będzie bo nie ma prawa.Gosc zaprzecza sam sobie. 25 lat montuje piece i pierwszy raz Mu się trafił taki klient co jak to nazwał wymyśla coś i się naczytał FORUM. Może ktoś się zlituje tu na forum i zrobi to u Mnie raz a porządnie.Na pewno jest tu jakiś instalator z okolic Poznania Leszna który zna się na rzeczy........ Wolałbym zapłacić więcej i mieć to zrobione raz a porządnie.Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.