dareksi Opublikowano 17 Września 2015 #1 Opublikowano 17 Września 2015 Witam wszystkich pomocnych. Z powodu uszkodzenia zaszła potrzeba wymiany kilkunastoletniego kotła miałowego SAS 12kW. Instalacja grzewcza grzejnikowa, rozmieszczona na jednej kondygnacji z przesunięciem stropów o ok. 1m. Zasobnik CWU oraz kocioł zlokalizowane w piwnicy. Instalacja miedziana, zamknięta z naczyniem przeponowym, zaworem bezpieczeństwa 1,5 bar oraz zaworami termostatycznymi na grzejnikach. Instalacja pracowała w miarę poprawnie, dotychczas jednak była zainstalowana jedna pompa obiegowa na powrocie, przez co przy wygasaniu kotła chłodziła mi się także CWU w zasobniku. Przy wymianie kotła chciałem skorzystać z możliwości sterownika i zastosować dodatkową pompę ładującą CWU/regulującą temperaturę powrotu. Proszę o sprawdzenie schematu i ewentualne sugestie. Co do bezpieczeństwa to zamontuję ewentualnie dodatkowy równoległy zawór bezpieczeństwa aby zmniejszyć ryzyko niezadziałania, choć wiem że w świetle obecnych przepisów jest to nieprawidłowe. CO + CWU.pdf
sambor Opublikowano 17 Września 2015 #2 Opublikowano 17 Września 2015 Za każdą pompą potrzebny jest zawór zwrotny a zaworów bezpieczeństwa to możesz wstawić ile chcesz. W projektach "poważnych" wstawia się min 2szt.
dareksi Opublikowano 17 Września 2015 Autor #3 Opublikowano 17 Września 2015 Dziękuję sambor za szybką odpowiedź. Pisząc nieprawidłowe miałem na myśli że obecnie w takiej instalacji wymagane jest dodatkowe urządzenie schładzające. 1.Czy pompy (szczególnie CO) mogły by być zainstalowane na powrocie, mam trochę mało miejsca aby zainstalować pionowo pompę CO na zasilaniu. Ostatecznie pewnie by się to udało. 2.Czy ma sens montowanie zaworu różnicowego przy pompie CO, dotychczas był ale nigdy nie sprawdzałem czy instalacja pracowała by grawitacyjnie. Rury miedziane stopniowane 22/18/15, przebiegi głównie w poziomie. Różnice poziomów od dołu grzejników do góry kotła to od ok. 70cm do ok. 2m. z zachowaniem niewielkich spadków. 3. Jakie zawory zwrotne byłyby najlepsze (klapowe, z grzybkiem, kulką)? 4. Czy według Ciebie obieg CWU sprawdzi się jako zapewnienie właściwej temperatury powrotu?
Hermogenes Opublikowano 17 Września 2015 #4 Opublikowano 17 Września 2015 Naczynie przeponowe daj na powrót (zimniejsza woda) one nie lubią temperatury wyższej od 70 C i powieś je tak aby się samo odpowietrzało wpływem do góry.poz Hermogenes
sambor Opublikowano 17 Września 2015 #5 Opublikowano 17 Września 2015 ad 1 - pompy mogą być na powrocie ad 2 - zawór różnicowy zbędny ad 3 - zawory zwrotne z metalowym grzybkiem ad 4 - ciężko to określić, ale raczej nie. lepszym rozwiązaniem jest zawór termostatyczny 3-D
dareksi Opublikowano 18 Września 2015 Autor #6 Opublikowano 18 Września 2015 Dziękuję za sugestie. Proszę o opinie o zaktualizowanym schemacie. CO Układ v.2.pdf
dareksi Opublikowano 21 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 21 Września 2015 Może to natrętność z mojej strony ale czy mógłby ktoś odnieść się do mojego zaktualizowanego schematu?
majschi Opublikowano 21 Września 2015 #8 Opublikowano 21 Września 2015 Witam Poczytaj jeszcze na stronie producenta swojego kotła o montażu go w instalacjach zamkniętych.
dareksi Opublikowano 21 Września 2015 Autor #9 Opublikowano 21 Września 2015 Czy pomijając kwestie bezpieczeństwa instalacji zamkniętej (pewnie i tak zamontuję zawór schładzający) schemat jest poprawny? Głównie chodzi mi o miejsce wpięcia zaworu 3D regulującego temperaturę powrotu oraz miejsce powrotu z zasobnika CWU.
majschi Opublikowano 21 Września 2015 #10 Opublikowano 21 Września 2015 Skoro pomijasz kwestię bezpieczeństwa to sposób podłączenia zaworu 3d nie ma znaczenia...
sambor Opublikowano 21 Września 2015 #11 Opublikowano 21 Września 2015 Zawór 3-D wpięty prawidłowo , powrót grzania CWU też OK, natomiast brak o czym kolega pisał już wcześniej zabezpieczenia przed nadmiernym wzrostem temperatury w kotle. Warto poczytać instrukcję montażu tego kotła w układzie zamkniętym!
Hermogenes Opublikowano 22 Września 2015 #12 Opublikowano 22 Września 2015 Pomyśl jeszcze o odpowietrznikach .poz Hermogenes
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.