Pepus84 Opublikowano 17 Września 2015 #1 Opublikowano 17 Września 2015 Witam w załączniku przekazuje Wam moje wypociny odnośnie mojego przypadku. Prosze o w miarę Waszych możliwiości naszkicowanie instalacji, głównie chodzi mi o rozmieszczenie pomp. Piec mozemy wziąć mniejszy bez podajnika. Ale na ten mam akurat dobrą cenę i pasuje w sumie pod moje zapotrzebowanie cieplne. Prosze o pomoc. Starałem się rysowac w proporcji. Niestety nie mam możliwości uzycia innych pionów są tylko dwie rury zasilanie i powrót z starej instalacji grawitacyjnej. Dzieki Przemek
sambor Opublikowano 17 Września 2015 #2 Opublikowano 17 Września 2015 Poczytaj ten temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19400-instalacja-w-mieszkaniu-53-m2/ Na początku jest trochę nudno, ale schematy też są.
Pepus84 Opublikowano 18 Września 2015 Autor #3 Opublikowano 18 Września 2015 ktoś chętny jeszcze pomóc ??
hajtaler428 Opublikowano 18 Września 2015 #4 Opublikowano 18 Września 2015 Podał Ci kolega link do wątku to poczytaj-tam był taki sam problem. Jeżeli nie masz możliwości poprowadzenia dodatkowej rury żeby zasilić naczynie to pompę musisz mieć na powrocie lub w mieszkaniu za odprowadzeniem zasilania grzejników z rury bezpieczeństwa.
Pepus84 Opublikowano 25 Września 2015 Autor #5 Opublikowano 25 Września 2015 Witam, Panowie czytałem zalecaną lekturę, równiez jak ten Pan mam podobny problem z tym że ten Pan moze poprowadzić piony wodne z bojlera z ciepłą wodą użytkową z piwnicy na 1 piętro mieszkania, ja niestety nie mogę. Ja muszę mieć bojler w domu pod sufitem podwieszanym w łazience i do tego jeszcze gdzies musze umiejscowić naczynie wzbiorczę a przecież musi to być najwyższy punkt instalacji - tylko gdzie ?, jak bojler już będzie w najwyższym punkcie mieszkania. Proszę o spróbowanie na bazie mojego rysunku w perspektywie o próbę naszkicowania gdzie umiejscowić pompę do cwu , co , zawór 3-d. Kocioł będę miał typowo zasypowy jednak tyk kruk/w 13kw sterownik tech st28 z pid , wentylator wpa-117 , regulator pokojowy 292-v3 też z tech sterowniki i dwie pompy jedna energoszczedna grundfos a druga normalna do CWU. Proszę o pomoc. Dzieki
Gość mak Opublikowano 25 Września 2015 #6 Opublikowano 25 Września 2015 Ale to jest przysłowiowa "kwadratura koła". Oczywiście rozwiązaniem problemu jest kocioł pracujący w układzie zamkniętym, są dostępne na rynku. Tylko że zakładasz kocioł typowo zasypowy a takiego do pracy w układzie zamkniętym trudno komukolwiek polecać, tym bardziej że ogrzewane mieszkanie jest na piętrze a kocioł w piwnicy. Podgrzewacz cwu zainstalowany nad sufitem podwieszanym jest pomysłem trochę odlotowym i odradzam taki sposób montażu podgrzewacza cwu. I narysuj pełny schemat
Pepus84 Opublikowano 25 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 25 Września 2015 Witam, Mogę się dostosowac i przerzucicć bojler niżej nie ma problemu. schemat pusty wrzuciłem w pierwszym poście.
Pepus84 Opublikowano 25 Września 2015 Autor #8 Opublikowano 25 Września 2015 z taką różnicą że bojler będzie 100L i kocioł zasypowy jednak
sambor Opublikowano 25 Września 2015 #10 Opublikowano 25 Września 2015 I to ma na grawitacji pracować?
Pepus84 Opublikowano 25 Września 2015 Autor #11 Opublikowano 25 Września 2015 Chciałem pompę energooszczędną grundfos na co i normalną na cwu, sterownik st 28 zPID z tech sterowniki, wentylator wpa117, piec 13 kw zasypowy, regulator pokojowy 292-v3 z tech sterowniki, dwuplaszcz - o ile sie da na 100L
Pepus84 Opublikowano 30 Września 2015 Autor #13 Opublikowano 30 Września 2015 Czy ktoś z forumowiczów pomoże ?? Czy to zadziała ?? Przede wszystkim gdzie zamontować pompy na cwu i co. roszę o pomoc. Proszę jeszcze o informację czy w łazience tam gdzie mam bojler mogę podłączyć ogrzewanie podłogowe.
sambor Opublikowano 30 Września 2015 #14 Opublikowano 30 Września 2015 Pompy daj jak narysowałem, tej pompy w piwnicy nie trzeba. Za pompami zawory zwrotne. Podłogówkę na zaworze RTL możesz wykonać do ok 5m2 podłogi.
Pepus84 Opublikowano 30 Września 2015 Autor #15 Opublikowano 30 Września 2015 Drogi Samborze, na CO chciałem zainstalowac pompę energooszczędną grundfos dokładnie tę http://www.ceneo.pl/3532232, a na CWU normalną, o poborze mocy od 50 do 75W. Wiem że charakterystykę pompy dobiera się w zalezności od wydatku i wysokości podnoszenia (czyli sumy wszystkich oporów całej instalacji). Nie chciałbym się zagłębiać we wzory bo nie byłbym i tak pewny za moje obliczenia. Dlatego chciałbym abyś spojrzał na rzut mojego mieszkania i sam ocenił być może jakie pompy zainstalowac :/. Byłbym wdzięczny
Pepus84 Opublikowano 30 Września 2015 Autor #16 Opublikowano 30 Września 2015 aha w pomieszczeniu gdzie są piony - łazienka , będzie jeszcze ogrzewanie podłogowe ok 4m2, włączenie ogrzewania podłogowego ma być za pompą CO (bliżej grzejników czy przed pompą bliżej pionów ??)
sambor Opublikowano 30 Września 2015 #17 Opublikowano 30 Września 2015 Po kolei - pompa , którą powinieneś nabyć ma mieć oznaczenie 25/40, pompa którą proponujesz - 25/60, będzie za duża i będzie więcej prądu "zjadała". Podobnie dla pompy od CWU - tylko 25/40. Nie bardzo mogę się doszukać jakie mają być grzejniki i rury do nich? Jak nie ma instalacji to warto pomyśleć o skrzynce z rozdzielaczem , gdzie dodatkowo wstawisz pompę CO + rury PEX do każdego grzejnika. Obwód grzania podłogi włączasz zaraz za pompą, a na powrocie dajesz zawór RTL i tym zaworem regulujesz temp wody w grzejniku, rozstaw rur w podłodze ok 10-12cm.
Pepus84 Opublikowano 1 Października 2015 Autor #18 Opublikowano 1 Października 2015 Grzejniki żeliwne starego typu kupiłem z odzysku, własnie są rozkręcane, dzielone, piaskowane i malowane do nich kupiłem zawory regulacyjne 1/2" (te bez głowicy termo.), zawory na powrót 1/2" i odpowietrzniki 1/2". Grzejniki mają mieć po 13 żeberek każdy, czyli łącznie 6x13 żeber. Do łazienki jeszcze chcę wstawić grzejnik drabinkowy na ręczniki. Jeżeli chodzi o przekroje rur to chciałbym to zrobić tak jak w schemacie który dorzucam w załączeniu. Co o tym myslisz ??
sambor Opublikowano 1 Października 2015 #19 Opublikowano 1 Października 2015 Większość przekrojów jest Ok, tylko ten pierwszy odcinek od pionu do rozgałęzienia dałbym 1", z resztą tam powinna być pompa, która ma podejścia 1". I od tej rury 1" , za pompą, odchodzą rury do grzejnika drabinkowego i do grzania podłogi. Co do zaworów grzejnikowych to jednak powinny być z możliwością nastawy wstępnej aby wyregulować hydraulicznie cały układ.
Pepus84 Opublikowano 6 Października 2015 Autor #20 Opublikowano 6 Października 2015 Po kolei - pompa , którą powinieneś nabyć ma mieć oznaczenie 25/40, pompa którą proponujesz - 25/60, będzie za duża i będzie więcej prądu "zjadała". Podobnie dla pompy od CWU - tylko 25/40. Nie bardzo mogę się doszukać jakie mają być grzejniki i rury do nich? Jak nie ma instalacji to warto pomyśleć o skrzynce z rozdzielaczem , gdzie dodatkowo wstawisz pompę CO + rury PEX do każdego grzejnika. Obwód grzania podłogi włączasz zaraz za pompą, a na powrocie dajesz zawór RTL i tym zaworem regulujesz temp wody w grzejniku, rozstaw rur w podłodze ok 10-12cm. czy taki schemat będzie poprawny czy jeszcze coś można dołożyć ??, nie bardzo rozumiem jak miała być wyglądać skrzynka z rozdzielaczem ? to ma być rozdzielacz tylko na ogrzewanie podłogowe czy na wszystkie grzejniki ??
Pepus84 Opublikowano 8 Października 2015 Autor #21 Opublikowano 8 Października 2015 Można prosić o sprawdzenie poprawności schematu ? i o wytłumaczenie co kolega Sambor miał na myśli mówiąc cyt. "Jak nie masz instalacji to pomyśl o skrzynce z rozdzielaczem" - z tego co wiem taka skrzynka z rozdzielaczem jest montowana tylko na podłógówkę na każdą pętlę, ale nie bardzo wiem o co chodzi z tą kwestią cyt. wstawisz do skrzynki rury PEX do każdego grzejnika ?
Pepus84 Opublikowano 13 Października 2015 Autor #22 Opublikowano 13 Października 2015 Można prosić o sprawdzenie schematu ?
Pepus84 Opublikowano 13 Października 2015 Autor #23 Opublikowano 13 Października 2015 czy taki schemat będzie poprawny czy jeszcze coś można dołożyć ??, nie bardzo rozumiem jak miała być wyglądać skrzynka z rozdzielaczem ? to ma być rozdzielacz tylko na ogrzewanie podłogowe czy na wszystkie grzejniki ??
sambor Opublikowano 13 Października 2015 #24 Opublikowano 13 Października 2015 Schemat jest OK, pisząc o skrzynce na rozdzielacze miałem na myśli instalację w rurach PEX doprowadzoną osobno do każdego grzejnika z centralnego punktu. W takiej skrzynce zmieściłby się zawór RTL oraz cała instalacja pompy - pompa, zaw zwrotny, filtr.
Pepus84 Opublikowano 16 Października 2015 Autor #25 Opublikowano 16 Października 2015 Proszę o rzucić okiem czy taki schemat jest poprawny ?? Dziekuję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.