Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Miałowy Dobowy - Prośba O Pomoc

wikim

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry 

Noszę się z zamiarem kupna pieca miałowego. Mam parę pytań dotyczących tego tematu. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Piec będzie ogrzewać 2 piętra (ok. 200m^2) w nieocieplonym budynku. Warto nadmienić też, że mam dość wysokie sufity (3m) więc kubatura będzie większa niż w standardowym domu. Piec będzie używany tylko do centralnego ogrzewania.

1. Jaka powinna być moc pieca? Szukałem informacji na ten temat i usłyszałem "1kW na 10m^2". Biorąc pod uwagę lekki zapas myślałem nad 23kW.

2.Czy możecie polecić piec (najlepiej 4 kanałowy) z przyzwoitą stałopalnością,  który miałby optymalną wartość ceny do jakości? Sam myślałem nad piecem Zębiec KMW 23.  

Z góry serdecznie dziękuje za każdą pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Już od jakiegoś czasu siedzę w internecie i szukam "tego jedynego" kotła:). Kupno czegoś dobrego w dobrej cenie graniczy chyba z cudem.

Opublikowano

Przy obecnej ilości producentów oraz wariantów kotłów tego samego producenta można dostać oczopląsu. Często kotły nawet różnych producentów różnią się tak minimalnie , że trudno jest się zdecydować

Opublikowano

A nad jakimi markami powinienem się skupić? Internet zgodnie mówi, żeby trzymać się z dala od Pleszewskich producentów. Póki co mam na uwadze dwie firmy:

-Zębiec

-Sas

Można coś jeszcze dodać?

Opublikowano

Ponieważ nie użytkowałem żadnego z tych kotłów to niestety nic nie dodam. Podejrzewam, ze różnice są wizualne, dlatego trzeba się oprzeć na opinii użytkowników tych kotłów.
Ale i tak trzeba będzie dokonać wyboru samodzielnie. Opinie należy traktować jako pomoc.

Opublikowano

Piec miałowy to chyba się dosyć sporo przewymiaruje. Poszukaj sobie, chyba na czysteogrzewanie.pl coś powinno być.

Po ile jest miał w twojej okolicy, że akurat chcesz iść w kierunku takiego kotła?

Opublikowano

http://czysteogrzewanie.pl/kociol/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/

Wyją­tek dla kotłów miałowych

O ile kocioł węglowy, gazowy, na drewno czy pel­let powi­nien mieć moc nomi­nalną zbli­żoną do mak­sy­mal­nego zapo­trze­bo­wa­nia na cie­pło budynku, to nie doty­czy ta zasada kotłów miałowych.

Kocioł mia­łowy dobiera się według mocy śred­niej, a nie nomi­nal­nej. Dla­czego tak? Ponie­waż miał jest pod­łym pali­wem — nisko­ka­lo­rycz­nym, zapo­pie­lo­nym, które nie pozwala na ostre grza­nie. Dla­tego aby obsługa kotła mia­ło­wego nie urą­gała czło­wie­czeń­stwu pala­cza, taki kocioł powi­nien mieć sta­ło­pal­ność ok. 24 godzin. Aby to osią­gnąć, trzeba go “przewymiarować”.

Przy­kła­dowo jeśli dom potrze­buje max. 15kW mocy grzew­czej, to kocioł węglowy do tego domu powi­nien mieć moc nomi­nalną 14-16kW, ale kocioł mia­łowy do tego samego domu musi mieć ok. 30kW, ponie­waż gdy ma on zakres mocy 5-30kW, to śred­nia wypada ok. 16kW, co odpo­wiada zapo­trze­bo­wa­niu domu.

Ta zasada ma poważne kon­se­kwen­cje. Ozna­cza ona, że kocioł mia­łowy nie może być opa­lany węglem. To musi zabo­leć rze­sze rado­snych pala­czy kupu­ją­cych sobie kocioł ‘na wszystko’, z nadzieją że popalą sobie w nim mia­łem, a jak im się znu­dzi, to prze­sko­czą na węgiel. Nic z tego. Nie ist­nieje samo­chód, który rów­nie wygod­nie i eko­no­micz­nie prze­wie­zie dwie osoby, 20 osób albo 10 ton ładunku. Podob­nie nie ist­nieje kocioł na wszystko, który zawsze będzie pra­co­wał ekonomicznie.

Jeśli zaczniesz palić węglem w kotle mia­ło­wym, to dosta­niesz wszyst­kie pro­blemy zwią­zane z prze­wy­mia­ro­wa­niem. Bo kocioł mia­łowy napchany węglem jest prze­wy­mia­ro­wany. Opa­lany mia­łem ma słab­sze osiągi, dosto­so­wane do potrzeb domu i dla­tego działa prawidłowo.

Jeśli zechcesz palić mia­łem w kotle węglo­wym, to będziesz miesz­kać w kotłowni i zamar­z­niesz w więk­sze mrozy. Przede wszyst­kim kocioł, który jest dobrany mocą nomi­nalną, w sytu­acji opa­la­nia mia­łem będzie za słaby, by ogrzać dom. Poza tym jego pojem­ność zasy­powa pozwoli na sta­ło­pal­ność rzędu kilku-kilkunastu godzin, co wymusi roz­pa­la­nie po 2–3 razy na dobę.

To tak w ramach obowiązkowej lekturki

Opublikowano

ja bym odpuścił miałowca na Twoim miejscu - sam przez to przechodziłem możesz poczytać moje posty 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja również nie polecam palenia miałem, paliłem nim kilka lat i nigdy więcej. Ze względu na niższą kaloryczność miału, piece miałowe powinny być dobrane ze sporym zapasem.

Opublikowano

Walnie Ci pare razy, wywali dziure przy wejściu do komina to zobaczysz co to miałowiec (Ludwiku Dorn nie idźcie tą drogą) nie polecam, a miał w dzisiejszych czasach nie jest wcale tani i coraz częściej na składach odsiewają grubszą frakcje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.