kosiarz78 Opublikowano 1 Września 2015 #1 Opublikowano 1 Września 2015 Witam Po kilku latach i poszukiwaniu odpowiedzi na bardzo małą efektywność mojej instalacji postanowiłem odwiedzić strych na którym znalazłem naczynie przelewowe w takim układzie jak na zdjęciu: dodatkowo: *strych nieocieplony i naczynie narażone na niskie temperatury *przekroje rur niemałe Czy możecie ocenić to pod katem efektywności czy zanim woda dojdzie do kaloryferów mocno nie spada jej temperatura czy taki układ z naczyniem w takiej opcji jest efektywny jak można przerobić to na bardziej efektywne -jeśli oczywiście jest potrzeba Dane: Piec 24kw ekogroszek pompa na zasilaniu do ok 180m2 zawór 4 drogowy bardzo trudno wprowadzić piec w prace do 60 stopni Bardzo proszę o wsparcie jeden z fachowców ocenił ze nie ma to znaczenia i woda nie ulega schłodzeniu-trochę czytam na ten temat i nie chcę mi się w to wierzyć Z góry dziękuje za pomoc Pzdr dk
Gość mak Opublikowano 1 Września 2015 #2 Opublikowano 1 Września 2015 To taki dziwny sposób podłączenia naczynia wzbiorczego przy instalacji zasilanej górnie. Dziwny dlatego że nie spotkałem się z rozdziałem w naczyniu co osobiście bym przerobił. Czy to powoduje straty? Trudno powiedzieć. Instalacje górne powodują trochę większe straty. Myślę że powinieneś zamieścić schemat podłączeń w kotłowni. Może tam jest jeszcze jakiś kwiatek
kosiarz78 Opublikowano 1 Września 2015 Autor #3 Opublikowano 1 Września 2015 Dziękuje za zainteresowanie tematem postaram się zdjęcie zrobić lub narysować schemat:-) Będzie większy materiał do przemysleń
kosiarz78 Opublikowano 1 Września 2015 Autor #4 Opublikowano 1 Września 2015 Dołączam zdjęcie z kotłowni : wyjście na naczynie jest tym samym co w poprzednim poście zasilanie z pieca
jurgonka Opublikowano 1 Września 2015 #5 Opublikowano 1 Września 2015 Piękna bomba, czekamy na eksplozje. Na połączeniu kocioł naczynko, żadnej armatury.
sambor Opublikowano 2 Września 2015 #6 Opublikowano 2 Września 2015 Bomba to jedno, ale tam jest za mały zawór 4-D - wygląda na 1", a powinien być min 5/4 , a najlepiej taki jak wyjście z kotła, Masz zimną instalację gdyż układ obiegu kotłowego jest za mały.
Gość Digitrax Opublikowano 2 Września 2015 #7 Opublikowano 2 Września 2015 Jedyne co można teraz zrobić to pompę dać na powrót z TZM do ochrony powrotu.
sambor Opublikowano 2 Września 2015 #8 Opublikowano 2 Września 2015 Przy takim montażu naczynia przy pompie na powrocie będzie wodę górą wyrzucać. Prędzej pompa krótkiego obiegu na stałe lub z termostatem.
kosiarz78 Opublikowano 2 Września 2015 Autor #9 Opublikowano 2 Września 2015 Panowie bardzo dziękuje za pierwsze cenne uwagi: jak mogę rozwiązać tę pajęczynę którą ktoś dziwnie przerobił? podsumowując wasze propozycje: 1.zmiana średnicy obiegu kotłowego na min 5/4 razem z zaworem 4D -nie ma problemu temat do zrobienia przed sezonem 2.co z tą bomba ponieważ nie do końca wiem w czym jest błąd -info od "jurgonka i Sambora - podrzućcie rozwiązanie to będę działał 3. i jak działć z naczyniem na strychu czy je pozostawić ocieplić czy inne rozwiązanie będzie lepsze? z góry bardzo dzięki-mam już dość fachowców, którzy dwa razy przerabiali ten bałagan i sami chyba nie wiedzieli co i jak:-(
sambor Opublikowano 2 Września 2015 #10 Opublikowano 2 Września 2015 Do naczynia wzbiorczego musi być osobna rura min 1" prowadzona bezpośrednio z kotła, a u ciebie jest najpierw zaw 4-D a następnie pompa. Pomyśl co będzie jak przytka się filtr na tej rurze? A zaw bezpieczeństwa brak, Najlepszym rozwiązaniem jest : wykonanie nowej rury i nowego naczynia oraz zmiana zaw 4-D na większy,
kosiarz78 Opublikowano 2 Września 2015 Autor #11 Opublikowano 2 Września 2015 Dzięki za uwagi, tam jest obieg bezpośredni z lewej strony zaworu tylko musi być otwarty zawór przy kulowym zaworze ale masz racje w ideale powinno być jak mówisz także zawór 4d i obieg kotłowy poprawiam już lada chwila wg wskazówek pozostaje tylko to naczynie na strychu czy zmieniać czy pozostawić jak jest
jurgonka Opublikowano 2 Września 2015 #12 Opublikowano 2 Września 2015 Rodzaj zawór 4d i obieg kotłowy to pikuś. Bomba to " tylko musi być otwarty zawór" nie może być takiego zaworu, którego zamknięcie (celowe lub z niewiedzy) powoduje eksplozje.
kosiarz78 Opublikowano 6 Września 2015 Autor #13 Opublikowano 6 Września 2015 Dziękuje za wszelkie uwagi-temat obiegu kotłowego w trakcie zmian na średnicę 5/4. Pozostaje tylko rozwiązanie problemu z naczyniem wzbiorczym i jego ewentualna modyfikacją Czy macie jakiś pomysł na ten element?
sambor Opublikowano 6 Września 2015 #14 Opublikowano 6 Września 2015 Niestety - tylko oddzielna rura wprost z kotła i nowe naczynie
henryk1953 Opublikowano 6 Września 2015 #15 Opublikowano 6 Września 2015 Dziękuje za wszelkie uwagi-temat obiegu kotłowego w trakcie zmian na średnicę 5/4. Pozostaje tylko rozwiązanie problemu z naczyniem wzbiorczym i jego ewentualna modyfikacją Czy macie jakiś pomysł na ten element? witaj!! Tu masz normę jak prawidlowo podlączyć naczynie wzbiorcze. Oraz jak zabezpieczyć naczynie przed zamarznięciem. PN_na_Naczynia_Wzbiorcze.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.