Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Do Oceny

wrozanski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To, że zawory termostatyczne nie są zalecane jest napisane w instrukcji kotła, jednak może to dotyczyć schematu z zaworem 4D sterowanym automatycznie. Może coś źle zrozumiałem. Skoro jednak jest odwrotnie to bardzo mnie to cieszy.

Zostaje mi już tylko jedna sprawa budząca moje wątpliwości, czy ta pompa z funckją autoadapt potrzebuje obejścia z zaworem różnicowym?

Opublikowano

Zawór ochrony kotła to ok 55C, Pompa z autoadaptem nie potrzebuje obejścia - ba jest ono nie wskazane.

Możesz dać obejście z zaworem ręcznym- tak na wszelki wypadek.

Podaj jaki to producent wymyślił że zawory termostatyczne nie są zalecane ? może daj tą instrukcję kotła.

Jest jeden taki przypadek gdy są idealnie dobrane grzejniki  , bez głowić i są sterowane centralnie przez termostat pokojowy w jednym pomieszczeniu.

Wtedy przez zmianę zastaw całym domu - rzecz czysto podręcznikowa

A na dodatek taki zaw 4-D nie pełni roli ochrony kotła , tylko regulacji temp zasilającej instalację, czyli nie to czego chcesz.

Opublikowano

Wg większości producentów 4D w układzie jest wystarczającym dowodem na ochronę kotła i utrzymanie gwarancji przedłużonej. Świadomy instalator będzie wiedział dla jakich warunków da się ten wymóg spełnić, ale dla złotych rączek 4D to 4D, kogo interesuje jego rozmiar, średnice rur, rodzaj układu odbioru itp., itd. Ma być 4D, no to jest.

Kiedy w końcu doczekamy się jasnych wytycznych warunków zachowania gwarancji? Raczej nieprędko, bo nagle okaże się, że jednak kocioł za 6 kilo wymaga osprzętu za kolejne 2 kilo i co gorsza, nagle kociołek jakby za długo zaczyna żyć. Miał przegnić po gwarancji, a o zgrozo on ciągle działa.

Nie zgodzę się @sambor z tym, że 4D nie pełni roli ochrony kotła. To jest zawór dwufunkcyjny i od użytkownika zależy, której z tych funkcji przypisze priorytet. Oczywiście nie oszukujmy się, bo ręczne 4D to pomyłka, ale gdy są obsługiwane siłownikiem i są prawidłowo w układ wpięte, to przypisanie im roli ochrony powrotu jest kwestią wyboru opcji sterowania. Jeśli ma pilnować 50 st na czujniku powrotu, to będzie to robił i jednocześnie oleje grzejniki. Obie funkcje na raz są do osiągnięcia głównie przy sterowaniu pogodowym lub obecności termostatów grzejnikowych lub pompy małego obiegu. Faktem jest, że ten rodzaj zabezpieczenia powrotu spieprzyć jest najłatwiej.

Opublikowano

Dwufunkcyjność zaw 4-D jest jego wadą i zaletą, 

Taki zawór tylko w małym zakresie nastaw spełni wymóg np  55C na powrocie i 60C  na zasilaniu i aby prawidłowo pracować potrzebuje automatyki ze wskazaniem priorytetu regulacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.