wsklive Opublikowano 4 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Witam wszystkich. Zaczynam swoją przygodę z remontem łazienki. Chciałbym zasięgnąć informacji na temat przeróbki instalacji. Obecnie w łazience wisi pod sufitem 1 płyta grzewcza z grzejnika ( taki wynalazek przed 40 lat) rysunek 1 Chciałbym zamienić go na grzejnik drabinkowy. Wymyśliłem sobie to tak jak na rysunku poniżej- rysunek 2. rys.1 rys.2 Czy mój plan się powiedzie i grzejnik będzie normalnie grzał nawet na wyłączonej pompie (grawitacyjnie)? Zdaje sobie sprawę i wiem że wody już tak łatwo z niego nie spuszczę Dziękuje za sugestie.
sambor Opublikowano 4 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Prawy sposób jest lepszy, wodę spuścisz przez odkręcenie korka w drabince. Grawitacyjna praca - może tak, może nie. Potrzebny odpowietrznik na górze grzejnika
jurgonka Opublikowano 4 Sierpnia 2015 #3 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Prawy - grawitacyjnie, tylko od góry do poziomu powrotu do ściany. Jeśli stary grzejnik nie miał odpowietrznika drabinka też nie potrzebuje.
wsklive Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Dziękuje za odpowiedz .Cała instalacja jest tak zrobiona że się sama odpowietrza. Jeszcze dziś sobie tak myślałem, że jest możliwość przebicia się do pomieszczenia obok i podłączenia powrotu razem z powrotem od grzejnika który się tam znajduje. Było by to najlepsze rozwiązanie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.