Animus Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #26 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Ogniwo eko plus 10 to najgorszy pomysł ,albo bierzesz ten 7 kW albo używanego śmieciucha na okres przejściowy .
piotrek93 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor #27 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Dlaczego jest to najgorszy pomysł?
karoka65 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #28 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Taki szeroki jak i głęboki :) Obecnie po namyśle wpadł mi w oko kocioł ogniwo eko plus 10. Szeroki zakres mocy i dowiedzialem się że ma on sporą nadwyżkę więc i na nieocieplonym Podola. Co o tym myślicie? Taki szeroki jak i głęboki :) Pokaż mi który niema tej nadwyżki ?
SUSPENSER Opublikowano 3 Sierpnia 2015 #29 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Dlaczego jest to najgorszy pomysł? Dużo by można opowiadać ...
piotrek93 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor #30 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 "Zamieniam się w słuch":) ten kocioł podobno pracuje w zakresie od 3 kW a skam 7 kW od 3,4...
Gość jacek61 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 #31 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Przy 7 kW to w mrozy będzie ciężko w takiej sytuacji... W takim razie albo muszę się Was posłuchać i kupić coś tymczasowego, albo liczyć na to że kociołek 12 nie narobi szkód przy pracy na dużo niższych mocach lub też kupić od razu mniejszy i ryzykować :) albo nie ocieplac :) Witam Tu masz temat z kotłem Skam-P i podobnym do twojego domem, przeczytaj to uważnie jak się skończyło, jeżeli ktoś poleca ci konkretny kocioł o konkretnej mocy to bierz to na piśmie w formie oficjalnej - jako oferta - w takim przypadku możesz oddać kocioł bo zostałeś jako klient wprowadzony w błąd, na podstawie rękojmi. Natomiast porady na forum nie mają żadnej mocy wiążącej. Pozdrawiam
Animus Opublikowano 4 Sierpnia 2015 #32 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Dlaczego jest to najgorszy pomysł? Kocioł nie należy do oszczędnych ,na małych mocach kupa sady ,a jak docieplisz Twój mały domek to raczej nie popalisz w nim . Zresztą sam zobacz https://www.youtube.com/watch?v=gopdO1QlwHw Do takiego domku to gaz ,pompa ciepła powietrze woda ,kominek pelletowy ,prąd,
MIQ Opublikowano 4 Sierpnia 2015 #33 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Ale to jest kocioł 25kW :D A tu mowa o 10 kW
piotrek93 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor #34 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Panowie, Dom jest na wsi, więc gaz raczej odpada. Nie podałem wszystkich informacji, ale nie jest to dom, w którym zamierzam mieszkać do końca życia ("koniec życia" statystyczny :P). Planuję pożyć w nim ok. 5-10 lat a potem się zobaczy. Więc co do ocieplenia pojawia się też pytanie, czy zdąży się to zwrócić. Oczywiście też nikt nie jest w stanie przewidzieć ile będzie kosztował węgiel za jakiś czas.Z tego co widzę, to mój cichy faworyt nie jest dobrze oceniany, choć z tego co widzę, do większych domów się nadaje, a sam producent zaleca, aby ten piec chodził na minimum 6 kW, więc coś w tym chyba jest. Skam-P dość ciekawy piecyk, tylko boję się co się stanie jak na dworze będzie -25 i te max 10 kW nie wystarczy. Wtedy koniecznie trzeba ocieplać. Jest jeszcze Zębiec Merkury 9 kW, tutaj słyszałem głosy, że sprawnie pracuje nawet na 20% mocy (proszę o komentarz), tylko, że tutaj też max 10 kW. No i pelletem też podobno można palić, więc jest alternatywa, gdyby UE zaczęła je nadmiernie "promować".
RedEd Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #35 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Witam Kolego każdy kocioł można wysterować na 120% bo palniki i tak mają większą moc. Ja na twoim miejscu wybrałbym kocioł po obejrzeniu go, sprawdzeniu na "sucho" jak się czyści, czy będzie dostęp do wszystkich istotnych elementów kotła jak będzie stał w kotłowni. Co do mocy to i tak największy wpływ ma na spalanie palnik i sterownik, więc palnik powinien pokrywać zakres mocy kotła, a sterownik powinien posiadać odpowiednie możliwości regulacji. Jest jeszcze kwestia stosowanego opału.... Pozdrawiam RedEd
karoka65 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #36 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Ale to jest kocioł 25kW :D A tu mowa o 10 kW Tyle że ta 10-tka ma identyczny palnik. Róznią się tylko ilością szczelin napowietrzających, w 25kW jest 4 rzędy, w 16-ce 3 rzędy a w 10-ce dwa rzędy.
wuwok Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #37 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Dużo by można opowiadać ... To zacznij ,ja chętnie poczytam :)
wuwok Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #38 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Tyle że ta 10-tka ma identyczny palnik. Róznią się tylko ilością szczelin napowietrzających, w 25kW jest 4 rzędy, w 16-ce 3 rzędy a w 10-ce dwa rzędy. Skoro niby to samo to dla czego 10ki chwalą?? Oj handlarze ,handlarze......
MIQ Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #39 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Tyle że ta 10-tka ma identyczny palnik. Róznią się tylko ilością szczelin napowietrzających, w 25kW jest 4 rzędy, w 16-ce 3 rzędy a w 10-ce dwa rzędy. To jakby trochę inne. Zresztą, jest tu wuwok, może pokazać fotki swojego ogniwa jako kontrę.
piotrek93 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor #40 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Również chętnie poznam wszystkie opinie, chociaż i tak dochodze do wniosku że co nie wybiore to i tak coś przeszkadzać będzie :p gdyby ktoś wypowiedział się jeszcze o Zebcu i jego ruszcie, to byłoby idealnie.
Animus Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #41 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Ale to jest kocioł 25kW :D A tu mowa o 10 kW A jakie ma to znaczenie ,Kocioł dobiera się do powierzchni og.
Animus Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #42 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Panowie, Dom jest na wsi, więc gaz raczej odpada. Nie podałem wszystkich informacji, ale nie jest to dom, w którym zamierzam mieszkać do końca życia ("koniec życia" statystyczny :P). Planuję pożyć w nim ok. 5-10 lat a potem się zobaczy. Więc co do ocieplenia pojawia się też pytanie, czy zdąży się to zwrócić. Oczywiście też nikt nie jest w stanie przewidzieć ile będzie kosztował węgiel za jakiś czas. Z tego co widzę, to mój cichy faworyt nie jest dobrze oceniany, choć z tego co widzę, do większych domów się nadaje, a sam producent zaleca, aby ten piec chodził na minimum 6 kW, więc coś w tym chyba jest. Skam-P dość ciekawy piecyk, tylko boję się co się stanie jak na dworze będzie -25 i te max 10 kW nie wystarczy. Wtedy koniecznie trzeba ocieplać. Jest jeszcze Zębiec Merkury 9 kW, tutaj słyszałem głosy, że sprawnie pracuje nawet na 20% mocy (proszę o komentarz), tylko, że tutaj też max 10 kW. No i pelletem też podobno można palić, więc jest alternatywa, gdyby UE zaczęła je nadmiernie "promować". Nie zamierzasz mieszkać do końca życia to po co w to wchodzić . Na 5-10 lat i dom na wsi kup zasypowy http://www.p2ar.pl/oferta/kotły-węglowe-i-uniwersalne/kus/ za 4 kafle . Do niego bufor 1000 l używany sam go dobrze ocieplisz i spokój ,drewno jest na wsi, węgiel kupisz zwykły groszek za 400zl albo orzech za 500zł nie jakiś ekogroszek za 800-900zl Nabijesz bufor raz na 2-3 dni ,zależy od temp. i zapotrzebowania .
piotrek93 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor #43 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Wchodze że względu na zalety jakie takie kotły ze sobą niosą :) przyjmuje że oba rozwiązania pochłaniają podobną ilość czasu. Myślałem o buforze ale nie mam za bardzo możliwości żeby upchac takiego klocka w kotłowni albo gdziekolwiek. BTW u nas orzech dużo droższy niż 750:)
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #44 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Kocioł od Przemka+bufor(6-6,5 tyś zł.)=kocioł z podajnikiem. Z tego co się orientuję,realizacja zamówień u Przemka na koniec roku. Ponieważ Twój okres zamieszkiwania będzie raczej krótki,zastanowiłbym się nad kotłem z cyklicznym zasypem,ze średnią dobową mocą ok. 7,5 kW,a więc kocioł zasypowy o mocy 15kW z sterownikiem PID i dmuchawą.(ok.3,5 tyś zł) W duże mrozy wystarczy rozpalanie w takim kotle 1x na dobę,w okresach przejściowych co 30-40 godz. Jako paliwo proponuję dobry miał lub mieszankę z groszkiem. Kocioł np. taki: http://www.kotly-witkowski.pl/uks-n
piotrek93 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor #45 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Kupując kocioł z podajnikiem liczylem także na oszczędność czasu, wiem, że koszta mogą się nie zwrócić ale czas to też pieniądz :)
MIQ Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #46 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 A jakie ma to znaczenie ,Kocioł dobiera się do powierzchni og. Zatem sugerujesz koledze aby nie brał ogniwa 25kW, bo nie będzie oszczędnie? To dobrze, bo o mały włos jeszcze by taki kocioł wziął :D
Animus Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #47 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Wchodze że względu na zalety jakie takie kotły ze sobą niosą :) przyjmuje że oba rozwiązania pochłaniają podobną ilość czasu. Myślałem o buforze ale nie mam za bardzo możliwości żeby upchac takiego klocka w kotłowni albo gdziekolwiek. BTW u nas orzech dużo droższy niż 750:) Bufor może też stać na zewnątrz budynku ,jest sporo takich co dużooooooo czasu spędzają w kotłowniach przy kotłach z podajnikiem i nie ze względów hobbystycznych tylko finansowych. :D Szuka się kotła na tańsze paliwa jakie są w okolicy może drewno kawałkowe,albo gałęziówka ? Zatem sugerujesz koledze aby nie brał ogniwa 25kW, bo nie będzie oszczędnie? To dobrze, bo o mały włos jeszcze by taki kocioł wziął :D Nie wiem co bierzesz ale silne jest. ;)
MIQ Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #48 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 @ animus Gdzie brak merytoryki, tam zaczynają się inwektywy. Pozdrawiam.
Animus Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #49 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Kocioł od Przemka+bufor(6-6,5 tyś zł.)=kocioł z podajnikiem. Używany lub robiony bufor 1000l to cena do 1000 zł
Animus Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #50 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 @ animus Gdzie brak merytoryki, tam zaczynają się inwektywy. Pozdrawiam. To dyskutuj na temat , Piotrek93 szuka pomysłu tu się wysil. ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.