Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie jestem zbyt biegły w tym zakresie stąd niektóre pytania mogą się wydać zbyt oczywiste ale do rzeczy.

Instalator będzie mi robił instalacje co z cwu na paliwo stałe w otwartym układzie i chce mieć rozenanie w tym co bedzie robił - wiadomo są różni fachowcy.

Mam kupiony kocioł Kostrzewa Warmet 200 Ceramik 25 kw. Do tego zamówiłem regulator pokojowy jako opcja do pieca czyli prawdopodobnie będzie to regulator tej samej firmy co sterownik pieca czyli ESTYMA (nie wiem czy nie lepiej było kupić coś lepszego?). Do tego mam też zawór 4d z siłownikiem firmy NONEYWELL i dwie pompy firmy SALMSON - jedna C.O NXL53-25P a druga C.W.U. SB04-15B. Grzejniki zaworowe firmy KERMI, Zasobnik płaszczowy. Jeśli chodzi o dom to jest to parter z poddaszem; razem ok 200 m kw.

Teraz moje watpliwosci/pytania:

1. Czytałem ze do układu otwartego powinien być zawór 4d mosiężny (prośba o wyjasnienie dlaczego) a ja mam kupiony żeliwny w srodku chromowany - czy można go jednak podpiąć do mojej instalacji?

2. Mówiłem wykonawcy że chce mieć cyrkulacje do ciepłej wody - czy w takim wypadku ta pompa którą kupił do cwu nadaje się do tego ? Nie powinny być czasem 3 pompy tym bardziej że będe chciał korzystać z trybu priorytetu ciepłej wody na sterowniku pieca ?

3. Planuje kupić głowice termostatyczne do grzejników ale czytałem troce na forum, że do paliw stałych raczej nie powinno sie ich dawać z tym że różne są opinie. Zastanawiam sie czy mając zawór 4d i regulator pokojowy są mi one faktycznie potrzebne. Nie chce przesadzić z regulacją ale z drugiej strony spotkałem sie z rozwiązaniem żeby głowicami regulować temp. w dzień a regulatorem w nocy (jak by w takim razie trzeba było ustawić regulator i głowice żeby to grało?)

4. Wiem że do siłownika zaworu potrzebny mi jest sterownik. Prawdopodobnie sterownik mojego kotła (LUXUS 4) nie obsługuje zaworu 4d. Więc jest prośba o ewentualne namiary na jakiś przyzwoity sterownik na priv. Bardzo bym prosił też o wyjaśnienie jak te wszystkie elementy (4d, pompy, regulator pokojowy, sterownik zaworu, ewentualnie głowice termo. )ze sobą współpracują tzn. co czym steruje ewentualnie jak to sobie poustawiać

5. Ostatnia rzecz. Planuje ogrzewać wode w lecie (nie bardzo mi sie to widzi ale chyba lepsze to niż ogrzewanie prądem) i nie wiem czy w takiej sytuacji też trzeba by palić w piecu w sposób ciągły utzymując wysoką temperature na "małym obiegu" pieca? Nie wiem czy to sie opłaca ale z drugiej strony ciągłe rozpalanie i gaszenie pieca w lecie nie jest chyba wskazane. Ciekaw jestem jak to wyglada u innych.

Troche rozbudowany ten post i wiele spraw w nim poruszyłem ale prosze o wyrozumiałość. W miare możliwości proszę o odpowiedź zwłaszcza na pytanie 3 i 4. Ewentualnie założe nowe tematy bardziej sprecyzowane.

Zgóry dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

witam wiec tak piorytec cwu jak nabardziej ale jedna pompa dla CO i druga dla CWU do cyrkulacji trzecia wysterowana zegarem co poł godziny od 6 rano do 22 w nocy bez cyrkulacji chyba ze prowadzisz nocne zycie ,co do zaworu i glowic mozesz miec 4d osobiscie proponowałbym 3d ale zaraz tu usłyszymy słowa krytyki choc naprawde wiele wiecej zalet przynajmniej ja zaobserwowałem a co do głowic zawory przy wszystkich grzejnikach pod zawory załoz w praktyce nie ma zastrzezen do ichstosowania ja mam na wszystkich grzejnikach i zawór 3d i naprawde super własnie swieci sloneczko i wszystkie grzejniki od południa sie pozamykały a pozostała czesc w domu grzeje i to tyle z praktyki jak cos to pytaj i poczekaj na wiecej opini pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie,

kupiłem sterownik Auraton economic 2005. Pytanie czy sie sprawdzi. Miał ktoś do czynienia z nim? Jeśli tak to prosze o podzielenie sie doswiadczeniami, na co zwrócic uwage , jak ustawić itp.