Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Supratherm - Rury Pp

3Altair33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, miał ktoś do czynienia z rurami PP firmy Supratherm - Made in Romania? Są one z wkładką aluminiową, oznaczone PN25 do 95 stopni Celsjusza. Jakieś opinie na ten temat?

Opublikowano

Nieznany mi producent, mimo działań na rynkach południowych nie słyszałem o takim konkurencie - co nie znaczy ze jest zły.

Z doświadczenia poleciłbym jednak coś bardziej znanego, WAVIN, Aquatherm, oczywiście KAN - jesteśmy w 100% producentem polskim cały czas dostępnym na miejscu, gwarancja 10 lat, różne typy rur dla każdego rodzaju instalacji.

Zalecam używanie znanych marek, widziałem już sporo problemów z rozklejającym się bądź nie zgrzewającym się polipropylenem - tykająca bomba zegarowa.

Opublikowano

Rozumiem, że w Twojej okolicy nie ma dostępu do markowych i sprawdzonych rur. No to bida...

Jeśli jednak jakiś sklepik podjął "ryzyko" zaopatrzenia się w te dobre rury, to dlaczego na siłę pytasz o coś czego sam boisz się montować? Ile zaoszczędzisz na pojedynczej instalacji?

W odpowiedzi na Twoje wątpliwości odpowiem: nie znam, nie montuję i nie mam póki co zaufania. Jeśli producent daje jakieś gwarancje, udostępnia wyniki badań, źródła testów, przyznaje się do wyrobu "pełną gębą" i ma certyfikaty, to możesz być pierwszy i mu zaufać.

Jeśli zaś siejesz propagandę marketingową, to zachowaj się jak cywilizowany handlowiec i za reklamę zapłać. Takie podchody są mało profesjonalne i wskazują na niską jakość kadr, która nie napawa optymizmem co do jakości oferty.

Opublikowano

O producencie Sigma to jest dużo w necie - to ponoć polski produkt - stronę mają po polsku, rosyjsku i po angielsku - któryś z tych języków znasz znasz na pewno

Poczytaj, poszukaj opinii w necie i będziesz świadom co chcesz kupić.

Ja np stosuję tylko Wavina, na KAN się sparzyłem, Sigmy ani rumuńskich wynalazków nie znam.

Opublikowano

WAVIN (BOR, Ekoplastik), Aquatherm, Banninger, KAN - to marki same w sobie, obecne na rynku od kilkunastu bądź kilkudziesięciu lat, posiadające bardzo duże doświadczenie w produkcji takich systemów i dbające o swoją jakość (dlatego ceny tych produktów nie należą być może do najniższych).

Mógłbym jeszcze polecić FV Plast i Pipelife, z "obserwacji" wynika że także mają produkty dość dobrej jakości.

Podejrzana jakość bywa w przypadku FIRAT, Hakan, Vesbo.

Osobiście sobie nie zainstalowałbym Detal-Met, SIGAM-Li, Prawtech, As-Pol i innych podejrzanie tanich OEM-owych marek, znajomym także nie polecam.

Ktoś dobrze Ci już wyżej napisał - policz sobie ile tak naprawdę zaoszczędzisz. Rury będą zapewne zakrywane w ścianach lub podłogach, dostęp do nich będzie dość mocno ograniczony - czy kosztem zaoszczędzonych kilku stów chcesz po sezonie na nowo mieć demolkę w domu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.