gilal Opublikowano 20 Czerwca 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Witam. Mam problem z gromadzącym się dymem w zasobniku na węgiel. Mam piec z podajnikiem szufladowym sterowanym sterownikiem IRYD PID i palę ekogroszkiem (suchy). Piec i komin czyszczony. Wczasie pracy nie ma aż takiego problemu tylko w podtrzymaniu. Problem pojawił się po przełączeniu na tryb letni. W poprzednim sezonie (i jeszcze wcześniej) nie miałem takiego problemu. Tak myślę może to wina dmuchawy, bo wcześniej miałem dmuchawę z klapką, a w trakcie sezonu grzewczego kupiłem drugą, bez klapki tylko z przesłoną boczną. Już nie mam pomysłów :( . Bardzo dużo dymu się gromadzi i zaczyna mi się skraplać w zasobniku bo jest gorący. Może miał ktoś taki problem i podzieli się poradą :) Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietek440 Opublikowano 20 Czerwca 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Mam tłok , sterownik iryd pid , palę miałem . Nigdy nie miałem dymu w zasobniku . Na dmuchawie mam przysłonę własnej roboty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Kurde, jeszcze też mi tak nie dymiło :( Zasłoniłem całkiem przesłonę na dmuchawie i zobaczę co będzie. Już tak myślałem, że może tłok trochę źle sie ustawił :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animus Opublikowano 20 Czerwca 2015 #4 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Witam. Mam problem z gromadzącym się dymem w zasobniku na węgiel. Mam piec z podajnikiem szufladowym sterowanym sterownikiem IRYD PID i palę ekogroszkiem (suchy). Piec i komin czyszczony. Wczasie pracy nie ma aż takiego problemu tylko w podtrzymaniu. Problem pojawił się po przełączeniu na tryb letni. W poprzednim sezonie (i jeszcze wcześniej) nie miałem takiego problemu. Tak myślę może to wina dmuchawy, bo wcześniej miałem dmuchawę z klapką, a w trakcie sezonu grzewczego kupiłem drugą, bez klapki tylko z przesłoną boczną. Już nie mam pomysłów :( . Bardzo dużo dymu się gromadzi i zaczyna mi się skraplać w zasobniku bo jest gorący. Może miał ktoś taki problem i podzieli się poradą :) Dziękuję za pomoc. Gdzieś masz nieszczelność może uszczelka od zasobnika się rozszczelniła ,kawałki węgla nieraz się dostają w trakcie wsypywania węgla, a zamykając klapę niszczysz uszczelkę,czasami zamknięcie klapy się rozgina . Na szybko kup miału i domieszaj worek do zasobnika miał częściowo uszczelni to na teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Też myślałem że uszczelka i wymienilem na nową. Wypalę prawie do końca opał i zobaczę jak ustawia się szuflada, potem zamieszam z miałem. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietek440 Opublikowano 21 Czerwca 2015 #6 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 gilal znasz inne kody do iryda niż 10 i 99 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Mietek440 nie znam, a są jeszcze inne wejścia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietek440 Opublikowano 21 Czerwca 2015 #8 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Znam montera który montuje Skam-y z irydem , obiecał mi podać wraz z instrukcją serwisową wraz z kodami dla serwisantów - to inna instrukcja niż podana w necie . Na obiecankach się skończyło . Umawiałem się z nim kilka razy gość bardzo niesłowny z gęby du..ę robi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Jak byś miał coś nowego, to bym prosił :) Może jeszcze się zjawi monter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietek440 Opublikowano 21 Czerwca 2015 #10 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Co do kodów poświęciłem się , sprawdziłem wszystkie od 0-99 i są tylko dwa podane przez producenta 10 i 99 :( . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor #11 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Może więcej takich wejść nie ma :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.