Melmack Opublikowano 25 Maja 2015 #1 Opublikowano 25 Maja 2015 Witam, Stoję przed dylematem: Piec z podajnikiem na ekogroszek - w czym wykonać instalację? Jedni chwalą miedź, bo jej gotowanie nie straszne, inni chwalą pexalpex zaprasowywany, bo łatwiej rury wyginać, lepiej złączki trzymają, taniej wychodzi. A ja już nie wiem... Co mi po tych zaletach pexa, jak sterownik zgłupieje, wodę zagotuje i roztopią mi się te plastikowe rurki pod tynkami... a ja już za mojego skromnego żywota więcej o nich slyszeć nie chce :) Doradźcie...
sambor Opublikowano 25 Maja 2015 #2 Opublikowano 25 Maja 2015 W kotłowni powinien być metal, a dalej może być PEX, z tym że złączki w tynku lub w betonie wykonane przez amatora to ryzyko.
Melmack Opublikowano 25 Maja 2015 Autor #3 Opublikowano 25 Maja 2015 Gość od 30 lat te rurki łączy i ma spore wzięcie w rejonie, więc zakładam że potrafi... A co z tym pexem będzie się działo przy zagotowaniu wody ?
sambor Opublikowano 25 Maja 2015 #4 Opublikowano 25 Maja 2015 Jak był kocioł zasypowy to wtedy trzeba się bać o instalację, kotły z podajnikami mają zabezpieczenia w sterowniku przed podaniem zbyt gorącej wody na instalację.
Animus Opublikowano 25 Maja 2015 #5 Opublikowano 25 Maja 2015 Witam, Stoję przed dylematem: Piec z podajnikiem na ekogroszek - w czym wykonać instalację? Jedni chwalą miedź, bo jej gotowanie nie straszne, inni chwalą pexalpex zaprasowywany, bo łatwiej rury wyginać, lepiej złączki trzymają, taniej wychodzi. A ja już nie wiem... Co mi po tych zaletach pexa, jak sterownik zgłupieje, wodę zagotuje i roztopią mi się te plastikowe rurki pod tynkami... a ja już za mojego skromnego żywota więcej o nich slyszeć nie chce :) Doradźcie... Nie jestem zwolennikiem tworzywa w kotłowni .Proponuję ,stal w kotłowni przyłącze główne zasilające i powrót ,dalej miedz do rozdzielaczy, a od rozdzielaczy pex.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.