Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Z Kotłownią Poza Domem

dargra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam  to mój pierwszy post na forum, dlatego chciałem na wstępie wszystkich serdecznie przywitać :)

Od kilku miesięcy czytam tematy dotyczące instalacji CO "poza domem".

Chciałem samodzielnie wymienić istniejąca instalację przenosząc piec do budynku gospodarczego oddalonego o 15 metrów od domu.

Dom jest nieocieplony, wybudowany z cegły z pustką powietrzną, strop nieocieplony. 

Na podłogach będzie docelowo styropian 2x5cm.

Co do samej instalacji w domu, chciałem ją wykonać w systemie otwartym z rur pex Prandelli lub HERZ ze złączkami skręcanymi i tutaj mam kilka pytań:

1 Czy od rozdzielacza do grzejników mogę zastosować rurę pex16 i podłączenie krzyżowe,czy jest to jednak za mała średnica z uwagi na duże grzejniki i odległość od pieca?

2 Chciałem zastosować zawór odcinający z siłownikiem dla ochrony CWU przed wystudzeniem -zainstalować go na zasilaniu, czy powrocie z wężownicy?

3 Czy  stosować dodatkową pompę na CWU? 

4 Jak zabezpieczyć rury pex przed ewentualnymi skutkami zagotowania wody-zawór schładzający ?

post-59239-0-78384100-1429301183_thumb.jpg

post-59239-0-88749100-1429301184_thumb.jpg

Opublikowano

tak moze być ,do zasobnika proponuje zawor z siłownikiem sterowany z sterownika kotła ,a do schładzania zawór schładzajacy i tyle .

grzejniki podłączyć normalnie nic nie trzeba kombinowac ,ewentulalnie zamontować pompe 25/60 zamiast 25/40 a po drugie jak masz porzadny sterownik cwu kotłowy to przy wzroscie temp do 90st właczą sie pompa bezwglednie i uruchomi tez zawór z siłownikiem od cwu

Opublikowano

Witam

Kolego dargra przy wyborze systemu do pex zwróć uwagę na średnicę wewnętrzną złączek aby była jak największa (dławienie przepływu), ja z tego powodu w "krótkiej" instalacji dałem o jeden wymiar większe rury. Do kotłowni lepiej też poprowadzić "zapasowe" kable (skrętka i zasilanie) aby w razie zmian sposobu sterowania kotłem nie kopać/kombinować. No i kwestie przepisów.

Pozdrawiam RedEd

Opublikowano

witam 

Pex 16 do grzejników wystarczy. Na Twoim schemacie brakuje ochrony powrotu kotła.

Rozumiem za zawór trójdrożny miedzy zasilaniem a powrotem wstawiony przed pompą załatwi sprawę? 

MSHAiy.jpg

Witam

Kolego dargra przy wyborze systemu do pex zwróć uwagę na średnicę wewnętrzną złączek aby była jak największa (dławienie przepływu), ja z tego powodu w "krótkiej" instalacji dałem o jeden wymiar większe rury. Do kotłowni lepiej też poprowadzić "zapasowe" kable (skrętka i zasilanie) aby w razie zmian sposobu sterowania kotłem nie kopać/kombinować. No i kwestie przepisów.

Pozdrawiam RedEd

Koledzy wcześniej napisali, że pex fi 16 wystarczy.Tak mam zamiar poprowadzić do kotłowni sterowanie zaworu do cwu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.