Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Pieca Z Podajnikem Slimakowym Przy Pellecie

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie jaki płomien powinien byc przy paleni pelletem 6mm,i siła nadmuchu oraz temperatura zadana i proporcja podawania do przerwy bo rece mi opadają dodam ze jest to piec z podajnikem slimakowym

Opublikowano

Witam panowie jaki płomien powinien byc przy paleni pelletem 6mm,i siła nadmuchu oraz temperatura zadana i proporcja podawania do przerwy bo rece mi opadają dodam ze jest to piec z podajnikem slimakowym

Płomień ma być spokojny, nie szarpany, siłą nadmuchu dopasowana tak, żeby moc była wystarczająca, a kopiec prawidłowy, temperatura zadana taka, żeby instalacja nagrzewała dom, podawanie/przerwa np. 10/10 [tak niedawno ustawiłem ślimakowca przy pelletach i było ok].

Cudów nie oczekuj bo spalanie pelletów na palniku pelletowym na pewno jest lepsze niż na ekogroszkowo/miałowym.

Opublikowano

Zużycie opału zależy głównie od odbiorów .

Nie wiem jak masz instalację , ale powinien być za kotłem zawór 4-D, którym regulujesz temp powawaną na odbiory i na kocioł.

Powrót na kocioł powinien być w granicach 50C a wyjście z kotła ok 65C.

Pellet najlepiej się spala jak ma możliwość zgazowania na palniku a to wymaga dodatkowego powietrza podawanego na palnik.

Tak jest np w Pancerpolu Trio.

Inne palniki na ekoroszek lub miał niedopalają pelletu i stąd duże i przeciętne jakościowo spalanie.

Najlepsze parametry w takim palniku  można osiągnąć przy spalaniu mieszanki węgla i pelletu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.