Robot16 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Witam panowie jaki płomien powinien byc przy paleni pelletem 6mm,i siła nadmuchu oraz temperatura zadana i proporcja podawania do przerwy bo rece mi opadają dodam ze jest to piec z podajnikem slimakowym
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Teoretycznie tak jak w 2 poście z tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160313-Kocio%C5%82-Taurus-%C5%BBubr-TRIO-lub-Protech-TRIO-opinie A praktycznie jak nie masz doprowadzonego do strefy spalania powietrza wtórnego, to ciężko cokolwiek zrobić.
SUSPENSER Opublikowano 6 Kwietnia 2015 #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Witam panowie jaki płomien powinien byc przy paleni pelletem 6mm,i siła nadmuchu oraz temperatura zadana i proporcja podawania do przerwy bo rece mi opadają dodam ze jest to piec z podajnikem slimakowym Płomień ma być spokojny, nie szarpany, siłą nadmuchu dopasowana tak, żeby moc była wystarczająca, a kopiec prawidłowy, temperatura zadana taka, żeby instalacja nagrzewała dom, podawanie/przerwa np. 10/10 [tak niedawno ustawiłem ślimakowca przy pelletach i było ok]. Cudów nie oczekuj bo spalanie pelletów na palniku pelletowym na pewno jest lepsze niż na ekogroszkowo/miałowym.
Robot16 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 dzieki suspenser a temperatura na piecu jaka powinna byc optymalna ja ustawiłem 46 podłączony mam termostat pokojowy temp pomieszczenia ustawiona 23stopnie
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Podczas palenia pelletem wymagana jest niestety temp kotła ponad 60C, inaczej powstaje smoła. Dodatkowo korozja łapie kocioł
Robot16 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 no dzięki dzięki SAMBOR........... ale czy przy większej temperaturze będzie większe zużycie opału czy takie same..
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2015 #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zużycie opału zależy głównie od odbiorów . Nie wiem jak masz instalację , ale powinien być za kotłem zawór 4-D, którym regulujesz temp powawaną na odbiory i na kocioł. Powrót na kocioł powinien być w granicach 50C a wyjście z kotła ok 65C. Pellet najlepiej się spala jak ma możliwość zgazowania na palniku a to wymaga dodatkowego powietrza podawanego na palnik. Tak jest np w Pancerpolu Trio. Inne palniki na ekoroszek lub miał niedopalają pelletu i stąd duże i przeciętne jakościowo spalanie. Najlepsze parametry w takim palniku można osiągnąć przy spalaniu mieszanki węgla i pelletu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.