Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak będą zawory termostatyczne to nie jest potrzebny zaw 3-D, pompa nadal w mieszkaniu ze względu na wspólny pion służący jednocześnie jako rura wzbiorcza.

Sterownik Ht300 obsługuje 2 pompy - od CWU i od grzejników.

Pompę kotłową powinien załączać osobny sterownik przylegający do rury np http://allegro.pl/termostat-przylgowy-na-rure-do-pompy-sterownik-ct1-i5164147027.html

Zamontowany na rurze powrotnej przed kotłem

Do mieszkania musisz pociągnąć 2 kable 1 do pompy, drugi do ew termostatu pokojowego, który będzie dodatkowo sterował grzaniem CO.

Opublikowano

Tak sobie teraz mysle bo czytalem inne tematy z Twoimi odpowiedziami i pisales ze rura do naczynia powinna miec jak najmniejsza ilosc kolan. U mnie trzeba wyjsc z piwnicy na klatke schodowa z klatki do mieszkania i po mieszkaniu rury beda szly przy podlodze i wtedy do gory czyli z 3-5 kolan moze wyjsc pewnie to skomplikuje sprawe

Opublikowano

3-6 kolan to pryszcz, byle było zawsze ze spadkiem w stronę kotła, nie powinn być syfonów, gdyż układ nie będzie się odpowietrzał samodzielnie.

Zbiornik wzbiorczy możesz dać nawet w przedpokoju. lub na klatce schodowej pod sufitem., ale pewnie ci nie pozwolą.

Opublikowano

Zbiornik wzbiorczy dam w lazience w miejscu obecnego bojlera. Bedzie spadek do kotla.

Co do twojego projektu instalacji. W czasie letnim to zakrecam zawory przed i za pompa c.o i bedzie tylko grzana tylko cwu? Dobrze rozumiem? Rozumiem tez ze do takiego ukladu dopuszcza sie co jakis czas wode?

Opublikowano

Dzis rozmawiałem z hydraulikiem i troche zmieniliśmy projekt. Hydraulik powiedzial zeby bojler dac na grawitacji nad piecem bo zawsze tak robi i jest dobrze. pompe mowi zeby dac przy piecu. Podoba mi sie jego podejscie do tematu bo nie neguje moich propozycji i jest otwarty na propozycje. Co sadzicie teraz o tym projekcie?? 

post-62850-0-60853400-1434907506_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli między kotłem i naczyniem wzbiorczym nie będzie żadnej armatury : pomp, zaworów itp mogących odciąć przepływ wody z kotła do naczynia to będzie OK.

Lecz nie wiem czy będzie działać grawitacyjne grzanie CWU, jak kocioł ma sterownik , to trzeba ten sterownik max wykorzystać i zastosować pompę CWU.

Wtedy moszesz programować temp wody w zasobniku a przy grawitacji idziesz na niewiadome.

Opublikowano

Poprawiłem projekt i ostateczna wersja projektu wg. której bedzie wykonana instalacja bedzie wyglądała tak.Wydaje mi sie ze temperatura C.w.u dla mojej mamy nie ma znaczenia wazne zeby woda byla goraca bo jak puszczaja z kranu to i tak zawsze mieszaja z zimna. Czy to ma takie znaczenia. Chodzi o koszta bo kolejna pompa to kolejny wydatek. zakladalismy 7000 na ta instalacje a juz wiemy ze to nie wystarczy i trzeba dolozyc troche.

post-62850-0-44765800-1434909008_thumb.jpg

Opublikowano

Jak tak bardzo chcesz się pozbyć pompy z mieszkania to przenieś ją na powrót i dodatkowo zainstaluj TZM a wtedy pompa kotłowa zbędna.

Kocioł będzie pracować na wysokich obrotach, więc powrót będzie zabezpieczony.

post-2387-0-78821100-1434909436_thumb.jpg

Opublikowano

Termostatyczny Zawór Mieszający

Utrzymuje on ustawioną temperaturę na swoim wyjściu mieszając odpowiednio dopływ ciepłej i zimnej wody. Ustawiasz na nim na 55 stopni i masz tyle na powrocie do kotła. Pompa kotłowa pełni wtedy jednocześnie dwie funkcje. Obsługuje obieg kotłowy i obieg CO z obsługą zbiornika CWU.

Wyżej masz schemat.

Opublikowano

U mnie pompa 40 "pcha" wodę do 10 grzejników na 2 kondygnacjach.

Instalacja 60 jest zbyteczna tym bardziej, że ona "lubi" więcej prądu.

Opublikowano

ok czyli zostane przy 40 a mozesz polecic jakis zawór 3 d?? Jesli odchodzi nam pompa c.w.u i kotłowa to narazie chyba zostane przy standardowym sterowniku który jest w zestawie z piecem. Myslalem zeby w przyszlosci zmienic na ht tronic 300 i termostat pokojowy tylko czy to sie sprawdzi?

Opublikowano

Widzę , że koncepcja się zmienia, ale ta też jest dobra - ale jest potrzebny zawór dławiący na obwodzie bojlera np grzybkowy ,

aby zrównoważyć przepływy w obu gałęziach instalacji.

TZM przed kotłem musi być do instalacji CO, te od mieszania CWU lub podłogówki , się nie nadają.

Najlepsze są VTC311 /55C prod ESBE.

Opublikowano

Czyli trzeba tego przydlawiania pilnowac i regulowac i dostosowywac do temperatury? Jesli bedzie tzm to oczywiscie ze do co z wyzszym zakresem temperatur.koncepcja sie zmienia bo widac ze mozna koszta zmniejszyc. Czyli zeby nie dlawic zaworem bojlera trzeba by pompe c.w.u podlaczona. Pod sterownik i wtedy by pilnowal temperatury?

Opublikowano

Do pilnowania temperatury zbiornika CWU można wykorzystać zawór z kapilarą.

Instalujesz go na wężownicy zbiornika a kapilarę wkładasz do tulei w zbiorniku.

Ustawiasz np 45 stopni i gotowe. Nie potrzeba pompy dodatkowej i sterownika.

Taniej będzie jednak zainstalować zawór zasuwę na wężownicy. Koszt około 30 zł.

Jak zauważysz, że grzejniki nie grzeją równomiernie a zbiornik CWU bardzo szybko się nagrzewa

to tłumisz przepływ przez wężownice przez co więcej wody popłynie do grzejników.

Opublikowano

Regulację robi się raz aby były odpowiednie przepływy przez instalację CO i przez grzanie CWU.

Natomiast jak nie chcesz mieć niespodzianek podczas grzania CWU to warto mieć oddzielną pompę i sterownik strerujący pompą

wg wskazań czujnika tem wody w zasobniku.

Opublikowano

Konsultowalem sie z instalatorem i wczoraj przedstawiłem wam zle projekt o do którego doszliśmy.

Instalator zaproponował takie rozwiazanie powszechnie stosowane.  Nanioslem to na projekt Digitraxa

post-62850-0-04866800-1434996019_thumb.jpg

Opublikowano

Coś ty poknocił - pompa musi być na powrocie - pomiędzy zaw 3-D a kotłem  i nie ma tu grawitacji.

Takie włączenie pompy nic nie daje.!

Porównaj swój rys z rys w poście # 62

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.