rockybalboa Opublikowano 17 Marca 2015 #1 Opublikowano 17 Marca 2015 Witam, Chciałbym wymienić swój obecny kocioł ( staruszek z lat 90 ) na coś nowego oszczędnego i mało awaryjnego. Obecnie mam piec z otwartą komora spalania i wkładem kominowym fi 110 o długości ok 10m. Przeglądając ofert kotłów z zamkniętą komorą spalania natrafiłem tylko na Termeta Ecocondens który wurzuci spaliny na taką wysokość przy przekoroju 100/60 . Czy coś innego możecie polecić do ok 5 000 PLN? Cytuj
AntekBoryna Opublikowano 14 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 De Dietrich MCR3 - kondensacyjny panie! Cytuj
muszynaskarb Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam, chciałem się podpiąć pod pytanie, bo też nie wiem jaki piec wybrać. Mam mieszkanie 65 m2, na samej górze w rogu bloku, będzie ogrzewanie podłogowe około 17 m2 a reszta będzie ogrzewana kaloryferami. Mam do wyboru piec: VAILLANT ECOTEC PLUS VCW 296/5-5 GZ50 Gazowy Kondensacyjny 2-FUNK. 5.7-26.5 KW, Kocioł Saunier Duval THEMA CONDENS F25GAZOWY KONDENSACYJNY Ariston Genus Premium Evo 24ff Kocioł kondensacyjny Immergas Vitrix 26 2lDodam, że nie będę miał zasobnika, piec będzie działał przepływowo. Cytuj
muszynaskarb Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Dzięki za odpowiedz, a mógłbyś mi powiedzieć, który po za tymi jest najbardziej odpowiedni? :) Cytuj
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #6 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 np Termet, ale jak chcesz zrealizować układ grzania podłogi?, przy kotle gazowym może być problem Cytuj
muszynaskarb Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #7 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Nie wiem jakie rozwiązanie jest zastosowane, nie znam się na tym. W pierwotnej wersji ogrzewanie podłogowe miało być w łazience + kaloryfer na ścianie, ja dołożyłem w kuchni i korytarzu. Podobno nie ma być problemu z tym, że zwiększyłem obszar podłogówki Cytuj
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #8 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Jak masz grzejniki i podłogówkę to potrzebujesz dwie temperatury do zasilania tych odbiorów - wyższa na grzejniki, niższa na podłogę . Przy małej powierzchni może się okazać problematyczne i nieopłacalne rozbudowanie całego grzania. Pewnie będą potrzebne 3 zaw RTL umieszczone w skrzynce rozdzielacza. Cytuj
muszynaskarb Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #9 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 A jaki model pieca Termet byłby najbardziej odpowiedni? Musi być kondensacyjny Cytuj
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #10 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 To już musisz sam wybrać, ale pamiętaj że musi być to kocioł z zamkniętą komorą spalania - Termet ma praktycznie dwa modele turbo - do 21kW i do 24kW. Jak nie masz dużego zapotrzebowania na ciepłą wodę weź mniejszy . Cytuj
muszynaskarb Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #11 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Musi być kondensacyjny, nie może być turbo. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #12 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Nie, ja podałem alternatywę dla kondensacyjnego , a kondensacyjne dwufunkcyjne przepływowe są też dwa , każdy w 3 mocach. Natomiast jest też kocioł dwufunkcyjny wiszący z zasobnikiem 45l - nie wiem czy masz tyle miejsca do montażu. Jakość wszystkich Termetów jest praktycznie taka sama - zaleta to niska cena i dostępność serwisu. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez sambor Cytuj
muszynaskarb Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #13 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Rozumiem, możesz mi powiedzieć czy jest duża różnica między kotłem immergas vitrix 26 2l a termetem kondensacyjnym? Chodzi mi o jakość, wytrzymałość, oszczędność? Czy jest sens brać ten immergas? Bo mam dobrą cenę na ten kocioł Cytuj
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #14 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Jakość podobna, zużycie gazu też, Immergas ma możliwość pracy CO z mniejszą mocą co może przekładać się na mniejsze zużycie paliwa. Tu decyduje już np dostępność serwisu, cena zakupu w danym momencie Oba te kotły to nie są wielkie orły, przy obu można mieć otwarte okno i żaden z nich nie poleci ;) . Cytuj
muszynaskarb Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Dziękuję bardzo:) w takim razie stawiam na Immergas, mam go w ofercie więc nie ma problemu z wyceną innych. Skoro taki wystarczy to nie mam też zamiaru przepłacać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi