selius Opublikowano 9 Marca 2015 #1 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Witam Chcialbym sie Was zapytac jakimi narzedziami czyscicie swoje kotly? Czy sa to jakies szczotki druciane, czy moze zwykly pogrzebacz? Czy moze dodajecie do opalu jakies "dopalacze" typu sadpal itd? Co jaki czas je czyscicie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektoras Opublikowano 9 Marca 2015 #2 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Z tego co tutaj wyczytałem to tak jak piszesz - wszystkie z tych sposobów są stosowane (u mnie także) oraz jeszcze skrobaczki, inne bardziej specjalistyczne (np. piaskowanie) itd. Ale ty najlepiej podaj jaki piec chcesz czyścić bo tak zaczynasz jakbyś z obłoków wymyślił i stworzył temat - może żeby bić pianę lub obsmarować jakiś produkt? Oby nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemson Opublikowano 9 Marca 2015 #3 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 ja używam zmiotki samochodowej, takiej do zgarniania śniegu - chińskie draństwo ma tak twarde nylonowe włókna, że rysują karoserię, ale do pieca nadają się doskonale - rączka jest długa, a szczotka wąska. Od żaru mi się te włókna trochę pokurczyły. Wymiatam piec co 3-4 dni. A do czego zmierzasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marc73 Opublikowano 9 Marca 2015 #4 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Pogrzebacz i szczotka do opłomek. Skrobaczka do "urobku" ze ścianek i powierzchni poziomych. szufelka do wybierania popiołu. Wiadra sztuk 3 do popiołu. Czyszczenie przy obecnych warunkach pogodowych - 1/tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUSPENSER Opublikowano 9 Marca 2015 #5 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja używam skrobaka i nie drę do żywej blachy tylko z grubsza - 0,3 mm nie robi różnicy. Sprawdziłem kiedyś, że w moim kotle sprawność zaczyna spadać dopiero po spaleniu 2 zasobników od czyszczenia, czyli 250 kg ekogroszku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sybiga Opublikowano 9 Marca 2015 #6 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja używam: Sadz-pal. 15 minut czekam.... Palnik gazowy (taki do papy) 10 minut czekam... Czyścik druciany... I skrobak raz na miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUSPENSER Opublikowano 9 Marca 2015 #7 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 O rany - u mnie to w sumie z 5 minut roboty, a dokąd nie miałem dorobionych zawirowywaczy to około 3 minut zajmowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selius Opublikowano 10 Marca 2015 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Czyli robicie to z grubsza, mam u siebie taki nalot ktory czasem odpada po skrobaczce i zostaja takie "dziury" w tej warstwie nalotu, wiec nie wiedzialem czy to normalne czy cos sie dzieje. Hektoras pisze w tym dziale wiec zapewne chodzi mi o kotly z podajnikiem :) Jaka firma to chyba nie wazne bo chyba wszystkie czysci sie w ten sam sposob :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUSPENSER Opublikowano 10 Marca 2015 #9 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 To zależy ile masz tego - jak cieniutka warstwa rzędu dziesiętnych części milimetra, którą można zeskrobać to może zostać, gorzej gdy masz nagar grubości milimetra, który odpada płatami np. przy wystudzeniu kotła i rozgrzaniu go do 80*C - taki nagar świadczy o niewłaściwym ustawieniu procesu spalania i warto go odbić oraz poprawić nastawy, żeby już nie powstawał. Kiedyś na początku palenia w kotle zdarzyło mi się taki wyhodować i gdy zaczął odpadać płatami wystraszyłem się, że to blacha się rozwarstwiła - zwłaszcza, że od wewnętrznej części płatów była rdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selius Opublikowano 11 Marca 2015 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Wiec co moze byc nie tak ustawione ze jest zly proces spalania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartinMW Opublikowano 11 Marca 2015 #11 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Suspenser, jak dokładnie sie tego pozbyłeś? U siebie rownież mam coś takiego i chyba tylko palnik to usunie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUSPENSER Opublikowano 11 Marca 2015 #12 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Żeby się pozbyć wygasiłem kocioł, poczekałem aż ostygnie, a potem rozpaliłem i nagrzałem do 80*C, a wtedy samo się złuszczyło i poodpadało samo, a resztki odbiłem skrobakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUSPENSER Opublikowano 11 Marca 2015 #13 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Wiec co moze byc nie tak ustawione ze jest zly proces spalania? Dawka paliwa i powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 12 Marca 2015 #14 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 A ja wypalam suchym drewnem 5 do 10 minut, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selius Opublikowano 12 Marca 2015 Autor #15 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Rozumiem zeby zozgrzac kociol do 80 C i przepalic w nim drewnem to najpierw wygaszacie palnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociołsam Opublikowano 13 Marca 2015 #16 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Ogólnie nie czyszcze. Czasami tak raz na 2 miesiące daję czadu papiery drewno tak na 80C wsio się wypali i spadnie . 2x w sezonie około nowego roku i po sezonie maj wybieram z wyczystek to tyle .Nie będę się bawił w kominiarza mam to w nosie Kocioł sam się czyści podczas spalania . Mam po prostu mocniejszą dmuchawę i spalam z nadmiarem tlenu . Mam taki duży deflektor że zajmuje prawie cały kocioł i wale wszystko na niego palnik normalnie jedzie a na deflektorze wsio się pali. Tylko temp na maxa na sterowniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.