Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Blokowanie Wentylatora, Nieprawidłowa Praca Kotła Co

darasle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

Już kilka razy na tym forum próbowałem rozwiązać mój problem, ale bezskutecznie - bardzo proszę o pomoc !

Mam piec z zasobnikiem na ekogroszek, Lazar ze sterownikiem Recalart A300D (byłym juz bliski wymiany tego dziadostwa na inny sterownik,ale ostatecznie wstrzymałem się) - mój problem polega na tym, że dmuchawa się blokuje, a piec dalej pracuje wyrzucając do komory spalania całą zawartość zasobnika z ekogroszkiem !!!

Nie wiem dlaczego tak się dzieje, temp. minimalna pieca to 55stopni, max. powyżej której z autoamtu wyłącza się dmuchawa to 90 stopni, a ja niejednokrotnie zauważyłem, że już przekraczając 70 potrafi się zablokować, a piec dalej "jedzie".

Proszę o jakieś sugestie, porady co może być nie tak ?

Opublikowano

Co oznacza, że dmuchawa się blokuje? Przestaje działać czy działa bez przerwy? Może masz źle umiejscowiony czujnik odpowiadający za zabezpieczenie podajnika przed nadmiernym rozgrzaniem?

Opublikowano

Przestaje działać i żebym mógł ją znowu załączyć to temperatura na kotle musi spaść do około 54-53 stopnie ( wówczas zadziała przycisk restartu).

Opublikowano

WItam,

Już kilka razy na tym forum próbowałem rozwiązać mój problem, ale bezskutecznie - bardzo proszę o pomoc !

Mam piec z zasobnikiem na ekogroszek, Lazar ze sterownikiem Recalart A300D (byłym juz bliski wymiany tego dziadostwa na inny sterownik,ale ostatecznie wstrzymałem się) - mój problem polega na tym, że dmuchawa się blokuje, a piec dalej pracuje wyrzucając do komory spalania całą zawartość zasobnika z ekogroszkiem !!!

Nie wiem dlaczego tak się dzieje, temp. minimalna pieca to 55stopni, max. powyżej której z autoamtu wyłącza się dmuchawa to 90 stopni, a ja niejednokrotnie zauważyłem, że już przekraczając 70 potrafi się zablokować, a piec dalej "jedzie".

Proszę o jakieś sugestie, porady co może być nie tak ?

Takie Recalarty szybko padają - już kilka wymieniałem u klientów - polecam SPP bo jest rozsądny cenowo i bardzo dobrze steruje kotłem - zdecydowanie lepiej niż Recalart.

Opublikowano

Mam jeszcze dodatkowe pytanie poza konkursem, z wykształcenia jestem belfrem i jakoś powiem szczerze temat mojej kotłowni nie zajmował w mojej głowie specjalnej uwagi, ale...

Zwróciłem uwagę, że zamiast pompy CWU pracuje pompa CO - nr 1 na zdjęciu, nr 2 to pompa CO, nr 3 to pompa CWU cyrkulacyjna bez wpinania do sterownika, i nr 4 zawór 4d z siłownikiem.

Czy to jest jakiś kardynalny błąd ?

post-14626-0-42897200-1425626901_thumb.jpg

Opublikowano

Masz dwa wyjścia

1. Jeżeli cos się uszkodziło w Recalart - zadzwoń do nich do serwisu, pewnie będa prosić o wysłanie sterownika do nich.

Można skorzystać z aktualizacji oprogramowania, zapytaj ile za to kasują.

2. Przy zmianie sterownika wybrać taki, który obsłuży te 3pompy oraz siłownik zaworu, np. Iryd PID

Jedne co jest pewne - ocieplaj te rurki miedziane. To są grosze, nie wiem czy wydasz 50zł na kotłownię.... zmierz średnicę rur, ich długości i kup sobie pianki izolacyjne na te rury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.