mietek440 Opublikowano 26 Lutego 2015 #1 Opublikowano 26 Lutego 2015 Zmniejszenie dawki podawanego opału poprzez częściowe przysłonięcie wylotu opału z zasobnika . Testował ktoś takie rozwiązanie ? Mogłoby pomóc przy wygasaniu latem grzejąc tylko CWU , kocioł można by też chyba dokładniej wysterować , podobnie jak w ślimaku .
leszkowaty Opublikowano 26 Lutego 2015 #2 Opublikowano 26 Lutego 2015 z tego co czytałem to "sas" stosował (stosuje) rozwiązanie w postaci przesłony ograniczającej ilość opadającego opalu zależy czym palisz, bo przy zbyt dużym zaślepieniu wlotu paliwa może zawieszać albo blokować się opal
mietek440 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 26 Lutego 2015 Palę miałem , myślałem spróbować zmniejszyć o połowę .
Jakob Opublikowano 26 Lutego 2015 #4 Opublikowano 26 Lutego 2015 Ja zmianę ilości podawania opału rozwiązałem przez zmianę długości korbowodu stosując zasadę śruby rzymskiej, im korbowód krótszy tym więcej opału i na odwrót, zabierając więcej lub mniej opału.
mietek440 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 26 Lutego 2015 Jakob podajnik po tym zabiegu nie blokuje się ?
mac65 Opublikowano 26 Lutego 2015 #6 Opublikowano 26 Lutego 2015 Ja zmianę ilości podawania opału rozwiązałem przez zmianę długości korbowodu stosując zasadę śruby rzymskiej, im korbowód krótszy tym więcej opału i na odwrót, zabierając więcej lub mniej opału. Taką regulacją przesuwasz punkt środkowy położenia tłoka w kierunku paleniska co powoduje zwężenie szczeliny ale tłok przez to że ma dłuższy korbowód może się blokować w skrajnym zewnętrznym położeniu Droga jaką pokonuje tłok ( skok tłoka ) jest taka sama bo zależy od średnicy mimośrodu . Zanim ktoś zacznie to próbować proponuję sprawdzić ręcznie na ile można sobie pozwolić . Poza tym ta regulacja do zastosowania tylko w konkretnych konstrukcjach podajników tłokowych . Bardziej uniwersalne faktycznie jest zmniejszenie szczeliny przez jakąś przysłonę ale co dla kogo lepsze raczej decyduje konstrukcja samego podajnika .
Jakob Opublikowano 26 Lutego 2015 #7 Opublikowano 26 Lutego 2015 Palę ekogroszkiem o granulacji 0,5-2,5 cm. Szczelina do której wpada opał z zasobnika przy oryginalnej długości korbowodu wynosi około 4,5cm. A więc przy w/w opale spokojnie mogę wydłużyć korbowód o 2cm. Piszę tak ponieważ sezon temu paliłem groszkiem o granulacji 2,0 do 4,0cm. a trafiały się pojedyncze kawałki większe dochodzące pięciu cm. Co skutkowało głośniejszym jedynie chrupnięciem przy kruszeniu. Jeśli chodzi o blokowanie podajnika to jak palę czwarty sezon to mi się nie zdarzyło. Obecnie mam wydłużony korbowód o 14mm. i działa bez problemowo.
Jakob Opublikowano 26 Lutego 2015 #8 Opublikowano 26 Lutego 2015 mac65 ma całkowitą rację w moim podajniku to rozwiązanie w niczym nie przeszkadza i sprawuje się dobrze.
mietek440 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor #9 Opublikowano 26 Lutego 2015 Jakob czy dzięki zmniejszeniu dawki kocioł jest lepiej sterowalny ?
Jakob Opublikowano 27 Lutego 2015 #10 Opublikowano 27 Lutego 2015 Uważam że tak choćby dla tego że zamiast wydłużać czas między podawaniem można zmniejszyć dawkę opału.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.