jarrek Opublikowano 21 Lutego 2015 #1 Opublikowano 21 Lutego 2015 Witam forumiczów. Jako, że jeszcze mam czas na podjecie decyzji odnośnie zakupu kotła na ekogroszek chciałbym podpytać Was co sądzicie o nowym (bo wcześniej go nie było na stronie www) kotle elektrometu ? Chwalą się jakimś systemem wyrównywania ciśnień oraz nowym deflektorem. Czy doświadczenie userzy mogą wyjaśnić na podstawie załaczonych plików co ten kociołek prezentuje ? pozdrawiam
sorier Opublikowano 24 Lutego 2015 #2 Opublikowano 24 Lutego 2015 Poza dołożonymi bajerami to on chyba niczym nie rózni się od starego KWP, albo Solei z Leroya. Rozpisali sie o parametrach kotła na węglu brunatnym, więc można się domyślać, że ten lifting był robiony z myślą o Czechach. Cena pewnie też będzie "czeska". PS. Ktoś może wie co to za palnik montowany jest w czeskich elektrometach multi?
Gość Opublikowano 24 Lutego 2015 #3 Opublikowano 24 Lutego 2015 ... Chwalą się jakimś systemem wyrównywania ciśnień oraz nowym deflektorem... Widziałem dzisiaj w sklepie hydraulicznym ten nowy deflektor z "cudownym działaniem" Jakby ktoś chciał zaoszczędzić 25% opału w swoim kotle może sobie kupić. Musi tylko zainwestować 400PLN ;)
sambor Opublikowano 24 Lutego 2015 #4 Opublikowano 24 Lutego 2015 Takie cudowne działanie deflektora jest bardzo podobne w marketingu do sławetnego już szuwaksu z Prudnika https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16706-anlen%C2%AE-aktywator-spalania-w%C4%99gla/ Ciekawe jaka będzie oszczędność docelowa jak oba te "cuda" spotkają się w jednym kotle??? :) :P :D
jarrek Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 24 Lutego 2015 A to co reklamowane na pierwszej stronie ulotki? Tzn. Czujniki klapy zasobnika i pracy podajnika oraz ów system wyrównywania ciśnienia. Czy to przeciętnemu użytkownikowi cos tam ułatwia, czy pic na wode fotomontaż ? W sumie dlatego zainteresowalem sie tym kociolkiem bo: - spelnia 4 klase (a jak sie ma zaszczyt mieszkac w drugim z najbardziej zanieczyszczonych miast w pl, to nic nie wiadomo co urzedasy za rok wymyslą) - min. powrót: 35°C - badania z brna pokazują wysoką sprawnosc o ile dobrze pamiętam dla mocy 2,87kW (badamie na30% mocy). Reasumując to nic specjalnego, tak?
SUSPENSER Opublikowano 24 Lutego 2015 #6 Opublikowano 24 Lutego 2015 Tak, szału nie ma. Są kotły na ekogroszek które w papierach mają sprawność maks. 93,4% i mają przy tym bardzo ciekawe palniki oraz sterowniki. "system wyrównywania ciśnień" to dosuszanie paliwa w zasobniku, które także jest montowane np. w kotłach RBR oraz Skam.
jarrek Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor #7 Opublikowano 28 Lutego 2015 Mnie interesuje kociołek, który: - będzie na mocy 3kW miał wysoką sprawność, - nie tracił gwarancji na przy temp. powrotu mniejszej niż 50*C - patrząc na esterownik i ekotłownia to tak gdzieś tam te powroty przeciętnie mają (mam mieć zawór 4 drogowy, ale też mam już podłogówkę wpiętą w powrót rozdzielacza) - miał palnik pod miał (w razie "W" lepiej mieć nież nie mieć) - był łatwy do czyszczenia (coś jak nowe ogniwo m, kręcisz korbką i wyciągasz do góry jeden element z tym czymś zakręconym :P i tyle) - mógł działać w układzie zamkniętym (ale tu jeszcze nie mam kropki nad I) - i jeszcze jakby serwis był na miejscu O! taki sobie wymarzyłem ;) Jest taki ? Jak jest to zapraszam do przedstawienia takowego w moim wątku: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18171-jaki-kocio%C5%82-do-nowego-domu-130m2/?do=findComment&comment=193462
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.