Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aha rozumiem.

Opublikowano

Od 8:00 rano w sobote do dziś do 7:10 piec spalił prawie cały podajnik. Zotały w nim tak na oko z 1 i pół wiaderka. Moim zdaniem on wciąż pali dużo. Dziś załaduję go do pełna i pokombinuje coś z ustawieniami od redo10000 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

posiadam od 2005 r piec stalmark 30kw tłok , ogrzewam realnie ok 100m ocieplonego domu. piec pali ok 25 kg /dobe  (zasobnik starcza na 4 dni  przy sredniej 0-5 st na dworze)

Walcze juz 10 rok wiec podpowiedzi dla kolegi:

Zmniejsz nadmuch na minimum, przesłone na wentylatorze zasłoń ok 50%, na wyjsciu z pieca do czopucha / komina daj cegłę szamotową tak ,zby wlot do komina był min do połowy przysłonięty, pamietaj o czyszczeniu wyczystki (przy miale ok 2 razy w miesiacu)

Opublikowano

Nie polecałbym zasłaniać przysłaniać czopucha , dmuchać delikatniej przy dłuższym trybie praca aby ograniczyć stratę kominową jak najbardziej  , 

Opublikowano

Zainteresuj się zawirowywaczami w kanałach spalinowych pieca.  Wygląd, gdzie stosować, co dzięki ich zastosowaniu uzyskujemy plusy/minusy, Przeanalizuj, przemyśl, ew. dopytaj no i zadecyduj czy je zastosować u Ciebie. 

Opublikowano

Zainteresuj się zawirowywaczami w kanałach spalinowych pieca. 

Ten sam efekt uzyska - ograniczenie straty kominowej , wydłużając cykl praca bez dodatkowych kosztów na zakup zawirowywacza .

Opublikowano

A co zrobić jeśli nie mam przesłony na wentylator?

Opublikowano

bez przyslony troche kiepsko nie da sie jakas blaszka przyslonic ja kociol glownie przyslona ustawilem nadmuxh 2-3 w skali 10 stopniowej przyslana 1,5-2cm otwarta kociol spyra tlokowy 25kw grzeje 230m2 +cwu zawor 4drogowy 45st na grzejniki 90%grzejnikow z termostatem wiec tez napewno na to wplyw na spalanie mial piast 25 zbiornik 130kg mialu w najwieksze mrozy starczal na 4dni  a teraz spokojnie na 7dni

Opublikowano

Ja przysłonę zrobiłem z dna wiaderka plastikowego , wycięcie w kształcie łuku wyznaczyłem cyrklem i wyciąłem , mogę zmieniać jej wielkość w przypadku zmiany opału .

Opublikowano

Kiedy zmniejszyłem nadmuch na minimum i zasłoniłem dmuchawę do połowy to kocioł na jednym podajniku wytrzymuje 2 i pół dnia przy temp 0-10 st.

Opublikowano

Co jeszcze można zrobić żeby dociągnął do równych 3 dni. Jakaś poprawa jest wcześniej po 24h było pełne wiadro popiołu teraz 3/4.

Opublikowano

A gdybym w przyszłości chciał zrobić mieszkanie na poddaszu i dałbym tam kaloryfery to czy sytuacja by się poprawiła? Poddasze ma około 100 m2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.