Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Doborze Kotła - 120M

dar0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że tego typu tematów jest wiele - ale to jedna z podstawowych zagadnień na etapie budowy. 

Do tej pory skłonny byłem zainwestować w piec na drzewo i bufor. Jednak po dyskusjach zmieniłem nastawienie  i zdecydowałem się na piec gazowy. Kondensacyjny jednofunkcyjny. Szukam pieca o małej mocy minimalnej - ok 4 kw ? 

Piec ma nagrzać wodę CWU w zbiorniku - myślę przyszłościowo o solarach więc zbiornik ok 200 l. ( rodzina 4 osobowa ).

Domek ciepły - ok 120 m2. Na podłodze  15 cm styro na dole i 10 na piętrze. Ściany - 15 cm styro grafitowy. 

Dach - 30 cm wełny 0.032 a do tego stropy na poddaszu tak samo 30 cm.

Do tego kominek z nadmuchami gorącego powietrza.

Nie chcę za dużo płacić za niepotrzebną moc. 

Co możecie mi polecić ? Jaki piec wybrać ? Czy moce które założyłem minimalne są ok ?

Opublikowano

Polecam kocioł auro compact Vaillanta jeśli myślisz o solarach  kompletna centrala grzewcza i solarna od 3.8 kW sprawdzone i pewne urządzenie . Poszukaj na ich stronie jest więcej info 

Opublikowano

Pierwsze zorientuj sie jaki masz najbliższy i bezproblemowy serwis 

ja polecam kotły marki de dietrich do twojego domu MCA 15

ale każdy instalator będzie proponował co innego to musi być twój wybór

Opublikowano

Tak, wiem że serwis to prawie podstawa ;-) - mnie przede wszystkim martwią moce - zakres 4-15 wystarczy ? 
Jest nas czworo, łazienka w domu jedna więc powinno ogarnąć i CWU i ogrzewanie w zimie - przecież zim -20 stopni aż tak długich nie ma a i tak będę często palił w kominku z nadmuchami.

Patrząc po sieci - dość mnie zainteresował jeden z junkersów o mocy 3,3 do 14.2. Jeśli moc max nie jest za mała w nim to pewnie na niego bym się zapatrywał.  

Opublikowano

te 20 kw wynika z konieczności ogrzania CWU ? 

Jeśli dobrze rozumuję, to rozsądnie byłoby wyszukać coś z modulacją od 3-4 do 20 ? Żeby w razie ciepła chodziło z mocą np 3-4 - żeby wspomóc DGP, a jak spadnie w domku temp. bo nie napalę w piecyku, albo będzie konieczność grzenia wody w zbiorniku CWU po tym jak się żona wymoczy w wannie, to wówczas przyda się te 20 ? Dobrze rozumuję ?? 

Opublikowano

Modulacja to jest to o co mi chodzi - czyli ten zakres mocy ? Że kondensat działa z pełną sprawnością i na 4 kw i na 21 kw ( jeśil jest to piec o zakresie 4-21 kw ) ? 

I drugie pytanie - co to jest taktowanie ? bo czytałem o tym coś w kontekście piecy i z tego co czytam to nie jest dobre....

Opublikowano

Taktowanie to stan jeżeli kocioł co chwilę się załącza i wyłącza , spowodowane jest to za dużą mocą kotła w stosunku do potrzeb grzanego budynku.

Nowoczesne kotły same potrafią dostosować moc grzania do potrzeb budynku i dodatkowo można w nich ustawić czas między startami kotła, czyli taktowanie nie będzie groźne.

Więcej np tu http://www.ogrzewnictwo.pl/artykuly/dynamiczna-pauza-automatyczne-dopasowanie-pracy-kotla-do-zapotrzebowania

Opublikowano

Modulacja to jest to o co mi chodzi - czyli ten zakres mocy ? Że kondensat działa z pełną sprawnością i na 4 kw i na 21 kw ( jeśil jest to piec o zakresie 4-21 kw ) ? 

Modulacja to zdolność kotła do zejścia jak najniżej od mocy max czyli tej która jest potrzebna podczas ładowania zasobnika lub kilka dni w roku kiedy temp. spadają grubo poniżej zera. Sprawność natomiast w kotłach kondensacyjnych mówiąc w skrócie zależy od różnicy temp między zasilaniem a powrotem czyli im chłodniejszy powrót z instalacji tym lepiej . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.