Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od postu #33 próbuję zwrócić  ci uwagę na to że masz braki w instalacji, w okolicach tego postu są schematy jak to powinno być  wykonane.

Schemat powtórnie poniżej

jakis zawór to on ma

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19130-sterowanie-instalacj%C4%85-grzewcz%C4%85-pod%C5%82ogowo-grzejnikow%C4%85/page-2?do=findComment&comment=210316

Opublikowano

zawór jak zawór. samemu raczej bym się nie podjął... może jakiś inny majster mógłby spojrzeć i coś doradzić. zepsuć łatwo .... może narysuj schemat swojej instalacji - im bardziej dokładny i szczegółowy tym lepiej

mniesie jednak wydaje iż rozdzielacz też nie spełnia swojej funkcji - pisałem wcześniej

Opublikowano

Tak taki zawór sprawdzi się. Dla Twoich pięciu pętli wystarczy o rozmiarze 3/4 max 1cal

potrzebujesz jeszcze moduł zaworu mieszającego ST 61 

http://www.techsterowniki.pl/shop,30,75,st-61

ps

Sambor popsuł wam zabawę w ustawieniu czegoś czego nie da się ustawić 

Opublikowano

Hmm teraz to już jest tak namieszane, że nie wiem co mam robić. Czy ktoś mi wyjasnie co musze kupić i zamontować aby ta cholerna podłogówka funkcjonowała jak należy?

Opublikowano

Pomijając kwestię instalacji to wydaje sie iż rozdzielacz tak i tak powinien schladzac wode do ustawionej na zaworze

Opublikowano

Dzisiaj przyjdzie hydraulik i zobaczymy co będzie miał do powiedzenia. Co do schematu to ciężka sprawa ale pomyślimy po wizycie rzekomego fachowca :)

Opublikowano

Ok, postaram się to jakoś zmalować. Tak wiem mały błąd fachowca Hehe :)

Opublikowano

Pod warunkiem że jest dobrze połączony

ok ale

1. brak reakcji zaworu term. z kapilarą na we (przepuszczanie temp. wyższej niż zadana)
  2. nie wyłączanie pompy podpiętej czujnikiem to już raczej nie wina podłączenia

Aczkolwiek zasilanie i powrót podłączone ok, mnie dziwią też czerwone kapturki na powrocie a niebieskie na zasilaniu podłogi - może czeski błąd fachowca.

Opublikowano

Dzisiaj przyjdzie hydraulik i zobaczymy co będzie miał do powiedzenia. Co do schematu to ciężka sprawa ale pomyślimy po wizycie rzekomego fachowca :)

zrób schemat oraz opisz działania i ewentualne rady fachowca - pomoże Tobie skonfrontować z Naszymi opiniami.

Opublikowano

Ok, był fachofiec i stwierdził,że czujnik pompy nie ma być zamontowany na zasilaniu lecz na powrocie (co sam kazał mi uczynić) . Zaworu 3-D nie potrzeba ze sterowaniem nie potrzeba ponieważ zawór jest i znajduje się on obok pompy a podłoga jest sterowana przez sterownik w piecu. I teraz oczekuje co będzie się działo po jego ustawieniach. A i jeszcze termostat przedstawił z 28 na 35. :) ot to zrobił :)

Opublikowano

czujnik (rozumiem iż masz na myśli od pompy) - nie zgodzę się, wystarczy poczytać instrukcje sterownika. 

co do termostatu -pisałem już kilka razy, moim zdaniem nie funkcjonuje prawidłowo. nie pilnuje temp. co sam pisałeś i pokazywałeś kilka razy. znalazłemróżnerozwiązania z umieszczaniem kapilary od termostatu w tego typu rozdzielaczach

post-36078-0-34630500-1424113911_thumb.jpg     i taki http://www.artbud.pl/pl/p/Zestaw-pompowo-mieszajacy-z-by-pasem-do-ogrzewanie-podlogowego-CAPRICORN/23577

co do sterowania podłogówką - po części ma rację gdyż z pieca sterujesz pompą :rolleyes: - zał. woda leci, wył. woda nie leci przez podłogę i jej nie wygrzewa
:(
dalej twierdzę iż coś nie tak jest z rozdzielaczem

Opublikowano
bregho Nie twierdzę, że to co powiedział hydraulik jest poprawne. Pytałem się go o ten zawór ze sterownikiem to stwierdził, że jest taka możliwość, ale nie ma takiej potrzeby. Jego zdaniem w chwili obecnej będzie to wyglądało w następujący sposób: temperatura podłogówki dojdzie do max. Zadanej w naszym przypadku jest to 35 i nie ma prawa być wyżej niż zadana max. Kiedy spadnie o 2C w dół ponownie załącza się pompa co powoduje wymianę wody wowczas dogrzewa się podłogówka co zapobiega jej wychłodzeniu. Jak będzie w praktyce w chwili obecnej nie wiem, będę wiedział za 2-3 dni a o efektach napewno napiszę.
Opublikowano

kumami trzymam kciuki żeby zadziałało  :) 

kojarzę tylko ze swojego tematu iż podłogówka powinna pracować stale tzn. pompa. mniej energii /eko/ zużyjesz na podtrzymanie temp. niż jej podnoszenie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/?p=96059 pamiętam iż wtedy długo wertowałem fora i podzielam opinię z linka. nawet swego czasu robiłem próby i mogę stwierdzić, iż mniej opału mi poszło gdy podłogówka pracowała ciągle.

mój fachman zestroił mi podłogę na podobnej zasadzie i na pewno będę przerabiał, tak by pracowała nie wł/wył tylko w pewnym zakresie temp. /min/max/ nie powodując wychładzania  podłogi poprzez całkowitej jej wyłączenie - ale to inna bajka  :D

aczkolwiek fora są podzielone a nawet instalatorzy w necie opisują metodę stosowania sterowania podłogą na zasadzie wł/wył

powodzenia

Opublikowano

Jak to mówią co kraj to obyczaj :) teraz kilka dni testów i zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. Jeszcze Nie dziękuję za pomoc bo nie wiem czy nie będziemy musieli wrócić do tematu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.