Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na tym rozdzielaczu bedzie jeszcze 7 petli podlogowki, bedzie to chodzic ?Narazie jest instalacja jak na rysunku, ciezko sie na nim pisze... :D Dojdzie na dniach ten rozdzielacz z podlogowka i zmiana bojlera ze starego na nowy z plaszczem wodnym.Piec 20 kw defro oprima komfort.Wyjscie z pieca rura 2 cale wejscie do bojlera 32

post-61853-0-60208500-1423242814_thumb.jpg

Opublikowano

Jak już się takim "wynalazkiem" podpierasz to bez tego bypassu , oczywiście zaw 3-D na 25-45C , nie więcej.

Dodatkowo instalacja ma być włączona przed istniejącą pompę a nie za jak narysowałeś.

Opublikowano

Jak robisz od nowa całą inst podłogi, wraz z zasilaniem to dużo lepiej jest dać układ przygotowania wody w kotłowni - czyli przy kotle dajesz druga pompę, z zaw 3-D w odpowiedniej wielkości tj jak inst do 100m2 to dajesz taki http://allegro.pl/termostat-zawor-do-podlogowki-esbe-vta372-20-43-i5065223620.htmla jak powyżej 100m2 to taki  http://allegro.pl/esbe-zawor-mieszajacy-vta572-5-4-20-43-termost-418-i5037073652.html z tego układu prowadzisz do skrzynki z rozdzielaczem rury ok 1"  a w skrzynce dajesz np taki rozdz. http://allegro.pl/capricorn-rozdzielacz-stalowy-do-podlogowki-8-obw-i4983370149.html

Wtedy regulacje temp odbywają się tylko w kotłowni.

Pozdr.

Opublikowano

Ale skrzynia tez bedzie w kotlowni takze bym ustawil temp 30* na tym gotowym rozdzielaczu  i gitara ;)  petle beda do 90-100 maximum. Teraz jest bumm na te zawory 4d montowac to ? Albo ta pompa z zaworem roznicowym na czasie to jest ? :D

Opublikowano

Jak takie pętle długie to pompa powinna być 25/60, zawór 4-D to inna sprawa , on głównie jest stosowany do ochrony powrotu kotła, co przy podłogówce będzie wskazane, 

Pompa z zaw różnicowym to już prehistoria.

Opublikowano

Ok dam taka pompe.To co tam teraz na czasie jest ? Wywale zawor roznicowy i bede kotla u sosiada szukal  :D Jak to zainstalowac?, jak mozesz to podeslij mi jakis gameplan na pw lub tutaj jak to zlac w jedno.

Opublikowano

Wyslales predzej ode mnie :D Ale u mnie to chyba prostsza konstrukcja wystarczy na co mi az 3 pompy. Wolalbym czarno na bialym ja kto ma wygladac ;)

Opublikowano

Jak ci działało do tej pory grzanie wody  bez pompy, to ta pompa do likwidacji, dwie pozostałe pompy muszą zostać - czyli na podłogę i na grzejniki.

Po drobnej kosmetyce to powinno tak wyglądać.

teraz kolej na ciebie , dodaj to co masz  i zobaczymy

post-18578-0-19371000-1423248772_thumb.jpg

Opublikowano

Ja w sumie nic nie zmienilem tylko wywalilem ta pompe z zaworem roznicowym i zastapilem ja zaworem 4g.Rozdzielacza nie moge dac na grzejniki bo grzejniki juz maja swoje rury i podlaczenie do pieca musi zostac jak jest ( jak na rysunku pierwszym).

post-61853-0-26913600-1423249665_thumb.jpg

Opublikowano

Jak ci działało do tej pory grzanie wody  bez pompy, to ta pompa do likwidacji, dwie pozostałe pompy muszą zostać - czyli na podłogę i na grzejniki.

Po drobnej kosmetyce to powinno tak wyglądać.

teraz kolej na ciebie , dodaj to co masz  i zobaczymy

WItaj!!

Uzasadnij zmianę podłączenia zbiornika wyrównawczego?Ta dodatkowa rura fi 25 to nieuzasadniony dodatkowy koszt.Poza tym RB wychodzi z gory kotła i podlączona jest do górnej części naczynia wzbiorczego.

Pozdrawiam, henryk1953

Opublikowano

Witaj!!!

Takie podłączenie zaworu różnicowego jak #1 jest nieprawidłowe .Z reguły w takich przypadkach montuje się pompę na powrocie ,lub oddzielną rurę RB.

Jeżeli pompy na powrocie nie da się zamontować, to przynajmniej należy kocioł dodatkowo zabezpieczyć montując na kotle zawór bezpieczeństwa.

Reguła jest prosta -Na RB między kotłem a naczyniem wzbiorczym zabrania się montażu jakichkolwiek zaworów A zawór bezpieczeństwa w tym przypadku jest dodatkowym zabezpieczeniem -nigdy nie podstawowym.

Pozdrawiam. henryk1953

Opublikowano

Witaj!!!  

Tutaj też kocioł "chodził" 10 lub więcej lat  Jak by na drodze kocioł naczynie wzbiorcze nie powstał zator (zawór) to by nigdy do tego nie doszło:

Miłego uśmiechu.

pozdrawiam.henryk1953

Opublikowano

Przy defro optima komfort jest specjalny gwint dla tego zaworu ?Nazywa sie to krociec spustowy ? i jest obok powrotu na piecu ?Bo jest cos takiego w instrukcji obslugi na stronie 8 pdf tego pieca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.