meping Opublikowano 7 Lutego 2015 #26 Opublikowano 7 Lutego 2015 Dlaczego? W średniowieczu jak usuwano podpory z katedry lub spod mostu psim obowiązkiem architekta było stanie w środku pod głównym filarem. I to było branie odpowiedzialności za swoje dzieło. Co do regulacji temp. bez bufora napiszę później, jak się dorwę do laptopa, bo u mnie działa. ..
meping Opublikowano 7 Lutego 2015 #27 Opublikowano 7 Lutego 2015 No więc tak. Nie neguję faktu, iż bufor jest wskazany i zdecydowanie poprawia komfort użytkowania instalacji, tym niemniej można sobie radzić bez niego. Ja na razie nie mam bufora, pomimo tego utrzymuję w domu w miarę stałą temperaturę. Rozwiązanie mam to w ten sposób, że na trzech grzejnikach nie mam zaworów termostatycznych (jak w łazience dołożę grzejnik to będzie, ale to inna historia), do tego bojler pionowy 120l z wężownicą w dolnej części. Na kotle staram się dociągać do najwyższej możliwej temperatury (90st C) a na instalację poprzez zawór 4D idzie nie wiele mniej (ok. 70-75). Większości grzejników wystarcza przy przeciętnej pogodzie zdecydowanie niższa temperatura (myślę, że 45 by wydało). Jak się pali w kotle to dobrze. Jak zaczyna przygasać nad ranem to wyciąga ciepło z 1/2-2/3 bojlera. Rano i tak jest wystarczająco gorącej wody na poranną toaletę, a jak trzeba wziąć prysznic to zanim ciepła zejdzie, kocioł zdąży się rozpędzić po przerusztowaniu i hula. Mód dom to termosik, tak jak i założyciela wątku, stąd wahania temperatury w ciągu doby nie przekraczają 1-2 st. C, a nawet nie to. Myślę, że siłownik zaworu 4D wraz z odpowiednim sterownikiem jeszcze by poprawiło sytuację (byle nie włączać funkcji ochrony powrotu, bo może pogorszyć ;) .
sidi62 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #28 Opublikowano 7 Lutego 2015 Jak wobec tego masz zbudowaną instalację?
meping Opublikowano 7 Lutego 2015 #29 Opublikowano 7 Lutego 2015 W zasadzie normalnie. To nowa instalacja (działa drugi miesiąc), więc jakoś strasznie dużo wody w niej nie ma. Zawór 4D, dwie pompy chodzące póki co na stałe (załączane ręcznie) co jest podstawą takiego działania instalacji.
sidi62 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #30 Opublikowano 7 Lutego 2015 Fajny pomysł z tymi pompami. Zwykłe czy elektroniczne?
meping Opublikowano 8 Lutego 2015 #31 Opublikowano 8 Lutego 2015 Ja na razie mam najtańsze zwykłe (omni) ze względu na cenę, ale wkrótce prawdopodobnie zacznę migrację na elektroniczne. Wiadomo - biorą kilkukrotnie mniej energii elektrycznej.
sidi62 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #32 Opublikowano 8 Lutego 2015 Tak też myślałem. Czy w przypadku braku grawitacji jest sens montowania przy pompach by-passów i zaworów różnicowych, bo mnie wydaje się to całkowicie pozbawione sensu, ale znajomy instalator twierdzi co innego.
emigrant Opublikowano 8 Lutego 2015 #33 Opublikowano 8 Lutego 2015 U mnie kocioł stoi na poziomie grzejników, więc brak grawitacji i instalator nie wstawiał żadnych by-passów do pompek a jest ich dwie, czy zaworów różnicowych. Są zawory zwrotne czy jak to się nazwa żeby woda się nie cofała. Plus zawory po obu stronach pompki żeby w ciągu 3 minut wymienić zepsutą pompkę.
sidi62 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #34 Opublikowano 8 Lutego 2015 A co zamontowałeś dla podtrzymania zasilania?
emigrant Opublikowano 8 Lutego 2015 #35 Opublikowano 8 Lutego 2015 Przetwornica( http://techtron.pl/p2584,zasilacz-awaryjny-do-pomp-co-sinus-pro-e-volt-polska.html) plus dwa akumulatory. Jeden żelowy 65Ah, który non-stop jest wpięty i razem z przetwornicą robią jako UPS, a drugi zwykły 120Ah jako emergency stoi obok i czeka awaryjnie w razie czego jakby padł żelowy. Jak będzie kiedy wolnej monety to dokupię agregat Hondy albo Kipora.
sidi62 Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor #37 Opublikowano 11 Lutego 2015 Temat trochę zboczył na rodzaje pomp i został przeniesiony do Instalacji, a ja chciałem zdobyć wiedzę jaki rodzaj pomp zastosować w takiej instalacji jaką ma Kol. meping(post 27 i 29).
sidi62 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor #38 Opublikowano 7 Czerwca 2015 Kończę temat. Dla ciekawych: rozwiązałem umowę z Gaspolem i kupiłem własny zbiornik, koszt z montażem 6300 pln+dwa litry Ballantines za pracę HDS-u i wózka widłowego przy montażu(brak dojazdu). Cena propanu 1,23 pln za litr.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i porady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.