roman0027 Opublikowano 3 Lutego 2015 #1 Opublikowano 3 Lutego 2015 witam czy moglby mi ktos sprawdzic czy ten schemat bedzie dzialal chodzi czy bedzie mieszal wode czyli zeby woda przechodzila przez piec a po wlaczeniu pompy zeby mieszalo wode dodam ze piec ma wezownice z gory dzieki
sambor Opublikowano 3 Lutego 2015 #2 Opublikowano 3 Lutego 2015 Fajnie , że piec ma wężownicę, teraz odpowiedz czy ta wężownica jest przystosowana do wody pitnej - czy ma atest, czy sam zasobnik ma atest do wody pitnej? Jaka ma być moc wężownicy i pojemność zbiornika? Jak zabezpieczysz wnętrze wężownicy przed szybkim narastaniem kamienia wewnątrz wężownicy. Podobnie sprawa ma się z pompą , która w 99% jest dopuszczona do pracy w wodzie o twardości nie przekraczającej 20 st niemieckich. Jak to wszystko ogarniesz, i dodasz 2 zawory zwrotne , zawór bezpieczeństwa 6bar i naczynie przeponowe do CWU to może będzie działało. Ale szczerze to odpuść taki pomysł. Pozdr.
roman0027 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 4 Lutego 2015 Witam nie wiem jakiej mocy jest ta wezownica ale po nagrzaniu pieca do 60c mozna sie spokojnie wykapa w wannie w bardzo cieplej wodzie do tej pory ta wezownica funkcjonowala ze do pieca wpada zimna woda i idzie potem bezposrednio na krany chcialem zeby zima kiedy sie pali w piecu w zimie ozna bylo gromadzic wode ciepla w bojleze obok 80l bojler nie ma wezownicy.A co atestow to razej tak piec firmy osiek bud z wezownica do cieplej wody pozdrawiam
Gość mak Opublikowano 4 Lutego 2015 #4 Opublikowano 4 Lutego 2015 Wężownica do grzania przepływowego i żadna ciepła woda nie będzie się gromadzić w podgrzewaczu! Schemat jest błędny.
Gość mak Opublikowano 4 Lutego 2015 #6 Opublikowano 4 Lutego 2015 Tu Ty musisz napisać coś więcej o podgrzewaczu. Schemat jest błędny.
roman0027 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #7 Opublikowano 4 Lutego 2015 piec c.o zasypowy na eko groszek 30 kw wbudowana wezownica do podgrzewania wody firmy kotlobud osiek kmg1
roman0027 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #8 Opublikowano 4 Lutego 2015 jesli ma ktos inne propozyje schematu to chetnie przyjme
majschi Opublikowano 4 Lutego 2015 #9 Opublikowano 4 Lutego 2015 witam Wykorzystanie zasobnika bez wężownicy w Twojej instalacji wymaga użycia pompy cyrkulacyjnej cwu np takiej http://pompy-grundfos.pl/prestashop/index.php?id_product=13&controller=product Moim zdaniem nie warto na siłę upierać się przy starym zasobniku tylko kupić taki który posiada wężownicę Chyba że bardzo chcesz to możesz tak
roman0027 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #10 Opublikowano 4 Lutego 2015 wreszcie odpowiedz na temat dzieki majschitylko ze ten bojler ma dopiero dwa lata chciabym go nadal wykorzystywac. mam tylko jeden problem bo u ciebie na rysunku sa 4 punkty do zasobnika a umnie tylko dwa wlot i wylot wody i moje pytanie brzmi czy to bedzie mieszalo wode tak jak na zal rysunku
sambor Opublikowano 4 Lutego 2015 #11 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja ci podpowiem jak to zrobić - odetnij zasilanie zimnej wody np zaworem , ale przed miejscem wpięcia pompy, jak pompa będzie spełniała swoją rolę - czyli na nagrzejesz zasobnik to możesz takie przełączanie zautomatyzować stosując elektrozawór zawór załączany razem z pompą, tylko trzeba zaw bezp na zimnej wodzie i naczynie przeponowe także na zimnej wodzie.. Tylko pompa musi być do cyrkulacji wody pitnej
majschi Opublikowano 4 Lutego 2015 #12 Opublikowano 4 Lutego 2015 Myślałem że cena pompy zniechęci Cie do realizacji tego projektu Ale skoro koszty nie grają roli to wymyśliłem coś takiego z wykorzystaniem czujnika przepływu http://www.desto.pl/chlodnictwo/automatyka-chlodnicza/regulatory-poziomu-cieczy/fqs-flow-switch-czujnik-przeplywu
roman0027 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor #13 Opublikowano 5 Lutego 2015 sambor nie rozumie po co to naczynie przeponowe
sambor Opublikowano 5 Lutego 2015 #14 Opublikowano 5 Lutego 2015 Naczynie przeponowe po to aby instalacja wyglądała bardziej profesjonalnie ;) A na poważnie - masz w inst ok 90 litrów wody, jak podgrzejesz tą wodę to ona się rozszerzy o ok 4% - aby nie rozwaliło instalacji i armatury w celu stabilizacji ciśnienia w układzie stosuje się naczynie przeponowe
roman0027 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor #15 Opublikowano 5 Lutego 2015 ale bojler posiada zawor bezpieczenstwa nie wystarczy???
sambor Opublikowano 5 Lutego 2015 #16 Opublikowano 5 Lutego 2015 Nie , nie wystarczy, może za każdym podgrzaniem kapać z ZB - a chyba nie o to chodzi.
Gość mak Opublikowano 6 Lutego 2015 #17 Opublikowano 6 Lutego 2015 Nie brnij w realizację tego chorego pomysłu bo nic z tego nie będzie.
roman0027 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor #18 Opublikowano 6 Lutego 2015 mak z przyroscia musze ci powiedziec ze dziala :) podziekowania dla majschi i samborzamykam temat
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.