gatek Opublikowano 29 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Witam Palę ekogroszkiem, zazwyczaj stosowałem sadpal ale jego aplikacja na dłuższą metę nie jest wygodna, gryzie w nos i śmierdzi (ciekawe czy nie szkodzi). Szukam jakiejś alternatywy najlepiej do stosowania w zasobniku, nie szkodliwa dla zdrowia, otoczenia i pieca. http://allegro.pl/kalnit-srodek-czyszczenia-komina-pieca-nie-sadpal-i4990170656.html http://allegro.pl/nitrolen-sp-200-saszetek-hit-nie-sadpal-spalsadz-i5001938033.html http://allegro.pl/hit-wypala-sadze-nie-sadpal-spalsadz-catalit-5kg-i4965784097.html http://allegro.pl/spalsadz-5kg-wypala-sadze-nie-sadpal-catalit-hit-i4884704360.html ktoś coś może o tych środkach powiedzieć ? Każdy ma ten sam marketingowy bełkot z którego w sumie nic nie wynika.
mlodzieniec Opublikowano 29 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Używałem krótko sadpalu w zasypowym ale juz nie używam, palę na wyższej temp. i nie ma problemu z czyszczeniem wymiennika, osad jest suchy i lekko schodzi szczotką, a jak sie pojawi warstewka smolista, to po przepaleniu ostrzejszym sama sie odkleja od wymiennika i tylko strącam szczotką. I Tobie radze zmienić sposób palenia a nie truć się chemią.
spidoman Opublikowano 29 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Sadpal najlepiej bezpośrednio na żar, do podajnika bym nie radził bo to cienka blaszka.
mlodzieniec Opublikowano 29 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Instrukcja zaleca sypanie na żar, bo zasobnik będzie korodował a preparat działa w wysokiej temperaturze. Tylko pytanie, po co sie go używa. Bo ani on nie zmniejsza spalania, ani cudownie nie oczyszcza kotła czy komina. Pewnie, coś tam działa i łatwiej się czyści ale w dobrze eksploatowanym kotle nie powinno byc ani smoły na wymienniku, ani w kominie, a nawet jak jest, to sadpal tego nie usunie. A jak elegancko koroduje dach samochodu zaparkowanego koło domu, no po prostu cudne bąble z rdzy. :angry: O blaszanym dachu nie wspomnę.
Juzef Opublikowano 29 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Szukam jakiejś alternatywy najlepiej do stosowania w zasobniku, nie szkodliwa dla zdrowia, otoczenia i pieca.Najpierw się nam tu zwierz, czego oczekujesz po stosowaniu takiego specyfiku. Zmniejszenia spalania? Czystszego kotła? Większość problemów, które te specyfiki mają przypudrować, lepiej jest rozwiązać (na poziomie konstrukcji kotła i sterowania jego pracą).
gatek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor #6 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Często poza eko palę drewnem i głównie wtedy stosuję sadpal ale jak pisałem jego smród i skład mnie powala. Czasem jak palę eko dodaje trocinę która mimo że jest sucha trochę bardziej syfi chociaż i tak jest to nic w porównaniu do węgla który został mi z zeszłego roku.. (w tym roku planuje go wykończyć). Chciałem sobie trochę ułatwić życie, niestety nie w każde miejsce jestem w stanie dojść Przy paleniu „normalnego” eko nic nie dodaje i nie mam większych problemów z czystością kotła, staram się czyścić raz w tygodniu i zawsze robię to do blachy. Nie mam żadnych odklejających się plastrów tylko równy cieniutki osad który bez problemów przy skrobaniu zamienia się w pył. BTW: jakich narzędzi użycie do czyszczenia kotłów ? Piszecie o jakiś szczotkach... → młody palacz bez doświadczenia
Juzef Opublikowano 29 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Często poza eko palę drewnemTo nie jest kocioł do palenia drewnem. To jest kocioł podajnikowy, który został zaprojektowany do dobrego spalania ekogroszku. Ruszt awaryjny zapewnia przeżycie w razie gdyby był trzaskający mróz, a tu podajnik się zepsuje. Nikt nie próbował nawet uczynić palenia na nim wygodnym i czystym, dlatego takie będą efekty. Do czyszczenia nic lepszego od szczotki drucianej, ew. szpachelki, ludzkość nie wynalazła. Sadzę tym usuniesz, a na smołę jedyny sposób to jej nie produkować.
mlodzieniec Opublikowano 30 Stycznia 2015 #9 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Wpisz w szukajkę "szczotka wycior" i dobierz średnicę do wymiarów kanałów spalinowych Twego kotła, a w kanciaste zakamarki dotrzesz gracką, taki kawałek pręta z prostokątną blaszka na końcu. Czasem ona ma inny kształt niz prostokąt a np. trapez jakiż ale ogólnie każda podobnie czyści. Wejdź do najbliższego sklepu narzędziowego czy marketu budowalnego, kupisz takie cudeńka za kilka - kilkanaście zł.
spidoman Opublikowano 30 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Tutaj masz wszystko do czyszczenia http://www.domer.pl/category/czyszczenie-kotla-wyciory-szczotki-sadpal-spalsadz
gatek Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor #11 Opublikowano 30 Stycznia 2015 wycior mam w kilku rozmiarach jeden do płomieniówek i dwa do rusztu. Do tego klasyczna szczotka druciana np do deflektora. Skrobak mam ale go nie używam bo się narobisz i nic tym nie zrobisz, motyka lepsza i wygodniejsza. Przydałaby się płaska szczotka na trzonku, do tylnej ścinaki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.