Gość mak Opublikowano 21 Stycznia 2015 #51 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Możliwe. Są tak sterowane wszystkie ciepłownie czy węzły cieplne. W domu też można tak sterować stosując na grzejnikach zawory termostatyczne i zawór nadmiarowo-upustowy i przeważnie działa całkiem poprawnie.. Sterownik pogodowy dobiera temperaturę zasilania według zadanej krzywej, a temperaturę pomieszczenia ustawia się na zaworach termostatycznych przy grzejnikach Gorzej jest z podłogówką tu niestety dobre efekty uzyskuje się stosując zdalne sterowanie (przy kotle gazowym) dla obiegu grzewczego . Ale twoim podstawowym problemem jest nie sterowanie ale błędnie wykonana instalacja
kozi291 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #52 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ale twoim podstawowym problemem jest nie sterowanie ale błędnie wykonana instalacja Rozumiem że powinny być odseparowane obwody grzejnikowy i podłogowy tzn. po dwie rury pex doprowadzone do kotłowni osobno na grzejniki i podłogę i to spięte w kotłowni sprzegłem i zawór 3D z siłownikiem do podłogówki też w kotłowni - czy tak ?
kozi291 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #54 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Rozumiem ale na dzień dzisiejszy nie wykonalne :( - muszę ratować to co mam i znaleźć najlepsze rozwiązanie. W załączniku zamieściłem jeszcze jeden schemat - i pytanie czy bedzie dzialał pogodowo ? Czy w takim układzie ze sprzęgłem pompa w piecu musi pracować cały czas ? Jaką krzywą wybrać - a tym samym temperature zasilania ? Pytam o taki układ ponieważ zauważyłem że jesli pompa chodziła cały czas w obowdzie grzejnikowym i podłogi w łazience to podłogówka lepiej działała była bardziej stabilna no i grzejniki też były dłużej ciepłe no i temp. odczuwalna była lepsza.
kozi291 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Rozumiem, że ten schemat jest tak do bani, że nie chcecie komentować ?
majschi Opublikowano 22 Stycznia 2015 #56 Opublikowano 22 Stycznia 2015 schemat jest jak najbardziej ok Kocioł pracuje cały czas z temperaturą sterowaną pogodowo O temperaturę na dole dba zawór 3d z siłownikiem sterowany czujnikiem wewnętrznym Jeśli grzejniki u góry nie są dobrane prawidłowo to o temperaturę w pomieszczeniach zadbają termostaty Jednym słowem bajka
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2015 #57 Opublikowano 22 Stycznia 2015 W poście #40 podałem ci link do identycznego problemu z identycznym kotłem - poczytaj i wyciągnij wnioski. Pisać tego samego co dwa dni mi się nie chce. Z resztą ty nie czytasz ze zrozumieniem np pisałem że obie pompy i zaw 3-D w kotłowni a ty z uporem maniaka rysujesz je na piętrach. jak chcesz zmieniać to raz a dobrze a nie po trochu. Piszesz że trzeba skuć , to weź tego popaprańca i sam skuj mu .... Męczysz 4 identyczne tematy od ponad roku - (chyba już 15 miesięcy) i dalej d....a czumu tego nie poprawiłeś rok temu? Myślałeś że zmienią sie prawa fizyki , niestety to nie rząd , prawa są niezmienne. Wszystko w tym temacie zostało powiedziane. pozdr. PS Widzę że kolega cie pochwalił, ja niestety , nie
kozi291 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor #58 Opublikowano 23 Stycznia 2015 schemat jest jak najbardziej ok Kocioł pracuje cały czas z temperaturą sterowaną pogodowo O temperaturę na dole dba zawór 3d z siłownikiem sterowany czujnikiem wewnętrznym Jeśli grzejniki u góry nie są dobrane prawidłowo to o temperaturę w pomieszczeniach zadbają termostaty Jednym słowem bajka Czy można podmienić tą pompę w kotle na adaptacyjną ?
sambor Opublikowano 23 Stycznia 2015 #59 Opublikowano 23 Stycznia 2015 To pytanie do serwisu kotła. Może tak, może nie. Rozwiązanirm alternatywny jest sprzęgło hydrauliczne i pompa (pompy) adaptacyjne za sprzęgłem,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.