Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niedogrzana Łazienka Lub Pokoje

kozi291

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możliwe. Są tak sterowane wszystkie ciepłownie czy węzły cieplne. W domu też można tak sterować stosując na grzejnikach zawory termostatyczne i zawór nadmiarowo-upustowy i przeważnie działa całkiem poprawnie.. Sterownik pogodowy dobiera temperaturę zasilania według zadanej krzywej, a temperaturę pomieszczenia ustawia się na zaworach termostatycznych przy grzejnikach Gorzej jest z podłogówką tu niestety dobre efekty uzyskuje się stosując zdalne sterowanie (przy kotle gazowym) dla obiegu grzewczego . Ale twoim podstawowym problemem jest nie sterowanie ale błędnie wykonana instalacja

Opublikowano

Ale twoim podstawowym problemem jest nie sterowanie ale błędnie wykonana instalacja

Rozumiem że powinny być odseparowane obwody grzejnikowy i podłogowy tzn. po dwie rury pex doprowadzone do kotłowni osobno na grzejniki i podłogę i to spięte w kotłowni sprzegłem i zawór 3D z siłownikiem do podłogówki też w kotłowni - czy tak ?

Opublikowano

Rozumiem ale na dzień dzisiejszy nie wykonalne  :( - muszę ratować to co mam i znaleźć najlepsze rozwiązanie.

W załączniku zamieściłem jeszcze jeden schemat - i pytanie czy bedzie dzialał pogodowo ? 

Czy w takim układzie ze sprzęgłem pompa w piecu musi pracować cały czas ? Jaką krzywą wybrać - a tym samym temperature zasilania ?

Pytam o taki układ ponieważ zauważyłem że jesli pompa chodziła cały czas w obowdzie grzejnikowym i podłogi w łazience to podłogówka lepiej działała była bardziej stabilna no i grzejniki też były dłużej ciepłe no i temp. odczuwalna była lepsza.

post-55975-0-18275900-1421838663_thumb.jpg

Opublikowano

schemat jest jak najbardziej ok 

Kocioł pracuje cały czas z temperaturą sterowaną pogodowo 

O temperaturę na dole dba zawór 3d z siłownikiem sterowany czujnikiem wewnętrznym 

Jeśli grzejniki u góry nie są dobrane prawidłowo to o temperaturę w pomieszczeniach zadbają termostaty 

Jednym słowem bajka 

Opublikowano

W poście #40 podałem ci link do identycznego problemu z identycznym kotłem - poczytaj i wyciągnij wnioski.

Pisać tego samego co dwa dni mi się nie chce.

Z resztą ty nie czytasz ze zrozumieniem np pisałem że obie pompy i zaw 3-D w kotłowni a ty z uporem maniaka rysujesz je na piętrach.

jak chcesz zmieniać to raz a dobrze a nie po trochu.

Piszesz że trzeba skuć , to weź tego popaprańca i sam skuj mu .... 

Męczysz 4 identyczne tematy od ponad roku - (chyba już 15 miesięcy) i dalej d....a

czumu tego nie poprawiłeś rok temu?

Myślałeś że zmienią sie prawa fizyki , niestety to nie rząd , prawa są niezmienne.

Wszystko w tym temacie zostało powiedziane.

pozdr.

PS

Widzę że kolega cie pochwalił, ja niestety , nie

Opublikowano

schemat jest jak najbardziej ok 

Kocioł pracuje cały czas z temperaturą sterowaną pogodowo 

O temperaturę na dole dba zawór 3d z siłownikiem sterowany czujnikiem wewnętrznym 

Jeśli grzejniki u góry nie są dobrane prawidłowo to o temperaturę w pomieszczeniach zadbają termostaty 

Jednym słowem bajka 

Czy można podmienić tą pompę w kotle na adaptacyjną ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.