Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niedogrzana Łazienka Lub Pokoje

kozi291

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jesli ukąłd pracuje prawidłowo ,a jaką temp masz na kotle i jaki to kocioł kondensat ?

Opublikowano

masakra jakaś, wg pogody to teraz powinienes miec max 30-35st, a pompa jest elektroniczna czy zwykła w kotle ?

Opublikowano

Nie wiem wydaje mi się ze zwykła. No i tyle mam jak czujnik zadeyduje że załaczyć kocioł i grzać to podaje jakieś 35 na układ.

W załaczniku jeszcze shemat mojej instalacji + c-mix

Na wiosnę dodam sprzęgło i osobną pompę na grzejniki.

post-55975-0-73218400-1421593099_thumb.jpg

Opublikowano

no jak zwykła pompa imitacja sterownnia plus niby kocioł kondensacyjny, to łącznie jakas masakra, ale doprowadź układ do ładu i tyle

Opublikowano

no prawdziwy kondensat ma pompe elektroniczną, aby utrzymywac kocioł w kondensacji nawet przy 70st zasilania, jesli jest zwykła pompa to kondensacja sie konczy przy około 55st ,a po drugie jak jest pompa elektroniczna to jeszcze kwestia jej ustawin, bo jak kocioł dochodzi do temp to ta pompa wchodzi na moc min ograniczajac przepływ ,no ksiazke mozna by napisac to trzeba poustawiac na obiekcie a nie przez forum

Opublikowano

Informuje że po zmniejszeniu przepływu z 4 na 3 na wszystkich grzejnikach i po zwiększeniu w grzejniku łazienkowym przepływu z 4 na 7 w łazience jest ciepło.

Opublikowano

Proszę o potwierdzenie czy taki układ będzie działał pogodowo ?

Na wiosnę planuje założyć sprzęgło i pompę Alpha 2 do grzejników - ale to juz większ przeróbka.

post-55975-0-19915500-1421765505_thumb.jpg

Opublikowano

Reszta jest dobrze, czujnik powinien być za regulacją, czyli za pompą podłogówki, tak samo ten od grzejników za pompą grzejników, której jeszcze nie masz.

Tu był podobny temat, z instalacją na kotle tego samego producenta.  https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18917-rozdzielacz-pod%C5%82og%C3%B3wki-ma%C5%82e-przep%C5%82ywy/page-4?do=findComment&comment=207497

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie odnośnie zmniejszania lub zwiększania przepływu na grzejnikach - czy to jest równoznaczne ze zmniejszaniem lub zwiększaniem mocy grzejnika ? 

Opublikowano

To gdybym nie musiał zwiększyć mocy i przepływu w łazience to najlepszym rozwiązaniem jest otworzyć przepływ we wszystkich grzejnikach na maksa ?

Jeszcze jedno czemu producent ustawił je wszystkie na 4 a nie na 7 ?

Opublikowano

Zawsze tak producent ustawia zawór w średnim położeniu aby łatwiej było przeprowadzić regulację, jakbyś dał wszystkie grzejniki na 7 to pewnie pompa by nie wydoliła ( ta w kotle)

Opublikowano

Czy nie lepszym rozwiązaniem było by założyć rotametr na pętli podłogówki i w ten sposób regulując grzejnikami wyregulować przepływ podłogówki w łazience ? Bo teraz to działam trochę w ciemno bo tak naprawdę nie wiem jak duży jest przepływ przez podlogówkę.

Opublikowano

Jeżeli tylko masz miejsce na dolnym rozdzielaczu ,to może się uda miedzy rozdzielaczami pociągnąć 2x PEX16,

Wtedy w górnym rozdzielaczu tylko łączenie pex-ów i odpowietrznik.

Opublikowano

Czy możliwe jest sterowanie pogodowe bez czujnika temp wewnętrznej w moim przypadku ISENSE ? Czy zawsze musi być czujnik temp wewnerznej do pracy pogodowej ?

Opublikowano

Jeżeli tylko masz miejsce na dolnym rozdzielaczu ,to może się uda miedzy rozdzielaczami pociągnąć 2x PEX16,

Wtedy w górnym rozdzielaczu tylko łączenie pex-ów i odpowietrznik.

Niestety nie ma szans na przeciagnięcie pex między rozdzielaczami bez kucia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.