marcino88 Opublikowano 7 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Jakim pelletem ogrzewacie u siebie? Jaki jest obecnie najlepszy na rynku?
sambor Opublikowano 7 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam Barlinek i Lava Stelmetu, nie wiem czy są "najlepsze", ale mi już 4 sezon pasują. Sprawdzałem wielu producentów i zawsze wracałem do w/w Pozdr.
Patrol Opublikowano 8 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Ostatnio kupiłem Lave 6mm i ma bardzo drobne (połamane) granulki w większości nie przekraczające długością 10mm, średnio bobki nawet po 5mm, przy tym "kurzy" (pył w worku i przy samym zasypie zasobnika leci tego sporo). Przez to zrezygnowałem z poprzedniego, lokalnego, dostawcy, bo rok temu miał ładne regularne kilkucentymetrowe pellety bez pyłu (no name z przewagą dębiny), a ostatnio syf w workach przesłaniał cały widok na zawartość, więc podziękowałem, bo nie mam zamiaru dławić podajnika. W Lavie 6 było tego wprawdzie mniej, ale mimo to jestem ciekawy czy to kwestia przechowywania/wilgoci po stronie dostawcy, czy produkcja nawala. Testowo kilka dni temu wziąłem Barlinek F1 Power 8mm i przy tej wielkości brak pyłu/kurzenia, zasobnik po pełnym załadunku czysty. Lavy 8mm jeszcze nie miałem, stąd pytanie jak to u Was wygląda?
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Lavy 8mm jeszcze nie miałem, stąd pytanie jak to u Was wygląda? Lava 8 podobnie jak 6 jest krótka- prawie kwadratowa, pył w ostatnim roku się niestety pojawił w większych ilościach , 2-3 lata temu był z mniejszą ilością pyłu. Dla mojego podajnika i kotła nie mogą być za długie pellety, więc Lava , która jest prawie sześcienna w kształcie pasuje mojemu kotłowi, ostatnie palę Barlinkiem z Ukrainy i niektóre kawałki są za długie - potrafią zablokować podawanie. Jak jest dużo pyłu to trzeba zasobnik na paliwo częściej czyścić z tego syfa , gdyż potrafi zablokować podawanie. Pył nie przechodzi przez podajnik, zostaje na dnie zasobnika.
Patrol Opublikowano 8 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Przynajmniej wiem, że moje obserwacje dot. ilości pyłu w workach ktoś potwierdza, bo dostawca rozkłada tylko ręce mówiąc "takie dostajemy". Mam zestaw Pellas (X mini), więc podajnik daje radę z większymi, tzn. normalnymi kawałkami, a przy kurzącej drobnicy konieczne częstsze czyszczenie rury ze sprężyną (gdzie może pojawiać się jeszcze dodatkowe zmielenie i tak leciwych już bobków). Wygląda na to, że przy produkcji z wilgotnością się nie wstrzelili. Syf powoduje u mnie zmianę strumienia podawanego paliwa. Samo przejście z 6mm (Lava) na 8mm (F1) to mniejsze podawanie o ok 500g/h. Zobaczę po zużyciu całego zasobnika jak będzie wyglądać kwestia czystości. Lave mam za 950pln/1005kg z transportem i częściowym rozładunkiem (kierowca połowę sam przerzuci), a F1 chodzi po 970pln/990kg. Tak czy siak wszystko za drogie. Jakie ceny macie?
marcino88 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor #7 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Dzięki za wyczerpujące info na temat pelletów. Dzięki wam dużo mogłem się dowiedzieć. A dostanę info jaka jest kaloryczność takiego pelletu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.