Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palenie Deskami Po Budowie

szoku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam dosc duzo desek po budowie i z rozbiurki starych krokwi i calego dachu , pytanie czy takim drzewem moge palic w piecy deski sa przewaznie pomalowane wapnem ok 20 letnim a stare krokwie sa napuszczane ropa okolo 30 lat temu

Opublikowano

A jak sie ma to wzgledem pieca i komina

Ja palę na full, nie na miarkowniku czy sterowniku, lecz ze stałymi nastawami powietrza, drewno to paliwo dla mających czas lub bufor ciepła

Jak masz czas to dokładasz po trochu aby się paliło bez przekraczania temp zadanej, jak masz bufor to ładujesz do pełna i spalasz nie przejmując się co i jak.

Przy temp na kotle 70C i więcej komin jest czysty.

Opublikowano

Witam posiadam dosc duzo desek po budowie i z rozbiurki starych krokwi i calego dachu , pytanie czy takim drzewem moge palic w piecy deski sa przewaznie pomalowane wapnem ok 20 letnim a stare krokwie sa napuszczane ropa okolo 30 lat temu

Tylko pytanie jaki masz kociołek... bo jeśli gs to niestety 70% wartości grzewczych pójdzie niespalone w atmosfere... więc tylko zutylizujesz drewno... dużo podkładania do kotła i mały efekt... wiem bo niedawno trenowałem drewno i gs-a....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.