Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Kotła Ling 15Kw

Gość Visitor1230

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem calkiem nowy ale czesto tu zagladalem. Wracajac do tematu.

Pol domu 75mm². Strasze budownictwo. Nieocieplony. Mur 50 z pustka wewnatrz. Okna plastikowe.

Piec Ling 15KW na groszek z podajnikiem slimakowym, instalacja miedziana, termostaty, grzejniki panelowe zawor cztrodrogowy womix zamontowany po przerobce instalacji w lipcu tego roku. Sterownik Geco. Jedna pompa CO za zaworem z kula do grawitacji i pompa CWU z zaworem zwrotnym.

Meczylem sie piec sezonow( przed przerobka ) z buforem, ktory to nigdy nie zostal odpowiednio popodlaczony, sterowany itd. Wywalilem w cholere.

Zawor 4D na razie sterowany recznie. Sterownik zaworu wrocil wlasnie z reklamacji i czeka na montaz. Tech 431N i Panel pokojowy ST280

Pompa obiegu CO sterowana tylko od sterownika pokojowego Auraton na chwile obecna. Zawor 4D na noc pozycja 4 na dzien 5. Temp w dzien 22, w nocy 20,5°. Temperatura na dzien od 15.00 do 21.00

Sterownik pieca dziala niezaleznie od calej reszty. Nastawy na chwile obecna:

temp zadana 65

czas podawania 6

czas postoju 70

czas pracy w podtrzymaniu 20 min

czas przedmuchu w podtrzymaniu 90s

zaslona wentylatora otwarta w 30% -40%

Zyzycie groszku na chwile obecna 25kg na 6 dni! Sam w to nie moge uwierzyc, ze po przerobce sa takie efekty. W poprzednim sezonie w okresie wczesnej jesieni worek starczal na max 3 dni. Przy obecnych nastawach zadnych spiekow. Zadnego niedopalonego wegla z czym zawsze walczylem. Chyba zrozumialem nareszcie jak ustawic piec i w konfiguracji z zaworem 4D dziala idealnie.

Kluczem do wszystkiego jest to zeby nie zamykac 4D w trakcie uzyskania temp. w pomieszczeniach. Mam w tej chwili reczne i takie zachowam po zainstalowaniu automatyki. Zawor powinien byc otwarty na minimum 30% w czasie gdy temperatury mamy uzyskane w pomieszczeniach. Ogrzewanie dziala wtedy grawitacyjnie i wiekszosc temp wytwarzanej w trakcie dzialania pieca w podtrzymaniu jest oddawane na dom a nie ucieka w komin. przez wiekszosc doby temperatura w domu nie spada a pompka CO dostaje sygnal z pokojowego wyjatkowo rzadko. Bywa ze noca nie zalacza sie chyba wogole.

Brak spiekow to wiadomo, ze jakosc wegla, ilosc powietrza a dla niespalonego wegla najwazniejszy jak sie okazalo jest czas pnadmuchu w podtrzymaniu jak i tez w trakcie normalnej pracy kotla. Jezeli piec rzadko sie zalacza to pracuje w podtrzymaniu. Zwiekszony czas nadmuchu dobrze rozpala wegiel w tym trybie a otwarty 4D oddale to grawitacyjnie na dom.

Dam znac jakie beda efekty po podlaczeniu sterownika zaworu.

Nie przerabiaj wiecej bo zaraz zaczniesz produkowac ekogroszek

:) chyba zrobię u siebie też jakieś przeróbki

W moim przypadku jest tak, ze musze sie calkowicie przestawic w wymyslaniu nastawow po zmianach. Podejrzewam, ze jeszcze "pomieszkam w kotlowni zeby ustalic prawidlowe nastawy dla sterownika zaworu 4D. No z nastawami pieca na zime tez bedzie trzeba pokombinowac. W poprzednoich sezonach czas podtrzymania mialem ustawiony na 40 do 50 min i czasy nadmuchu 20 sek. Piec wchodzac w tryb pracy tracil temperature. Tzn spadalo o 3 do 4 stopni. Skracajac czas do 20 min i zwiekszajac nadmuch mam caly czas konkretny zar. Piec wchodzi w tryb pracy, zaczyna dogrzewac i nie wystepuje spadek temp. Piec szybciej tez osiaga zadana temperature. Ponadto przed przebudowa mialem zamontowany zawor zwrotny na obiegu CO. Co akurat u mnie okazalo sie bledem.

Do myslenia dal mi kilka miesiecy temu jeden wpis na forum. Nie pamietam czy na tym. Ze wykluczajac juz inne czynniki majace wplyw na uzyskanie zadanych temperatur w pomieszczeniach, bledem jest zamykanie ukladu ( zawor 4d ze sterownikiem). Obieg domowy sie wychladza i na ponowne podgrzanie traci sie zbyt wiele energii czyli wegla to raz. Ponadto jezeli grzejnik jest lekko cieply przy np 21°C w domu jest wiekszy komfort cieplny niz przy 22°C i zimnym grzejniku. Wydalo mie sie troche dziwne takie twierdzenie. Ale po wprowadzeniu w zycie okazalo sie, ze to dziala. I podobno wlasnie z takich w/w przyczyn wiekszosc ludzi, ktorzy przeszli na odrzewanie gazowe czy olejowe przy niby normalnych temperaturach marzna w domach.

A te twoje 2800 kg tez moze wydac sie podejrzane. A zwlaszcza 50 kg czarnego zlota na tydzien przy 110m² :huh:

• 1 miesiąc temu...
Gość Visitor1230

Nie wiem dudus czy powninienes sugerowac sie moimi ustawieniami. Wszyscy mi powtarzaja ze powninienem palic na nizszych temp. i ustawic piec na bardziej stalopalny tryb. Mam bardzo prosty sterownik. Podawanie w podtrzymaniu mam 7 sek  co 20 min i do tego dmucha 45 sek. Moze zle to w opisie ujalem jako przedmuch. Nie mam opcji, ze miedzy podawaniem co te 20 min moge ustawic przedmuchy. Nie mam tez mozliwosci ustawienia modulacji nadmuchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.