marek206 Opublikowano 7 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam jestem tutaj pierwszy raz i prosiłbym o odpowiedź na następujące pytania: Otrzymałem w spadku dom, który próbuję wynająć. Problemem okazuje się piec z podajnikiem na ekogroszek. Potencjalnych interesantów odstrasza właśnie ten piec, podobno bardzo drogi w utrzymaniu. 1) O ile procentowo jest droższe opalanie groszkiem niż węglem (albo mułem) ? 2) Czy jest możliwa przeróbka takiego pieca na opalanie zwykłym węglem? Jeśli tak, to jaki koszt ? Dziękuje za odpowiedzi. Marek
majschi Opublikowano 7 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2014 witam Najprościej skorzystać z kalkulatora kosztów ogrzewania np takiego http://www.mi-ka.pl/kalkulatory-on-line/kalkulator-kosztów-ogrzewania-domu-i-podgrzewania-cieplej-wody-uzytkowej/ Z którego wynika, że różnica w kosztach ogrzewania pomiędzy groszkiem a miałem jest minimalna ps nie wiem jakie będą koszty opalania muła bo to już raczej podlega pod kodeks karny jako znęcanie się nad zwierzętami pozdrawiam
mlodzieniec Opublikowano 8 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2014 A groszek to przepraszam co jak nie węgiel? Tylko drobniejszy. Jakby kasza peczak była lepsza od drobnej, Ad 2. Palić zwykłym można w podajniku awaryjnie, więc na piechotę, a nie o to chodzi, by ktos mieszkał w kotłowni mając kocioł automatyczny. Po prostu ludzie boją się takiego ogrzewania, bo nie wiedzą, z czym to się je. Strach przed nieznanym. To jakby ktoś całe zycie jeździł benzyniakeim a tu mu dają diesla. Poza tym napisz, co to za kocioł, ile m2 ogrzewa, bo może masz smoka 25 kW na dom 100 m2 i stąd koszty ogrzewania sa kosmiczne. Jakby nie liczyć, to opinie ludzi przechodzących na węgiel z gazu czy oleju sa raczej pozytywne, mimo wiekszej ilości pracy, jaką trzeba wlozyć, to wychodzi średnio ok. 40% taniej ogrzewać groszkiem niz płynnymi paliwami. Oczywiście przy prawidłowo dobranym kotle i dobrym węglu.
mlodzieniec Opublikowano 8 Grudnia 2014 #4 Opublikowano 8 Grudnia 2014 A jak się bardzo boją, to moga wymienic kocioł podajnikowy na zasypowy albo wpiąć go jako dodatkowy do instalacji, o ile warunki pozwalaja, tylko nie wiem, po co takie zabawy w śmieciucha skoro już jest podajnik. Zbędna komplikacja. Koszty wymiany czy dołączenia drugiego kotła? Przy cenie kotła na poziomie 3 tys zł to z montażem i akcesoriami 5 tys powinno wystarczyć. Może i 4 z kawałkiem styknie, ale lepiej zakładac więcej i mieć trochę zapasu.
marek206 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor #5 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Bardzo dziekuje majschi i mlodziencowi za pomocne odpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.