Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła - Dom 120 M2

adamo159

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Muszę kupić nowy kocioł - mój wybór najprawdopodobniej Defro KDR2 z miarkownikiem.

Dom wolnostojący (w obrysie 10x8,4 m), piwnica, parter, piętro, poddasze - powierzchnia użytkowa ~ ok120m2 , ściany : cegła kratówka czerwona 42 cm + styropian 5cm z frezem, okna nowe pcv, szyby zespolone podwójne, strych docieplony - na stropie styropian 6 cm. Wysokość pomieszczeń 2,4 m. W użytku bojler 80l , choć poza sezonem grzewczym mam bojler elektryczny.

I teraz pytanie - co lepiej wybrać KDR2 12 kw czy 15 kw. 

Jeśli ktoś ma i używa w/w kotłów to proszę o informację jak się sprawują - jak jest z ich stałopalnością i na jak długo starcza jeden zasyp - i przy jakich warunkach na zewnątrz i temperaturze w domu.

Liczę na odzew i pomoc. 

Opublikowano

Kubatura spora , ocieplenie nie powala zwłaszcza stropu . Proponuję 15 kw  pod warunkiem że palone będzie po ludzku  od góry .

Jeżeli jednak masz zamiar palić non stop a może się tak zdarzyć przy takim ociepleniu i przeciągających się dwucyfrowych mrozach np. ponad tydzień to proponował bym jednak dolniaka .

Co do stałopalności to zależy czym palisz lub czym będziesz palił a o tym nic nie napisałeś .

Opublikowano

Przy paleniu non stop wystarczy np. KSGW Zgoda 11 kW, dolne spalanie, w miarę dobra konstrukcja, cena umiarkowana. Ten Defro KDR2 to górniak, czyli za każdym razem od nowa rozpalanie. Jeden zasyp w tym dolniaku powinien wystarczyc na ok. 12 godzin, mój wytrzymuje 14 - 16, aktualnie na 20 kg jadę 18 godzin a dom podobny i bez żadnego docieplenia ścian, w dodatku na otwartej przestrzeni.

Opublikowano

Witam

Kocioł kupiony :)

Zdecydowałem się tak jak pisałem na Defro KDR 2 - 15kw z miarkownikiem - bez nadmuchu. Górniak - ale z dobrymi recenzjami - palenie oczywiście od góry :)

Teraz tylko zamontować. Dodam tylko do istniejącej instalacji grawitacyjnej zawór czterodrożny - zobaczymy jak się sprawdzi.

Jeśli ma ktoś ciekawe obserwacje względem tego kotła - proszę o info. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Tylko na grawitacji to średnio widze działanie zaworu 4D, musisz miec pompe bo jak podmieszać wodę, ona sobie poplynie tam, gdzie ma łatwiej. Albo ja cos źle zrozumiałem. A sam zawór sprawdzi sie o tyle, o ile zostanie poprawnie zamontowany i uzywany.

Opublikowano

Strych słabo docieplony, jak w zimie nie korzystasz rozwiń wełnę na podłogę np 2-3x50 (casto 3 zł m2 za 50. Trzy warstwowo zamkniesz się w kwocie ok 800  ). Na wiosnę zwiniesz. Oszczędzisz na węglu, wolniej wychładzać się będzie dom. Temperatura się podniesie. A kocioł już kupiłeś przewymiarowany.

Opublikowano

Z tym przewymiarowaniem jest ciekawy problem - konsultowałem się względem wyboru z samym Defro - konsultant zebrał dane o domu i sam zalecił 15 KW a nie 12 KW. Z dwojga złego wolę ograniczyć wielkość mocy szamotem jeśli okaże się za duży. A jak sprawdzi się w użytkowaniu to się zobaczy. Aktualnie w piwnicy mam starego żeliwnego o mocy 15KW i paląc od góry sprawuje się bardzo dobrze - a właściwie sprawował się bo ciec zaczął :( Temperatura w domu 22-24 (bo lubię ciepełko) - na jednym zasypie węglem przy tem. na zewnątrz ~0 stopni trzyma ok. 12h (temp na piecu~55 stopni, na noc skręcam do ~40-45st.)

Opublikowano

Tak, tak, skręcaj na 40 na noc to za 3 lata kupisz następne Defro. Zamontuj zawór mieszający który obnizy temp. zasilania grzejników a na kotle utrzyma bezpieczną dla niego temp., najlepiej ok. 60 - 70 stopni.

Opublikowano

No to ja  mam pytania 2 odnośnie temp. zasilania:

1. na kotle 50 powrót 40 zalane glikolem bez kiszenia opału cały czas płomień?

2. na kotle 64 powrót 35 zalane glikolem?

oba warianty to zagrożenie dla kotła

Opublikowano

Można wpiąć w powrót kotła rurę powrotną z bojlera, zawsze to kilka stopni więcej.

Opublikowano

Tak, tak, skręcaj na 40 na noc to za 3 lata kupisz następne Defro. Zamontuj zawór mieszający który obnizy temp. zasilania grzejników a na kotle utrzyma bezpieczną dla niego temp., najlepiej ok. 60 - 70 stopni.

Pisałem - takie temperatury ustawiałem na starym żeliwnym - do Defro nie będę zmniejszał :) Przy starej instalacji mam tylko pompę , przy nowym będzie oprócz pompy co zawór mieszający . Zastanawiam się tylko czy dobrze by było zamontować do niego sterownik z siłownikiem - czy tylko ręcznie ustawiać. A co do powierzchni do ogrzewania - mam 120 m2 , ale doliczając do tego klatkę schodową, korytarze i skosy - bliżej 150 m2.

Co do zaworu czterodrożnego, a właściwie jego sterowania - znalazłem coś takiego :

http://www.e-heat.pl/silownik-zaworu-afriso-arm-343-sterownik-tech-st431n-p-2051.html

Miał ktoś z tym styczność? Warto zainwestować ? I jeśli dobrze zrozumiałem - wtedy ten sterownik przejmuje zadanie sterowania pompą co.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.