wacha1910 Opublikowano 4 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Witam, posiadam w swoim tunelu foliowym (6x30m) Kocioł zasypowy wysokosci 180cm i 45cm średnicy. Na kocioł założony jest kołnierz, a na spodzie zamontowany wiatrak, dzięki czemu kiedy piec dobrze się rozpali i włącze wiatrak, przez wyloty w kołnierzy wylatuje mi ogrzane powietrze które jest rozprowadzane przez cały tunel. Mam jeden problem, otóż tunele foliowe znajdują się 12km od mojego miejsca zamieszkania, przy takim piecu musze przynajmniej 2 razy w ciągu nocy dołożyć do pieca by utrzymać stałą temperaturę, mam pytanie. Co mogę zrobić by nie jeździć w ciągu nocy do piecy, Myślałem o zamontowaniu podajnika? czy zda to rezultat w moim przypadku? jeżeli tak to jaki miałby to być i jakie są koszta całego takiego przedsięwzięcia, z góry dziekuje za odpowiedzi!
CooleR Opublikowano 4 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2014 podajnik jak najbardziej ułatwi Tobie życie i całkiem możliwe że przyniesie niewielkie oszczędności. Napisz czym palisz, ale podejrzewam że miałem, a skoro miałem to podajnik tłokowy/szufladowy. Polecam https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8431-przer%C3%B3bka-kot%C5%82a-uk%C5%82ad-t%C5%82okowy/ założyciel tematy może pomóc w budowie takiego tłoka
wacha1910 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Palę tam grubym węglem i dużymi kłodami drzewa, wtedy piec przy jednym zasypie wytrzymuje dłużej wysoką tempraturę.
mac65 Opublikowano 4 Grudnia 2014 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Witam, posiadam w swoim tunelu foliowym (6x30m) Kocioł zasypowy wysokosci 180cm i 45cm średnicy. Na kocioł założony jest kołnierz, a na spodzie zamontowany wiatrak, dzięki czemu kiedy piec dobrze się rozpali i włącze wiatrak, przez wyloty w kołnierzy wylatuje mi ogrzane powietrze które jest rozprowadzane przez cały tunel. Mam jeden problem, otóż tunele foliowe znajdują się 12km od mojego miejsca zamieszkania, przy takim piecu musze przynajmniej 2 razy w ciągu nocy dołożyć do pieca by utrzymać stałą temperaturę, mam pytanie. Co mogę zrobić by nie jeździć w ciągu nocy do piecy, Myślałem o zamontowaniu podajnika? czy zda to rezultat w moim przypadku? jeżeli tak to jaki miałby to być i jakie są koszta całego takiego przedsięwzięcia, z góry dziekuje za odpowiedzi! A może rozpal go od góry jeśli pozwala na to konstrukcja pieca i będzie po problemie . Może tylko to wystarczy . Jakiś rysunek przekroju by wiele ułatwił .
colover Opublikowano 4 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Witam, posiadam w swoim tunelu foliowym (6x30m) Kocioł zasypowy wysokosci 180cm i 45cm średnicy. Myślałem o zamontowaniu podajnika? czy zda to rezultat w moim przypadku? jeżeli tak to jaki miałby to być i jakie są koszta całego takiego przedsięwzięcia, z góry dziekuje za odpowiedzi! Mam też piec nadmuchowy, ale zainstalowałem sobie podajnik retotowy 38kW. Firmy Ardeo, z talerzem obrotowym, żeby ewentualnie spalać miał ale ja wolę jechać na groszku. Ogrzewam nim tunel 500m2, ale przy niższych temperaturach, rzędu -5stopni jest on do tej powierzchni przymały. Muszę uruchamiać drugi piec. Ale w Twoim przypadku, taki palnik powinien być ok. Wygoda jest duża, bo jak przychodzi październik i zachodzi taka potrzeba, to piec chodzi 24h na dobę nawet miesiąc bez wyłączania. Palnik kosztuje w okolicach 2500, do tego kosz zasypowy w Ardeo ok. 500, ale chałupniczo dużo taniej wychodzi. Potrzebujesz jeszcze sterownik trochę zmieniony, ale koszt w okolicach 300 powinien się zamknąć. Zastanawiam się nad zrobieniem drugiego pieca, ale z palnikiem 75kW. Tyle, że skonstruowany typowo pod ten palniczek.
wacha1910 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor #6 Opublikowano 4 Grudnia 2014 http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/9660/piec-nadmuchowy-na-wegiel-i-drewno-duzy-martom.jpgpiec wygląda mniej wiecej tak.
mac65 Opublikowano 4 Grudnia 2014 #7 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Nie wiem jaki tam masz wysoki zasyp ale potraktował bym go jak miałowca . Zapakował węglem i rozpalił drewnem od góry . Na pierwszy raz pasowało by go trochę poobserwować czy moc nie będzie za duża zwłaszcza po procesie odgazowania węgla ale odbiór masz w zasadzie ograniczony tylko wydajnością wentylatora
colover Opublikowano 4 Grudnia 2014 #8 Opublikowano 4 Grudnia 2014 piec wygląda mniej wiecej tak. Przy takiej kontrukcji to chyba lepiej odpalać węgiel od góry. Ja mam jednak odbiornik lepiej rozbudowany.
wacha1910 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor #9 Opublikowano 5 Grudnia 2014 odpada odpalanie pieca od góry. jakies inne porady? jakie beda koszta zamontowania podajnika i ktory polecacie
robert45 Opublikowano 5 Grudnia 2014 #10 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Przy takiej kontrukcji to chyba lepiej odpalać węgiel od góry. Ja mam jednak odbiornik lepiej rozbudowany. Przy takiej konstrukcji i paleniu od góry wydajność tego" pieca " będzie słaba. Ten "piec" musi się mocna nagrzewać aby wentylator miał co wydmuchać. Podejrzewam, że w środku nie ma nawet radiatorów. Również nie ma możliwości regulacji temperatury przez miarkownik , bo temperatura komory spalania przekracza jego możliwości. Czyli regulacja popielnikiem + przymykanie tzw.szybra. Obsługa przy mrozie, to pewnie co ok.4 godziny. Wydaje mi się, że w tym przypadku nalepszą opcją byłoby zbudowanie c.o. wodnego.
colover Opublikowano 5 Grudnia 2014 #11 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Wydaje mi się, że w tym przypadku nalepszą opcją byłoby zbudowanie c.o. wodnego. Nie masz racji, nie wszędzie ogrzewanie wodne ma sens. Najlepsze było by wyspawanie nowego pieca, pod podajnik. Ogrzewanie powietrzne w tunelu foliowym ma swoje duże zalety. A połączenie tego z podajnikiem daje bardzo dużą wygodę.
colover Opublikowano 5 Grudnia 2014 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2014 odpada odpalanie pieca od góry. jakies inne porady? jakie beda koszta zamontowania podajnika i ktory polecacie Ja mam taki o mocy 38kW, z talerzem obrotowym. http://ardeo.com.pl/index.php/podajnik-retortowy/palnik-azp-azp-r I jestem zadowolony.
ciekawski31 Opublikowano 5 Lutego 2015 #13 Opublikowano 5 Lutego 2015 W tym piecu ,niestety nie powinno montować się podajnika,jedynie tani opał i tylko tani opał czynią zasadnym używanie takiego urządzenia.
peloponez Opublikowano 17 Marca 2015 #14 Opublikowano 17 Marca 2015 Szanowne koleżanki i koledzy To mój pierwszy post na tym forum. Mam zamiar wykonać własnym sumptem z pomocą fachowca tunel foliowy zblokowany 30m x 80m. No i teraz mam pytanie do praktyków - jeśli temperatura powietrza w nocy spada do około 10stopni celcjusza to jakiej mocy piec musiał bym zastosować aby utrzymać w środku minimum 16 stopni. Interesują mnie rozwiązania najtańsze - więc pewnie piec nadmuchowy (do tego rękawy foliowe do powietrza). Z góry dziękuję za odpowiedzi...
colover Opublikowano 17 Marca 2015 #15 Opublikowano 17 Marca 2015 To zależy czym przykryjesz. Folia pojedyńcza, podwójna, podwójna z poduszką powietrzną? Folia zwykła, EVA? Jakie szczyty? Jaka szczelność? I na koniec: jaka wysokość? Ale do tunelu 2400m2 to kilka nagrzewnic będziesz potrzebował.
peloponez Opublikowano 17 Marca 2015 #16 Opublikowano 17 Marca 2015 Folia podwójna z poduszka ale zwykła - w ciągu dnia by było zbyt gorąco. Szczyty jeszcze nie wiem - szczelność jak największa;) Wysokość nieduża - jakieś 3,5m.
colover Opublikowano 17 Marca 2015 #17 Opublikowano 17 Marca 2015 Ile naw i jaka powierzchnia folii? Poszukam notatek z inżynierii ogrodniczej i przeliczę.
peloponez Opublikowano 17 Marca 2015 #18 Opublikowano 17 Marca 2015 No tego jeszcze nie wiem - projekt w trakcie...
ciekawski31 Opublikowano 17 Marca 2015 #19 Opublikowano 17 Marca 2015 Te 10 stopni to na plusie czy minusie?Ok 500 600 kw,1 duży lub kilka mniejszych,uprawa na gruncie czy na stołach?
peloponez Opublikowano 18 Marca 2015 #20 Opublikowano 18 Marca 2015 +10 na zewnątrz - uprawa na gruncie. Spory ten piec na te kilka stopni... Może liczyłeś na -10? Wydawało mi się, że 150kW max starczy... Jaka wydajność w m3 na godzinę była by wymagana na dmuchawie? ps. tutaj gość reklamuje piec niby do 3000m2: http://allegro.pl/show_item.php?item=5067420664
colover Opublikowano 18 Marca 2015 #21 Opublikowano 18 Marca 2015 Ja mam piec nadmuchowy na tunel 550m2. Długość 26mb. Folia pojedyńcza. I niestety, ale rozkład temperatur w tunelu jest nierówny. Trzeba dokładać wentylatory mieszające. Przy Twoich założeniach termicznych u mnie wystarcza retorta ok. 38kW. Ale to stykowo i chodzi na 100% mocy. Warto mieć lekki zapas. Moim zdaniem jedno źródło ciepła nie wystarczy. Jeśli koniecznie nadmuchowe ogrzewanie to kilka nagrzewnic wodnych + kocioł, najlepiej podajnikowy. Albo położyć węże grzejne na podłożu, w ramach ogrzewania wegetacyjnego? (BlatenR z Farmera) To chyba byłby lepszy pomysł.
peloponez Opublikowano 18 Marca 2015 #22 Opublikowano 18 Marca 2015 No niestety na pierwszy sezon nie stać mnie na kocioł z podajnikiem (za to lubię dorzucać węgla w nocy do pieca;). Dostałem jakąś ofertę właśnie z firmy Largo z Częstochowy. Piec nadmuchowy niecałe 150kW do tego dmuchawa bodajże 8500m3/godz z silnikiem zaledwie 500W (!?)-cena tego pieca 7500pln netto z dmuchawą. Mówi, że to wystarczy - proponuje żebym ułożył z 5 rur spiro które przy okazji będą grzały. Co o tym sądzicie? ps.kolego colover te wentylatory mieszające można by wykorzystać do wentylacji tunelu? jak duże i kosztowne by musiały być?
ciekawski31 Opublikowano 18 Marca 2015 #23 Opublikowano 18 Marca 2015 Masz rację liczyłem minus,jeden piec może mieć problemy na takim terenie z równomiernym rozkładem temperatur.Bardziej martwiło by mnie przegrzanie,taka kubatura bez górnego wietrzenia może być cieplutko.
peloponez Opublikowano 18 Marca 2015 #24 Opublikowano 18 Marca 2015 No przegrzanie to kolejna sprawa - ten gość od piecy sugeruje mi wentylatory ssące o wydajności około 4000-4500m3/h do wietrzenia - sztuka za 300pln. Zastanawiam się jeszcze nad drugą opcją - gdyby zamiast pompowanej folii dać zwykłą i wtedy dużo prościej chyba można by rozwiązać problem wietrzenia? Ile bym musiał więcej węgla do pieca dorzucić przy takiej zwykłej folii? Tutaj są dane klimatyczne w tym rejonie gdzie ma stanąć tunel: http://pl.climate-data.org/location/193642/a tutaj aktualne dane pogodowe i archiwum: http://penteli.meteo.gr/stations/katakolo/ . Dzisiaj akurat było pochmurno ale promieniowanie osiągało 500W/m2 a w styczniu tylko 20% mniej. Ja chcę uprawy prowadzić od listopada do czerwca (zbiory od stycznia - papryka słodka).
ciekawski31 Opublikowano 18 Marca 2015 #25 Opublikowano 18 Marca 2015 Najtańszy dostępny opał?brak śniegu,można pokombinować.pewnie coś w stylu heygrova by pasowało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.