Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przebudowa Instalacji

wolosk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam prośbę aby ocenić lub podpowiedzieć czy taka modyfikacja instalacji będzie prawidłowa.

post-60726-0-99245200-1417622623_thumb.jpg

post-60726-0-46795800-1417622651_thumb.jpg

Opublikowano

Majschi  dziękuję za odpowiedź. Czy na pionach zasilających założyć poprostu zawory i odpowietrzniki czy ciągnąć górą do naczynia wzbiorczego bo takie coś też gdzieś widziałem. A i króćce z pieca mam 1 1/4" i tu zastanawia mnie te 6/4

Opublikowano

Na pionach wystarczą odpowietrzniki automatyczne wtedy rury odpowietrzające są zbędne.

Zawór 4d warto dać większy wtedy nie ma problemu z grawitacją w obiegu kotłowym 

Opublikowano

Gdzieś czytałem że przy małej mocy kotła tj. do 25kW można wykorzystać rurę cyrkulacyjną jako rurę bezpieczeństwa. I tak myślę czy to przy moim kotle 17,5kW nie było by właściwe. Nie musiałbym prowadzić tej dodatkowej rury aż do naczynia. Czy to nie będzie strzał w kolano

Opublikowano

Na rysunku nr 2 jest rura bezpieczeństwa poprowadzona bezpośrednio z kotła. Chodzi mi o to czy zamiast ją prowadzić mogę wykorzystać jeden z pionów i z jego najwyższego punktu podpiąć sie do naczynia

Opublikowano

Ok dzięki. Nie wiem czemu cały czas nie brałem pod uwagę stanu kiedy zawór 4d będzie zamknięty.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Znajomy któremu pokazałem to co chcę zrobić w instalacji powiedział że obawia się czy nie będę gotował wody w obiegu kotłowym i czy nie warto jednak dać na nim jakiejś pompy tak aby tylko ruch jakikolwiek wytwarzała. Jeśli tak to też na bypasie czy niekoniecznie

Opublikowano

Jeśli zachowasz odpowiednie przekroje w obiegu kotłowym (takie jak wyjście z kotła) to pompa na małym obiegu jest zbędna - sprawdzone na własnej instalacji ;) Ale jeśli koniecznie chcesz zużywać więcej prądu, to nie ma przeciwwskazań... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.