Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa Instalacja - Parę Pytań

koziol99

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem Defro Optima Komfort 12 kw, kocioł podłączony w układzie zamkniętym - z zabezpieczeń posiada narazie tylko zawór bezpieczeństwa 1,5 bar.

Mam , jak mi się wydaję problem z pompą c.o - grundfos UPS - pompa ma 15 lat ale przeleżane w garażu - instalator podłączył ją do nowej instalacji.

Niepokoi mnie jej głośna praca - takie terkotanie. Pompę odpowietrzałem -nadal to samo.

Pytanie drugie - jak zapanować nad miarkownikiem regulus rt3 - podłączony do pieca z lewej strony ( wyjscie boczne). Wg opisu instrukcji miarkownika, w takim położeniu dźwignia powinna być skierowana do góry - wg rysunku jest skierowana do dołu - więc jak to byc powinno?

Poza tym kiedy zwiększam wartość na miarkowniku klapka rzeczywiście się podnosi, ale kiedy kręce w drugą stronę to już nie opada. Co może byc przyczyną?

Opublikowano

Jak chcesz się cieszyć kotłem instalacja i domem to zacznij od zabezpieczenia kotła i instalacji(!!!!!) Nie zajmuj się miarkownikiem tylko zastosuj zabezpieczenia zgodne z DTR kotła bo kocioł nie nadaje się do instalacji typu zamkniętego, takie podłączenie powoduje utratę gwarancji. A już kompletną głupotą jest praca takiego kotła (miarkownik ciągu) i brak naczynia, zapewniam że pierwsze wyłączenie energii i kotła mieć nie będziesz tylko kupę złomu. Szczęściem będzie wielkie jak przy okazji nikt nie ucierpi. Nie zajmuj się duperelmi zajmij się tym co istotne czyli bezpieczeństwem. Kolejnym wymaganym elementem jest ochrona przed niska temp. powrotu. W DTR jest na ten temat wszystko

Opublikowano

naczynie jest - przeponowe. zawór 4 D tez jest. Niedługo planowałem dodać zawór dopuszczający wodę w razie wrzenia oraz ups do pompki.

Jak mam jeszcze zabezpieczyć instalację?

I co z tym miarkownikiem - w przypadkuu gdy miarkownik będzie działał to chociaż przymknie mi klapkę podczas wzrostu temperatury  - więc nie uważam tego za duperele. Tak samo pytanie o pompę obiegową - jesli te odgłosu wskazują na jej krótki żywot to chyba również istotne aby ją zawczasu wymienić

Opublikowano

Witam

Zakupiłem Defro Optima Komfort 12 kw, kocioł podłączony w układzie zamkniętym - z zabezpieczeń posiada narazie tylko zawór bezpieczeństwa 1,5 bar.

Mam , jak mi się wydaję problem z pompą c.o - grundfos UPS - pompa ma 15 lat ale przeleżane w garażu - instalator podłączył ją do nowej instalacji.

Niepokoi mnie jej głośna praca - takie terkotanie. Pompę odpowietrzałem -nadal to samo.

Po co takiego rzęcha zakładać, trzeba było od razu wstawić nową pompę.

Takie pompy to u mnie pod płotem leżą i czekają aż jakiś "Jasio" się nimi litościwie zaopiekuje.

Naprawdę nie warto takich rzeczy robić.

Opublikowano

"....kocioł podłączony w układzie zamkniętym - z zabezpieczeń posiada narazie tylko zawór bezpieczeństwa 1,5 bar..."

"....naczynie jest - przeponowe. zawór 4 D tez jest..."

Dobrze jest wiedzieć co się ma w instalacji a czytając Ciebie mam wrażenie że albo nie wiesz co masz albo załozyłeś "temat zagadkę".

"...Niedługo planowałem dodać zawór dopuszczający wodę w razie wrzenia"

Jak dopuścisz zimną wodę do kotła w razie wrzenia to będzie ....buuuuuuuum. Aby kocioł mógł pracować w instalacji typu zamkniętego musi być wyposażony w wężownicę schładzająca czego ta optima nie ma. Wężownica zewnętrzna cyli ten "zawór dopuszczjacy" nie zabezpiecza kotła co najwyżej instalację. Wszystko o zabezpieczeniu kotła znajdziesz w DTR i według niej trzeba zamontować kocioł.

Opublikowano

Ok. Jesli teraz przerobic uklad na otwarty to wystarczy tylko odciac naczynie przeponowe i dolozyc naczynie otwarte? Czy to naczynie musi byc najwyszy pkt instalacji? Czy jeszcze jakies zmiany dochodza?

W przyszlym roku bedzie gaz wiec piec demontuje i zostaje uklad zamkniety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.